Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Maniki

   Spelbeschrijving

Titel: Maniki
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Jumbo
Aantal spelers: 2-10 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 10-20 minuten
Taal: Nederlands

Maniki

(8K)

Spelmateriaal:
3 houten dieren, 24 positiekaartjes, 5 commandokaartjes, een spelbordje

 

Introductie: De spelers zijn dompteurs in een circus. Door het roepen van bevelen laten zij de 3 dieren kunstjes uitvoeren. De speler die de meeste kunstjes correct laat uitvoeren wint het spel.

 

(20K)

 

de commandokaartjes


Voorbereiding: Het spelbordje en de 5 commandokaartjes worden op (open) tafel gelegd. De 24 positiekaartjes worden geschud en op een stapel gelegd. De bovenste wordt omgedraaid en deze bepaald de beginpositie van de dieren. Daarna wordt dit kaartje weer onderop de stapel gelegd.

 

Een spelbeurt: Een van de spelers draait de bovenste kaart van de stapel om en legt deze duidelijk zichtbaar op tafel. De andere spelers proberen nu het juiste commando te verzinnen om de nieuwe situatie te verkrijgen. Als je de juiste combinatie weet roep je deze hardop. Als na controle blijkt dat deze juist is, dan mag je het kaartje houden. Als de combinatie niet juist is spelen de andere spelers verder. Let erop dat je geen nutteloze commando's in je serie mag gebruiken.

 

 (22K)

een voorbeeld van een commando: NISOKIMA

De commando's: Er zijn 5 commando's. Deze zijn afhankelijk van de positie van de dieren. Met MA en SO worden de onderste dieren op respectievelijk het rode en het blauwe blok naar boven geplaatst. Met LO en KI springt het bovenste dier van het rode naar het blauwe blok of andersom. Met NI verwisselen de bovenste dieren van plaats.

Variant: Voor gevorderden staat in de spelregels nog een variant genoemd: Laat het commando NI achterwege. Nu wordt het een stuk lastiger, maar nog steeds zijn alle opdrachten op te lossen. De commandoreeksen zullen nu echter wat langer worden. Je kunt deze regel trouwens ook gebruiken als je met beginners en gevorderden speelt. De gevorderden mogen NI niet gebruiken, de beginners wel.

(6K)(7K)

Probeer eens een oplossing te vinden voor deze opgave

Het einde: Zodra alle opdrachten zijn vervuld, wint de speler met de meeste kaartjes.

 


Waardering: Een geweldig spel. Prachtig uitgevoerd (vooral de houten dieren), simpele regels, snel uit te leggen en met iedereen te spelen. Het soort spel is vergelijkbaar met Set! en Rasende Roboter, maar dan iets simpeler. De prachtige uitvoering maakt het een lust om naar te kijken. Iedereen doet tegelijk mee. Het enige nadeel is eigenlijk hetzelfde als bij de eerder genoemde spellen. Als er iemand ver uitsteekt boven de andere spelers, dan is het plezier snel verdwenen. Maar als iedereen ongeveer van hetzelfde niveau is, dan kun je veel plezier aan dit spel beleven. Aanrader !

(3K)


Opmerking Spelmagazijn: De indeling van de doos is niet geweldig. Er zijn wel vakjes voor de dieren, maar voor de positiekaartjes is geen apart vakje.

Verder kan het roepen van een foutieve oplossing nogal voor scheve verhoudingen zorgen. Er zullen namelijk spelers zijn die helpen controleren of de oplossing goed is en spelers die stiekem door blijven denken over een oplossing. Als blijkt dat de oplossing fout is, dan hebben deze spelers al een voorsprong op de rest. Gelukkig blijkt dit in de praktijk mee te vallen. Er zijn echter ook andere oplossingen te verzinnen:

(3K)


Strategie: Daar kan ik niet veel over zeggen. Je moet het gewoon doen en je zult zien dat het steeds beter gaat. Let vooral op het NI commando. Daar kun je veel tijd mee besparen.  

(3K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

 

Oplossing: MANILOLO, maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld LOLOSOSO.

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar.