Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kakuro

   Spelbeschrijving

Titel: Kakuro
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Identity Games
Aantal spelers: 1-4 spelers
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Speelduur: 40 minuten
Taal: Nederlands

Kakuro

Spelmateriaal:
Kakuro puzzels, oefencijfers in zwart en wit, 4 potloden en een oplossingenboekje

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Vergeet Sudoku! Speel Kakuro! Tenminste... volgens de achterkant van de doos...


Voorbereiding: Dezelfde puzzels komen in 4 verschillende kleuren voor en er zijn 4 verschillende puzzelniveaus. Elke speler krijgt dezelfde Kakuro puzzel uit het puzzelblok (herkenbaar aan de nummering) en een potlood. Spreek van tevoren af om hoeveel Kakuro-puzzels je gaat spelen.

 

 

oefencijfers in wit en een kakuro puzzel van gemiddeld niveau

(houd de muis boven de afbeelding voor de oplossing)


Een spelbeurt: Tegelijk beginnen de spelers aan het oplossen van de Kakuro puzzel. Hiervoor vullen ze met potlood de getallen in op de puzzel. De getallen in de schuine vakken moeten berekend worden met een optelsom: de getallen 1 tot en met 9. Deze getallen 1 t/m 9 moeten ingevuld worden in de lege vakjes. Bij sommige puzzels zijn al enkele vakjes ingevuld. Eenzelfde getallenreeks om een bepaalde som te maken mag nooit 2 keer in dezelfde puzzel voorkomen, onafhankelijk van de volgorde. De cijfers mogen slechts 1 keer voorkomen in een getallenreeks.  De getallen 1 en 9 mogen slechts 1 keer per rij of kolom voorkomen.

 

Het einde: Degene die als eerste klaar is roept Kakuro en de andere spelers houden nu ook op met puzzelen. De oplossing wordt gecontroleerd aan de hand van het bijgeleverde oplossingenboekje. Is het goed, dan krijgt de winnaar 4 punten. Klopt het antwoord niet, dan krijgt deze persoon geen punten. Onafhankelijk van de winnaar krijgen de nummers 2, 3 en 4 ook punten: resp. 3, 2 en 1. De volgorde wordt bepaald aan de hand van het aantal getallen dat iemand goed heeft ingevuld op de puzzel.

 Waardering: Dit ga je toch niet spelen... of in ieder geval: niet kopen. Dit heeft niks te maken met spellen spelen, maar is gewoon een puzzelboekje in een mooi doosje. Interessant als je wilt weten hoe snel je onderling een puzzeltje kunt oplossen ten opzichte van elkaar, maar verder stelt het niks voor. Jammer.

Opmerking Sandra: Je kunt de puzzels ook zonder anderen maken (net als bij een puzzelboekje). In dit geval is het 'spelelement / competitie-idee' helemaal verdwenen. Met de oefencijfers kun je puzzels uitproberen, verder hebben ze geen functie in het spel.

 

Opmerking Spelmagazijn: Jammer dat dit wordt verkocht als spel in plaats van als puzzel.  

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Identity Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen.