Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > King Lui

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: King Lui / Foodie
Ontwerp:
Alan R. Moon & Aaron Weissblum
Tekeningen:
 Georg von Westphalen
Producent: Abacus Spiele /
999Games
Aantal spelers: 
3 tot 5
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 
15 minuten
Taal: Duits / Nederlands
 

King Lui / Foodie

(7K) 

Spelmateriaal:
110 speelkaarten (105 gerechten in 7 verschillende soorten en 5 drakenkaartjes)

Introductie: De spelers zijn uitgenodigd voor een groot diner bij koning Lui. Zoals het een goede gastheer betaamd, wacht koning Lui met eten, totdat de gasten hun deel hebben genomen. Maar zoals het een goede gast betaamd, eet je niet meer dan de koning. Wie weet de belangrijkste gerechten tot zich te nemen ?

Voorbereiding: De voorbereiding is heel simpel. De doos van het spel is King Lui en deze wordt bij een lege plaats aan de tafel geplaatst. Alle speelkaarten worden geschud en er wordt bepaald wie er mag beginnen.

(8K)(6K)(6K)(6K)(6K)

diverse gerechten bij het feestmaal

Een spelbeurt: Om beurten serveren de spelers een gang op tafel. Daarna pakken de spelers om beurten een gerecht en ten slotte neemt de koning ook zijn. Om een gang te serveren legt de speler die aan de beurt is tweemaal zoveel kaarten van de stapel op tafel als er spelers zijn. De kaarten worden per gerecht gesorteerd. De drakenkaartjes die getrokken worden stellen het huisdier van de koning voor: Emerald (of is het Zwelgje ?). Deze worden apart naast de gerechten gelegd.

Te beginnen bij de speler die de gang heeft opgediend mag elke speler een van de volgende drie acties doen:

  1. Een gerecht van tafel nemen (dat wil zeggen alle kaarten van eenzelfde soort). Hij neemt deze in zijn hand.
  2. Een kaart van de stapel nemen. Deze neemt hij in de hand.
  3. Het draakje voeren. Dit kan alleen als er een draakje op tafel ligt en als de koning al gerechten heeft. Het draakje wordt altijd met precies 2 kaarten gevoed. Deze worden tezamen met de drakenkaart afgelegd.

Nadat iedereen heeft gegeten, neemt de koning de overgebleven gerechten van tafel en legt deze voor zich neer.

(7K)

Emerald, de huisdraak van koning Lui

Het einde: Als de stapel kaarten op is (als er niet meer voldoende kaarten kunnen worden opengelegd) is het spel ten einde. Nu kan elke speler de eindscore bepalen. Als je van een gerecht meer kaarten hebt dan de koning, dan moet je deze afleggen. De overige kaarten in je hand leveren punten op en wel net zoveel als het aantal kaarten dan de koning daarvan heeft. Dus als de koning 3 taarten heeft, dan is elke taart die je hebt 3 punten waard. De speler met het hoogste puntentotaal wint het spel.


Waardering: King Lui is een lekker snel kaartspelletje. Niets hoogdravends, maar daar is het ook niet voor bedoeld. Het is ideaal geschikt om een spellenavond te beginnen of te eindigen. Je moet een klein beetje tellen en nadenken, maar verder kun je onbezonnen te keer gaan. Je kunt het wellicht een beetje vergelijken met Mamma Mia, hoewel dat spel iets meer van je geheugen vergt. Aanrader.

(2K)

Opmerking: Jammer dat het spel in een verschrikkelijk kartonnen doosje zit, zoals de meeste kaartspelletjes van Abacus. Liever had ik een doosje met een dekseltje gehad. Daar heeft 999Games goed op ingespeeld. De Nederlandse versie zit in een stevig doosje met een goede deksel. Alleen dan weer jammer van die rare titel: Foodie ?

(6K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar