Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Labyrinthe

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Labyrinthe
Ontwerp:
 Max J. Kobbert
Tekeningen: Andreas Härlin / Joachim Krause
Producent:
Ravensburger
Aantal spelers: 2 tot 6
Leeftijd: 7-99
Speelduur: 
 

Labyrinthe

(9K)

Spelmateriaal:
50 doolhofkaarten

(11K)

Introductie: Door het aanleggen van doolhofkaarten proberen de spelers voorwerpen met elkaar te verbinden. Wie de meeste verbindingen tot stand brengt, wint het spel.

Voorbereiding: De kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 2. Er worden 4 kaarten in een vierkant gelegd en het spel kan beginnen.

   (8K) (7K)

twee doolhofkaarten

Een spelbeurt: Om beurten leggen de spelers een kaart aan. De enige eis is dat ten minste 1 weg aansluit op het doolhof. Als één van de voorwerpen op de zojuist aangelegde kaart via wegen een verbinding maakt met één (of liever nog meerdere) voorwerpen in het doolhof, dan mogen deze kaarten uit het doolhof worden verwijderd, mits het doolhof nog een geheel blijft vormen (dat wil zeggen dat alle kaarten ten minste aan één zijde aan een andere kaart van het doolhof grenzen. Aan het eind van je beurt trek je een nieuwe kaart.

Einde: Het spel is ten einde als de stapel kaarten op is en alle spelers hun kaarten hebben uitgespeeld. Wie de meeste doolhofkaarten heeft verzameld, wint het spel.


Waardering: De serie doolhofspellen van Ravensburger heeft weer een nieuwe telg in de familie. Helaas is het beste er wel van af. De betoverde doolhof was leuk, het magische labyrint erg goed, maar daarna ging het toch wat bergafwaarts. Dit kaartspel is helaas te simpel. Je kunt bijna niets plannen. Je moet gewoon in je beurt de beste plaats voor je kaartje vinden en met enige oefening lukt dat ook wel. Voor de wat jongere spelers kan dat best interessant zijn, de gevorderde speler wil toch wat meer invloed kunnen uitoefenen. Voordeel is wel dat het makkelijk mee te nemen is (het had zelfs in een kleiner doosje gekund). Het ziet er verder wel verzorgd uit, maar er had meer in gezeten. Middelmatig.

(3K)

Strategie: Bij die spel heb ik nog geen strategie kunnen ontdekken. Het doolhof verandert voor je aan de beurt bent zoveel, dat er niets te plannen is. Het komt er dus puur op aan om in je beurt goed op te letten en de beste locatie voor je kaart te vinden.

Opmerking: Zelfs in deze simpele spelregels is nog een onduidelijkheidje geslopen. Het kan namelijk mogelijk zijn om beide voorwerpen op je doolhofkaart te verbinden met hun gelijkenissen in het bestaande doolhof. Het is niet geheel duidelijk of je ze dan beide mag pakken. Verder is het aantal kaarten niet altijd deelbaar door het aantal spelers, wat inhoudt dat sommige spelers meer beurten krijgen dan anderen en dus een grotere kans hebben om te winnen.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2001

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar