Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Line up!

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Line up!
Ontwerp:
 
Producent:
Jumbo
Tekeningen

Aantal spelers: 2 teams
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 60 minuten
 

Line up!

(14K)

Spelmateriaal:
1 spelbord, 250 vragenkaarten, 10 genummerde kaartjes, 2 speciale dobbelstenen, 2 kaartenrekjes, 2 speelfiguren, 1 kaarthouder.

Introductie: Dit spel lijkt een uitwerking van het spel dat vooraf wordt gespeeld bij Weekend Miljonairs. Je moet telkens 5 antwoorden in de juiste volgorde zetten. Wie daarin het beste slaagt, wint het spel.

Zet in volgorde van rang van hoog naar laag bij Stratego:
1. mineur, 2. verkenner, 3. spion, 4. bom, 5. vlag.

Voorbereiding: Er worden twee teams gevormd. Beide teams krijgen 5 genummerde kaartjes, een kaartenrekje, een dobbelsteen en een speelfiguur.

(20K)

Het spelmateriaal

Zet de volgende kaartspellen in volgorde van veel naar weinig kaarten per speler aan het begin van het spel:
1. klaverjassen, 2. bridgen, 3. toepen, 4. canasta, 5. poker

Een spelbeurt: Beide teams spelen in principe tegelijk. Met de speelfiguur wordt de score op het spelbord bijgehouden. De positie van de verst gevorderde speelfiguur bepaalt op welke manier de score wordt verwerkt. Er zijn drie mogelijkheden: 1) Beide teams scoren punten op basis van het aantal goede antwoorden. 2) Beide teams voorspellen met hun dobbelsteen hoeveel antwoorden ze ten minste goed hebben. De score is het getal op de dobbelsteen. 3) Beide teams bieden op het aantal goede antwoorden. Het team met het hoogste bod speelt. Heeft dit team gelijk, dan scoren zij het getal op de dobbelsteen. Heeft het team niet gelijk, dan scoort de tegenstander dit getal. Als een team op een stervakje eindigt, dan krijgt het team een vraag voor het team alleen. En voor n geven ze mogelijke antwoorden. Ze mogen net zolang doorgaan, totdat ze besluiten te stoppen of totdat ze een fout maken. Als ze besluiten te stoppen, scoren ze zoveel punten als het aantal goede antwoorden. Als ze een fout maken, scoren ze niets, maar scoort het andere team het aantal gespeelde antwoorden. Maximaal kunnen zo dus 5 punten worden gescoord. 

Zet in volgorde van veel naar weinig vakjes op het bord:
1. ganzenbord, 2. halma, 3. dammen, 4. Stratego, 5. Trivial Pursuit

Het einde: Als een team het laatste vak bereikt, moeten ze nog n vraag beantwoorden. Het andere team geeft eenmaal aan hoeveel antwoorden er goed zijn. Als het antwoord daarna nog steeds fout is, mag het andere team 5 vakken vooruit. Daarna krijgen ze een nieuwe poging. Als het andere team ook het laatste vak bereikt wordt er een tie-break gespeeld. Beide teams moeten nu bieden op het aantal goede antwoorden. Het team met het hoogste bod speelt. Als zij het goed hebben, winnen ze het spel. Hebben ze het fout, dan verliezen ze het spel.


Waardering: Weer een vragenspel zul je denken. In dit geval gaat het er echter niet om de juiste antwoorden te kennen, maar om de onderlinge verhoudingen te weten. Je moet goed in kunnen schatten hoeveel je weet. Het spel speelt lekker vlot en aangezien je in een team speelt, is er altijd wel iemand die iets meer van een vraag denkt te weten dan een ander. Zo komt een ieder dus aan zijn trekken. Soms is het heel verrassend om het antwoord te horen, ook al was je er nog zo zeker van. Het spel is altijd leuk om even tussendoor te spelen. Een aanrader in zijn soort.

(3K)

Opmerking: Soms kan er enige discussie ontstaan over de vragen. De bedoeling is niet altijd helemaal duidelijk en een enkele keer zijn er zelfs meerdere antwoorden mogelijk. Zo is er een vraag waarin je enkele speciale tekens van het toetsenbord van links naar rechts moet plaatsen. Op verschillende toetsenborden varieert dit echter. Ik ben ook een vraag tegengekomen, waarbij je iets van lang naar kort moest sorteren, maar het antwoord stond van kort naar lang gesorteerd. Even opletten dus, maar in het algemeen zit het goed in elkaar. De vragen zijn zeer uiteenlopend. Op deze pagina heb ik echter enkele spellenvragen uitgezocht. Zelfs voor spellenliefhebbers zal het niet altijd even makkelijk blijken om te antwoorden. Is de vlag nu het hoogste of het laagste in rang ? Als je dat verkeerd kiest, zijn al je antwoorden fout ! Voor de zekerheid nog even de antwoorden:

Stratego: 5, 1, 2, 3, 4 | Kaarten: 2, 4, 1, 5, 3 | Vakjes: 2, 3, 4, 5, 1

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar