Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Knollen voor citroenen

   Spelbeschrijving

Titel: Knollen voor citroenen
Ontwerp: Marcel-André Casasola Merkle en Tobias Biedermann
Tekeningen: 
Ravensburger: Ravensburger
Aantal spelers: 3 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Frans

Knollen voor citroenen

Spelmateriaal:
110 kaarten (86 groentekaarten en 24 speciale kaarten)

 

Introductie: Probeer zo snel mogelijk al je groentekaarten kwijt te raken. Regelmatig zul je moeten liegen om daarin te slagen.

 

 

wortel, paprika, tomaat

 

Voorbereiding: Iedere speler krijgt een setje van 4 speciale kaarten. Alle groentekaarten worden geschud en elke speler krijgt er vervolgens 8.

 

 

komkommer, aardappel, aubergine


Een spelbeurt: De startspeler bepaalt welke groente er gespeeld gaat worden. Als je aan de beurt bent speel je gesloten een kaart uit en noemt de groente of je trekt de kaart van die de vorige speler heeft uitgespeeld in twijfel: "Dit zijn knollen voor citroenen".

 

Als je een kaart speelt, kun je een groentekaart spelen of een speciale kaart. Als je een groentekaart speelt, leg je deze gesloten op de reeds gespeelde kaarten en noemt de groente waarom gespeeld wordt. De kaart die je gespeeld hebt, hoeft niet van deze soort te zijn. Dus als er voor aardappels wordt gespeeld, kun je een komkommerkaart spelen, maar je moet toch melden dat je aardappels speelt.

 

Als je een kaart in twijfel trekt, dan draai je de gespeelde kaart om. Is deze niet van de genoemde groentesoort, dan heeft de vorige speler gelogen en moet hij strafkaarten van de stapel trekken en wel net zoveel als de waarde van zijn gespeelde kaart. Sprak hij echter wel de waarheid, dan moet degene die de kaart in twijfel trok de strafkaarten pakken.

 

Er zijn vier speciale kaarten.

 

De bom speel je net zo uit als een groentekaart. Als deze kaart in twijfel wordt getrokken, dan krijgt degene die dat doet de hele stapel gespeelde kaarten in zijn hand.

 

 

De kaart groentekeuze speel je open uit in plaats van een groentekaart. Jij bepaalt nu met welke groente verder wordt gespeeld.

De kaart verandering van richting speel je ook open uit. Vanaf wordt de speelvolgorde omgedraaid, totdat er weer een kaart 'verandering van richting' wordt gespeeld.

 

 

De verdubbelkaart speel je als je een kaart in twijfel trekt. De boete wordt nu verdubbeld. Pas op dat je zelf niet het slachtoffer bent.

 

Als de trekstapel op is, worden alle gespeelde kaarten (inclusief de speciale kaarten) weer geschud tot een nieuwe stapel.

 

Het einde: Zodra iemand al zijn kaarten heeft uitgespeeld en hij bij de laatste kaart niet op een leugen wordt betrapt, dan heeft hij gewonnen. Het spel eindigt ook als de trekstapel voor de tweede maal is doorgespeeld. De spelers tellen dan de waardes van de kaarten in hun hand. De speciale kaarten tellen dan voor 10. De speler met de minste punten, wint het spel.

 


Waardering: Een simpel kaartspelletje, gebaseerd op een spelletje dat met normale kaarten wordt gespeeld. Het blijkt echter verrassend leuk en er kan voldoende worden gelachen. Ideaal om een spellenavond mee te beginnen of af te sluiten. Geen moeilijke regels en je kunt eigenlijk direct beginnen. De tekeningen zijn fris en vrolijk. Leuk.

Opmerking Spelmagazijn: Er wordt gespeeld met diverse groentes. De knollen en de citroenen ontbreken echter. In de spelregels wordt gesproken van radijsjes en noten, terwijl in het spel aubergines en paprika's zitten. Deze laatste groentes zullen voor jongere spelers waarschijnlijk niet erg bekend zijn. Misschien was het makkelijker geweest om met fruit te werken, zoals appels, bananen, aardbeien e.d. 

Let ook op de tekening voorop de doos. Daar staat een komkommer in een worteljasje en met een wortelhoedje.

Strategie: In eerste instantie lijkt het gewoon een simpel liegspelletje, maar als je even verder kijkt, kun je toch op wat meer dingen letten. De hoeveelheid kaarten per groentesoort verschilt, evenals de waarde. Daar kun je natuurlijk handig gebruik van maken. De bom is een leuke kaart om te spelen als er een flinke stapel ligt, maar je kunt hem ook uitstekend bewaren als je laatste kaart. De verdubbelkaart is erg link. Je moet hem namelijk een keer gebruiken.

 

Als je een voorsprong hebt op de andere spelers kun je gerust alle uitgespeelde kaarten geloven. De anderen lopen toch niet op je in. Wees er wel op beducht dat ze je steeds vaker niet geloven. Als je zelf een nieuwe groente mag kiezen, dan kies je waarschijnlijk een groente waarvan je er zelf veel in je hand hebt. Niet alleen kun je dan de komende beurten veilig kaarten uitspelen, maar de kans is ook groot dat de anderen deze groente niet meer hebben. En de eerste kaart die je uitspeelt, is natuurlijk een hoge kaart van een andere groente die je kwijt wilt. Want wie trekt er de eerste kaart nu in twijfel ?

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar.