Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Knowing Me Knowing You

   Spelbeschrijving

Titel: Knowing Me Knowing You
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Hasbro
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30-60 minuten
Taal: Nederlands

Knowing Me Knowing You

Spelmateriaal:
6 relatiemeters, 100 kaarten, 300 fiches, 1 blocnote

Geschreven door    Jeroen Stap

Introductie: Op de kaarten staan vragen waarbij op de stippellijnen de namen van medespelers worden ingevuld. De spelers proberen daarbij het antwoord te geven wat de persoon in kwestie zou geven. De speler die over het geheel dit het beste weet te voorspellen wint het spel.

 

 

het spelmateriaal 


Voorbereiding: Elke speler krijgt een relatiemeter en neemt een vel van het notitieblok voor zich. Zorg ervoor dat de fiches, kaarten en schrijfgerei voor handen liggen.

 


Een spelbeurt: Een speler begint het spel en neemt een kaart van de stapel. Te beginnen met de eerste vraag leest deze speler de kaart voor en op de plaats van de stippellijntjes noemt hij de naam van zijn linker buurman, voor het gemak noemen we hem even Jantje. Op deze manier wordt een vraag geformuleerd over het gedrag of keuzes van Jantje. Jantje schrijft op zijn papier het echte antwoord dat hij op deze vraag zou geven. Alle overige spelers schrijven op wat ze denken dat Jantje zou antwoorden. Dit wordt herhaald voor alle vragen op de kaart.

 

 

2 vraagkaarten

De punten
Zodra alle vragen op 1 kaart beantwoord zijn, wordt gekeken wie er punten heeft verdiend. Vraag voor vraag wordt weer opgelezen, en de spelers zeggen om beurten het antwoord dat ze hadden ingevuld. Jantje zegt tenslotte wat hij had opgeschreven. Als een speler het antwoord goed had voorspeld, mag deze speler 2 fiches in zijn relatiemeter stoppen bij de kleur van Jantje. Jantje krijgt dan zelf 1 fiche en stopt die in zijn relatiemeter bij de kleur van de speler die het antwoord goed voorspeld had. Heeft een speler een antwoord gegeven dat niet het juiste antwoord is, maar wel gelijk aan het antwoord van een andere speler, krijg je een fiche voor die speler.

De volgende ronde
Als de punten van alle vragen zijn toegekend gaat het spel verder met de volgende ronde. Nu is het de beurt aan Jantje om een kaart voor te lezen over zijn linker buurman. Zo gaat het spel door totdat alle spelers een keer een kaart hebben voorgelezen.

 

Het einde: Aan het einde van het spel zal blijken wie de meeste mensenkennis heeft. Van de personen die je het beste kent heb je de meeste fiches in je relatiemeter, heb je slechts weinig fiches van een kleur, dan zou je die persoon beter moeten leren kennen. De winnaar van het spel is degene die in totaal de meeste fiches heeft verzameld.

 


Waardering:  Het is moeilijk om dit spel te spelen met het doel het echt te winnen, aangezien je maar net het goede antwoord moet weten. De hoofdzaak is om gewoon plezier te hebben met het spelen. Met 100 vraagkaarten kun je zodoende heel wat uurtjes plezier maken. Het materiaal ziet er aantrekkelijk uit, de relatiemeters zijn van fleurig kunststof, en de fiches vallen er keurig in. Enige nadeeltje aan het materiaal is de blocnote: het aantal vellen is beperkt, en dat geldt ook voor de schrijfruimte. Gelukkig is dat snel opgelost met een paar losse kladblaadjes. Een partyspel dat garant staat voor speelplezier met vrienden. Partyspel.

 


Opmerking Jeroen: De titel dekt de lading goed, het gaat er in dit spel vooral om of je je medespelers goed kent of in elk geval goed kunt inschatten. Hoe beter je ze kent hoe makkelijker het zal zijn om een goed antwoord te geven. Het doet daarmee denken aan bijvoorbeeld Black Box van Jumbo, waarbij je moet inschatten hoe mensen over jou denken. De stellingen in Knowing me, Knowing you lopen uiteen van zeer algemene vragen tot de meest vreemde situaties. Afhankelijk van de combinatie aan spelers die meedoen kan dit tot de meest hilarische taferelen leiden. Dat is dan ook meteen het sterkste element in dit spel: een duidelijk fun-spel voor een gezellige avond.

Enkele pluspunten: geslaagd partyspel, leuke 'relatiemeters'. Een minpunt is dat blocnote aan de kleine kant is.

 

Opmerking Spelmagazijn: Jammer dat je antwoorden op een blaadje moet schrijven. In dit geval is waarschijnlijk echter geen andere oplossing mogelijk. Bij het spel Life Style van Ravensburger is dit bijvoorbeeld veel eleganter opgelost. Hoe meer spelers er mee doen, hoe leuker.

 

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Hasbro voor een recensie exemplaar
Met dank aan Jeroen voor de beschrijving en de afbeeldingen
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina