Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Lionheart |
Spelbeschrijvingen
Titel: Lionheart Ontwerp: Producent: Parker Brothers Aantal spelers: 2 |
Lionheart
Spelmateriaal: Een spelbord van 9 x 8 hokjes, 2 legers van in totaal 92 figuurtjes, 20 voetstukken en 3 speciale dobbelstenen. |
Het doel: De koning van de tegenstander verslaan of al diens soldaten verslaan of van het bord laten vluchten.
Het leger: Elke speler heeft 10 voetstukken ter beschikking. Op elk voetstuk kunnen een aantal figuurtjes worden geplaatst, variërend van 1 to 10, maar meestal 2 of 4. Op 1 voetstuk kunnen nooit verschillende soorten figuren staan. Elk figuurtje heeft zo zijn eigen eigenschappen.
Beide spelers mogen hun leger in het geheim op de eerste 2 rijen aan hun kant opstellen. De koning moet altijd in het midden staan. Daarna wordt deze opstelling bekend gemaakt.
het spelbord met figuren
Een spelbeurt van een speler bestaat uit 2 acties, die hij zelf mag uitkiezen:
De speler mag 2 dezelfde acties kiezen, maar ook 2 verschillende. Het is alleen niet toegestaan om tweemaal met dezelfde eenheid aan te vallen in 1 beurt.
De dobbelstenen: Op de dobbelsteen staat 1 x Panic, 2 x Pijlen en 3 x Bijlen. Voor elke figuurtje worden 1 of 2 dobbelstenen gegooid, met een maximum van 4 in een beurt. Voor de meeste figuren geldt de bijl als een treffer. Voor de boogschutters (en soms ook de boeren) gelden de pijlen als treffers. Wanneer alle dobbelstenen Panic aangeven, raakt de aanvallende eenheid in paniek en moeten vluchten. De boeren raken zelfs bij 1 Panic al in paniek. De koning en de huurlingen raken nooit in paniek. Voor elke treffer moet de tegenstander een figuurtje van zijn voetstuk halen. Sommige stukken, zo ook de koning, worden pas geraakt bij 2 treffers.
Infanterie: Verplaatsen 1 vakje per beweging en vallen aan met de bijlen. Normaal kunnen er maximaal 4 op een voetstuk staan. Als de spelers Massive Infantry toestaan, dan kunnen er zelfs 10 op een voetstuk staan. Een speler kan ook kiezen voor Heavy Infantry. Hiervan staan er maximaal 2 op een voetstuk. Elke verplaatsing of draaiing kost nu 2 acties voor deze eenheid. Deze Heavy Infantry kan echter alle aangrenzende hokjes aanvallen, in tegenstelling tot gewone infanterie, die alleen naar voren kunnen aanvallen.
Cavalarie: Verplaatsen in een rechte lijn, zo ver als ze kunnen. Ze vallen aan met de bijlen en elke ridder gooit met 2 dobbelstenen. Ze kunnen alleen naar voren aanvallen en alleen een aangrenzende eenheid. De koning zit ook te paard.
Artillerie: Boogschutters verplaatsen 1 vakje per beweging en vallen aan met de pijlen. Ze schieten op een gebied van 3 bij 3 hokjes, precies voor de eenheid gelegen en kunnen over andere figuren heen schieten. Er kunnen maximaal 4 boogschutters op een voetstuk staan.
Boeren: Verplaatsen 1 vakje per beweging en vallen aan met de pijlen of de bijlen, afhankelijk wat het meeste wordt gegooid. Voor elke Panic trekken ze echter 1 hokje terug.
Huurlingen: Maximaal 2 huurlingen per voetstuk. Ze bewegen en vechten (met dubbele dobbelstenen) net als infanterie, maar voor elke Panic, moet de aangevallen eenheid 1 hokje terugtrekken. Als de huurlingen worden aangevallen door de vijandelijke koning, dan gooit deze geen dobbelstenen, maar koopt de huurlingen om. Ze lopen nu over, tenzij hun eigen koning aangrenzend is en naar hen kijkt.
Paniek: Als een eenheid in paniek raakt, dan wordt de eenheid 180 graden gedraaid en de eenheid rent 1 vakje weg. Als hij daarbij in een andere eigen eenheid rent, dan raakt deze ook in paniek en vlucht ook. Als een eenheid van het bord af rent, komt deze niet meer terug. Als een eenheid tegen een vijandelijke eenheid aanrent, of tegen de koning of de huurlingen, dan wordt de eenheid vernietigd.
Het einde: Zodra de koning wordt verslagen of als al zijn eenheden van het bord zijn, dan heeft de tegenstander gewonnen.
Waardering: Inmiddels heb ik het spel tweemaal gespeeld. Vooral de uitgebreide versie met de extra eenheden maakt het spel interessanter. Toch blijft het een beetje 'eenvoudig'. Het spel kan behoorlijk bepaald worden door de dobbelstenen, misschien wel iets teveel. Verder is het manoeuvreren erg lastig en ben je eigenlijk steeds net te laat. Het spel lijkt eigenlijk meer bedoeld als een opstap naar table top wargaming en komt enigszins overeen met Ridderstrijd, wat volgens eenzelfde principe speelt. Niet bedoeld voor de wargamer, maar wel leuk als tussendoortje. Leuk.