Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kapers op de Kust

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Kapers op de Kust
Ontwerp:

Producent: Clipper
Aantal spelers: 3 tot 6

Kapers op de Kust

Spelmateriaal:
Een simpel uitgevoerd spelbord met een wereldkaart, 6 gekleurde schepen als speelpionnen, 1 zwart piratenschip, 2 dobbelstenen, een heleboel ladingsbewijzen, 36 kaarten, gelijkelijk verdeeld over storm/grote vaart/bakkeleien en ten slotte speelgeld.

(2K) (2K)

1 miljoen goud - 10 miljoen zuidvruchten

Het doel: Door het verhandelen van goederen kan geld worden verdiend. Met dit geld kun je het piratenschip inhuren en daarmee kun je de tegenspelers uit het spel gooien. Wie als laatste overblijft, heeft gewonnen.

De middelen: Op het bord zijn diverse havens te vinden. Per beurt mag een speler 1 stap verplaatsen en komt dus maximaal in 2 havens. In elke haven is 1 soort goederen te koop (of helemaal niets). Deze goederen hebben altijd dezelfde prijs. Eenmaal in zijn beurt, mag een speler proberen te verkopen. Daartoe gooit hij de dobbelsteen. Het getal dat hij gooit, bepaalt welke goederensoort hij verkoopt. Hij verdient daarmee 3 x de oorspronkelijke waarde. In het begin van het spel zal er niet veel verkocht worden, omdat de spelers nog niet veel verschillende grondstoffen bezitten. Daardoor komt het spel een beetje traag op gang. Maar als er eenmaal wat geld in omloop is, gaat dat steeds sneller en worden de bedragen flink hoger. Bijvoorbeeld: een speler koopt voor zijn complete beginkapitaal (3 miljoen) aan hout. Als hij dat verkoopt, ontvangt hij 9 miljoen. Dat investeert hij direct in zuidvruchten. Als hij dat verkoop, levert dat 27 miljoen op. Zo loopt dat hard op. Een andere speler spreidt het risico en koop 1 hout en 2 goud. Hij verkoopt zijn hout en krijgt 3 miljoen. Dit investeert hij in 2 zuidvruchten en 1 goud. Nu verkoopt hij zijn goud, wat inmiddels 9 miljoen opbrengt.

De speelkaarten: Alle speelkaarten worden verdeeld onder de spelers. Er zijn 3 soorten kaarten

(4K)

grote vaart

(3K)

storm

(3K) (4K) (3K)

een boze blik - twee oorvijgen - een kaakstoot, je hoofd dreunt ervan

Zolang de kaarten in het spel zijn, kan het spel nog alle kanten op. Maar zodra er niet veel kaarten meer zijn, wordt het steeds spannender. Probeer je kaarten dus zolang mogelijk te bewaren, want ze kunnen nog hard van pas komen.

De piraat: Hier draait het allemaal om. Voor een bod van minimaal 6 miljoen kan de piraat worden ingehuurd. Degene die het hoogste biedt wordt tijdelijk de eigenaar. De piraat loopt ook op het bord en maar liefst drie keer zo snel als de gewone schepen. Komt dan de piraat bij een ander schip op een hokje, dan is deze speler uit het spel. In het begin kun je de piraat nog wel ontlopen met een grote vaart of een storm, maar dat wordt steeds moeilijker. Dan maar op zoek naar een rijke speler, die je een kaakstoot geeft, zodat je voldoende geld hebt om een hoger bod te doen. Uiteraard heeft de eigenaar de mogelijkheid om zijn bod te verhogen (en dus bij te betalen). Als het piratenschip in een storm is vergaan, is de eigenaar zijn geld kwijt. Er kan weer geboden worden op de nieuwe piraat vanaf 6 miljoen.

Einde: Zodra er nog maar 1 speler over is, is het spel ten einde en is deze speler de winnaar. In het eindspel vallen er steeds meer spelers af, zodat het spel steeds sneller naar het einde gaat. De overige spelers zullen dus even moeten toekijken.


Waardering: Dit is een van de favoriete spellen waar ik mee ben grootgebracht. Inmiddels is het natuurlijk al wat verouderd en er zitten erg veel geluksfactoren in, maar de waardering voor het eenvoudige principe zorgt er toch voor dat het elk jaar nog wel een keer op tafel komt. Het leuke van het spel is dat je moet proberen de andere spelers voor het uitspelen van kaarten op te laten draaien, zodat je jouw kaarten kunt bewaren voor het eindspel. Dat kun je doen door bijvoorbeeld snel het piratenschip in te huren. Verder is de tweedeling in het spel wel grappig. Aan de ene kant probeer je geld te verdienen door te handelen, maar aan de andere kant maakt het weer helemaal niets uit hoeveel je verdient. Als je voor 50 miljoen het piratenschip inhuurt, is 1 stormkaart voldoende om alles teniet te doen. Een tegenstander huurt het vervolgens voor 6 miljoen en dan moet je maar zien hoe je je redt. Het spel komt een beetje traag op gang, maar daarna staat het garant voor spanning, ondanks de dobbelstenen. Erg leuk !

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999