Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > King Arthur - Het kaartspel

   Spelbeschrijving

Titel: King Arthur - Het kaartspel
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: graficus
Producent: Ravensburger
Aantal spelers: 2-5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Frans

King Arthur - Het kaartspel

Spelmateriaal:
110 speelkaarten, 25 zegels

 

een spelsituatie

Introductie: Arthur is koning van Brittannië. De twaalf ridders van de Ronde Tafel hebben hem trouw gezworen en proberen de Heilige Graal te vinden. Tijdens hun lange zoektochten moeten zij stevige gevechten leveren en meeslepende avonturen het hoofd bieden om uiteindelijk roem en eer te behalen. De speler die de meest waardevolle avonturen overwint, wint het spel.

 

 

Merlijn, een ridderkaart en twee dubbelkaarten


Voorbereiding: De 13 avonturenkaarten worden duidelijk zichtbaar neergelegd. De ridderkaarten worden geschud en iedere speler krijgt er vier. De tegenstanderkaarten worden ook geschud en er worden net zo lang kaarten van open gedraaid, tot er vier van eenzelfde kleur zichtbaar zijn.


Een spelbeurt: Om beurten mogen de spelers een aantal acties uitvoeren. De acties zijn niet verplicht, maar moeten wel in de aangegeven volgorde worden uitgevoerd.

 

Nieuwe tegenstanders

Als er van geen enkele kleur vier tegenstanders openliggen, mag de speler net zolang kaarten omdraaien, totdat dat wel het geval is. Als eenmaal met deze actie is begonnen, moet hij ook worden afgemaakt.

 

 

diverse tegenstanders

 

Tegenstanders verslaan

De speler kan een tegenstander verslaan door zoveel ridderkaarten van één kleur uit te spelen als de waarde van de tegenstander. Merlijn-kaarten kunnen als joker worden gebruikt en de kaarten met dubbele ridders tellen dubbel. De verslagen tegenstander neemt de speler in handen.

 

 

Koning Mark en een koninklijk riddertoernooi

 

Een avontuur overwinnen

Door de juiste combinatie van verslagen tegenstanders in te leveren, kan de speler een avontuur overwinnen. Het overwonnen avontuur legt de speler open voor zich neer. Voor sommige avonturen moet je bepaalde kleuren tegenstanders verslaan, voor andere avonturen een bepaalde waarde aan tegenstanders, soms van een aangegeven kleur.

 

 

Groene ridder en de heilige Graal

 

Nieuwe ridders

Als laatste actie mag de speler een nieuwe ridderkaart trekken. Als hij geen tegenstanders heeft verslagen en geen avontuur heeft overwonnen, mag hij er zelfs twee trekken.


Het einde: Het spel is direct ten einde als het voorlaatste avontuur wordt overwonnen. De score van een speler is het totaal van de overwonnen avonturen en nog overgehouden verslagen tegenstanders. De speler met de hoogste score wint. Bij een gelijke stand wint de speler die nog de meeste ridderkaarten over heeft.

 


Waardering: King Arthur - Het kaartspel is geen slecht spel. Je hebt echter geen moment het gevoel bezig te zijn met koning Arthur en zijn avonturen. Het staat wel op de afbeeldingen (die er trouwens prachtig uit zien), maar tijdens het spel merk je daar niets van. De dubbelkaarten bij de ridders zijn een te grote geluksfactor. Degene die de meeste dubbelkaarten krijgt, heeft de grootste kans om te winnen. Helaas, een gemiste kans. Er had meer in dit spel gezeten. Matig.

Opmerking Spelmagazijn: De geluksfactor van de dubbelkaarten bij de ridders kun je eenvoudig uitschakelen, door de dubbelkaarten gewoon enkel te laten tellen. De Merlijn-kaarten houden dan nog voldoende geluksfactor in het spel.

Er wordt bij het spel nog een variant meegeleverd met zegels. Daarmee wordt het spel iets meer tactisch, maar nog steeds niet bijzonder.

Op de avonturenkaarten staat soms aangegeven van welke kleur de waarde van de ingeleverde tegenstanders moeten zijn. Bij kunstlicht zijn groen en blauw niet altijd goed te onderscheiden en het verschil tussen geel en neutraal is helemaal erg matig te zien.

Het formaat van de doos is weer afwijkend van andere dozen, wat een beetje jammer is.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar.