Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > That's Life

   Spelbeschrijving

Titel: That's Life / Verflixxt
Ontwerp: Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
Tekeningen: 
Producent: Ravensburger
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, Engels, Spaans

That's Life / Verflixxt

Spelmateriaal:
32 looptegels, 1 starttegel, 1 finishtegel, 18 speelfiguren, 8 wachters, 1 dobbelsteen

 

het spelbord samengesteld uit looptegels

Introductie: Verzamel met je speelfiguren zoveel mogelijk pluspunten en laat de minpunten links liggen tijdens je reis van start naar finish. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

 


Voorbereiding: Er zijn 3 soorten looptegels: groene met positieve punten, rode met negatieve punten en tegels met klavertjes vier. Deze looptegels worden in de aangegeven volgorde neergelegd, evenals de start- en finishtegel. Ook de 8 neutrale wachters worden op de aangegeven tegels gezet. Afhankelijk van het aantal spelers krijgen de spelers elk 2 of 3 speelfiguren die op het startveld gezet worden.

 

de drie soorten looptegels

 

Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de dobbelsteen. Vervolgens moet een figuur richting de finish verzet worden. Dit moet een van de eigen speelfiguren zijn of een neutrale wachter. Voorwaarde voor het verzetten van een neutrale wachter is dat er ten minste één gekleurde speelfiguur bij staat (dit hoeft niet je eigen speelfiguur te zijn). Er mag een onbeperkt aantal speelfiguren op een tegel staan. Als je de laatste bent die een looptegel verlaat, dan krijg je deze tegel (en wordt het speelveld één tegel korter).

 


Het einde: Zodra alle spelers met alle speelfiguren de  finishtegel bereikt hebben, eindigt het spel. Alle groene tegels tellen als pluspunten en alle rode tegels als minpunten. Voor elk klavertje mag één rode tegel worden veranderd in positieve punten. De speler met de hoogste totaalscore wint het spel.

 


Waardering: Dit simpele spel blijkt verrassend leuk om te spelen. Heel eenvoudig te leren en ook met 6 spelers nog prima speelbaar. Een leuke afwisseling op een pittig spel. Het spel is prima geschikt als familiespel. Een nieuwe stap in de ontwikkeling van Mens-Erger-Je-Niet en Barricade? Prima.

 

Opmerking Spelmagazijn: Prima spelmateriaal: grote stevige tegels, mooie grote speelfiguren. Het opbouwen van het spelbord kost wel even wat tijd en tijdens het spel ben je voortdurend met de tegels aan het schuiven om het overzicht te behouden.

De tegels zijn voorzien van kleine tekeningetjes, die niets met het spel te maken hebben. Ze zijn af en toe best grappig om te bekijken.

In de spelregels zijn nog enkele varianten vermeld, voor het geval je wat afwisseling wilt.

Eindelijk weer een spel waarin gewoon een dobbelsteen bepaalt hoeveel stappen je je speelfiguur mag verzetten. En je hebt nog keuze ook. Met vijf en zes spelers heb je maar 2 speelfiguren ter beschikking, waardoor je keuzes wat beperkter zijn.

Bij diverse spellenprijzen heeft het spel een nominatie gekregen.

 

Strategie: Het lijkt de beste strategie te zijn om heel traag te zijn. Wacht zo lang mogelijk met verplaatsen en verplaats daarom zo mogelijk een wachter.  Probeer zo lang mogelijk een speelfiguur op de starttegel te houden. Uiteraard vormen de klavertjes een heel belangrijk onderdeel van de strategie. Probeer er daarvan zo veel mogelijk te verzamelen, zodat je eenvoudig enkele hoge rode tegels kunt nemen.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar.