Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Joris en de Draak

Titel (5K)Spelbeschrijving

Titel: Joris en de Draak
Ontwerp: Liesbeth Bos
Tekeningen: Patrick van der Sterren
Producent:
Jumbo
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: 25 minuten
Taal: Nederlands

Joris en de Draak

Spelmateriaal:
33 tegels, 4 ridders te voet en 2 ridders te paard, 1 toernooiveld, 1 dobbelsteen, 6 bruggen, 1 kroon, 20 goudstukken, 1 draak, 4 drakenkaarten, 4 wapenkaarten, 6 avonturenkaarten

Geschreven door: Caroline Kokshoorn

Introductie: De tweekoppige draak heeft de kroon van de koning gestolen. Er staan 4 ridders paraat om de kroon naar het kasteel terug te brengen, maar dan moet eerst de draak nog verslagen worden. 


Voorbereiding: Sorteer de kaarten in 3 stapeltjes en schud de stapels afzonderlijk. Verwijder uit de stapel drakenkaarten 1 slapende draak. Leg het speelbord klaar: Leg de tegeltjes van het kasteel en de drakengrot apart. Maak van 28 tegeltjes een rechthoek van 7 x 4 met de achterkant naar boven. Plaats het kasteel bovenaan, leg het zo dat het kasteel aan 2 kanten van de 4 tegeltjes grenst. Schud de laatste 3 tegeltjes met de drakengrot door elkaar en plaats ze als laatste (8e) regel onderaan. Maak van de bruggen, met de onbeschadigde kant naar boven, een stapeltje en plaats deze naast het bord. De spelers kiezen ieder 1 van de 4 ridders uit en plaatsen deze bij het kasteel. 


Een spelbeurt: Verplaats je ridder zoveel velden als het aantal ogen dat je gooit met de dobbelsteen. Hierbij kun je de (nog) niet openliggende tegels "ontdekken". De laatste tegel van je beurt draai je open, zet je ridder erop en voer de actie uit die bij dat tegeltje hoort. 

 

 

een goudstuk, een kapotte buidel, een rivier, het duistere woud, bosrand en de drakengrot

 

Tegeltjes

 

Bosrand, de bosrand is ondoordringbaar. Let dus goed op hoe je deze tegel plaatst. 

 

 

de achterkant van de avonturenkaarten, een drietal avonturen

 

Duistere woud, zodra je op deze tegel komt, pak je een avonturenkaart. Hierop staan een aantal goudstukken die je wint of verliest. Als je niet genoeg goud kunt inleveren, betaal je alleen wat je hebt. 

 

 

een half ingestorte brug, een hele brug

 

Rivier, als je een tegel met een rivier draait plaats je hierop een brug. Jouw ridder mag de brug oversteken (in zijn volgende beurt), er mogen nooit 2 ridders tegelijk op de brug. Zodra je aan de overkant bent draai je de brug om naar de half ingestorte kant. Er mag nog 1x iemand over de verzwakte brug voor het instort. Als er een goudstuk op ligt krijgt degene die het bruggetje is overgestoken voor hij instort 1 goudstuk van de bank. Hierna wordt de brug verwijderd. Voor 2 goudstukken mag een ridder een nieuwe brug kopen. Ook deze wordt omgedraaid nadat hij is overgestoken. 

 

 

een goudstuk

 

Tegel met goudstuk, deze tegel draai je weer dicht nadat je een goudstuk van de bank hebt ontvangen en voor je je ridder erop plaatst. 

 

Tegel met kapotte buidel, deze tegel draai je ook weer dicht nadat je een goudstuk hebt betaald en voor je je ridder erop plaatst. 

 

 

de tweekoppige draak

 

Drakengrot, dit is het doel van je reis. Zodra je deze tegel draait, plaats je de draak naast de grot. Het gevecht begint! 

 

 

het toernooiveld

 

Toernooiveld, zodra je ridder bij een andere ridder op dezelfde tegel staat, daag je deze ridder uit voor een toernooi. Voorwaarde is wel dat je een goudstuk hebt om in te zetten. De uitgedaagde ridder hoeft geen goudstuk te bezitten maar kan wel de goudstuk winnen die is ingezet door de uitdager. Als een van deze ridders de kroon in bezit heeft wordt deze ingezet in het toernooi. Dit is dus de manier om de kroon af te nemen en zelf naar het paleis te brengen. 

 

 

een zwaard, een goedendag, een amulet, de achterkant van de wapenkaarten

 

Wapenkaarten, bij de ingang van de grot staat een wapenhandelaar. Je kunt 1, 2, of 3 wapens kopen. Er zijn 2 amuletten (hiermee win je het niet van de draak), 1 goedendag en 1 zwaard. Ieder wapen kost 1 goudstuk, houd de wapenkaarten gesloten voor je op tafel. 

 

 

de achterkant van de drakenkaarten, een slapende draak, een wakkere draak

 

Drakenkaarten, trek 2 kaarten van de stapel en leg deze ook zonder ze te zien gesloten voor je neer. 

 

Het gevecht: Als de draak gevonden is en de wapens zijn gekocht, kan het gevecht beginnen! Je draait eerst 1 van je wapenkaarten om, dit om het spannend te houden. Hierna draai je de beide drakenkaarten om; zijn ze wakker of slapen ze? Als ze wakker zijn is het spannend wat je laatste wapenkaart(en) is/zijn, draai deze nu om en kijk of je het gevecht hebt gewonnen. Als je genoeg wapens hebt tegen wakkere koppen heb je gewonnen en mag je de kroon naar het kasteel terugbrengen. Heb je verloren dan plaats je de ridder terug naar het veld waar je vandaan kwam en zul je het zelf opnieuw moeten proberen.....of één van de andere ridders. 

 

 

de kroon


Het einde: Als de draak eenmaal verslagen naast het bord ligt dan begint de terugreis naar het kasteel. De ridder die de draak verslagen heeft krijgt de kroon en wil deze zo snel mogelijk naar het kasteel terugbrengen om te winnen. Maar de andere ridders willen dit verhinderen en zullen proberen om op dezelfde tegel te komen als de ridder met de kroon, hierbij mogen ze voor 1 goudstuk een stapje extra doen. De ridder die als eerste, met de kroon, bij het kasteel aankomt is de winnaar!

 


Waardering: Het is een erg leuk kinderspel. De kids waarmee ik dit heb gespeeld waren allemaal zeer enthousiast en wilden gelijk nog een keer spelen. Dus zeker de moeite waard!! Bij kinderen van 5 en 6 jaar zou ik allebei de slapende drakenkoppen in het spel laten, dit om de speelduur te verkorten. Een aanrader dus!! 


Opmerking
Spelmagazijn: Het spel lijkt me wat te moeilijk voor spelers van 5 jaar, zeker als ze het zelf moeten gaan spelen zonder begeleiding. Voor wat oudere spelers is het echter een leuk spel. De tekeningen zijn erg geslaagd en leuk uitgevoerd. 

 

 

enkele speelfiguren

 

De speelfiguren staan soms wat wankel, omdat de figuren erg groot zijn in verhouding met het voetje waarin ze geplaatst moeten worden. De indeling van de doos is erg onhandig. Het vakje in het midden is veel te klein voor al het spelmateriaal. Je moet het daarom maar ergens los in de doos leggen. Niet echt geweldig.

Reactie van ontwerpster Liesbeth Bos: Van ontwerpster Liesbeth Bos kreeg ik een reactie op de beschrijving van Joris en de Draak. Ze was bereid in het kort de geschiedenis van het ontwerp te schetsen: Heel lang heeft ze gesleuteld aan een ridderspel, maar telkens werd het weer terzijde gelegd. Even leek het erop dat het helemaal niets meer zou worden, totdat ze in een winkel een zakje met ridders, paarden en draken tegenkwam. Er zaten ridders in 4 kleuren in en een tweekoppig draakje. Daardoor kreeg ze weer zin om verder te werken aan het ontwerp. 

Het uiteindelijke idee van Joris en de Draak was snel geboren. Het belangrijkste was dat het spelbord telkens anders moest zijn en er moesten naast het hoofdspel nog enkele andere spellen zijn om een aantal andere onderdelen kwijt te kunnen. De eerste versie die getoond werd aan uitgevers heette "Capture the Crown". Op enkele details na is het spel eigenlijk niet meer veranderd. De grootste verandering betreft de avonturen in het bos. Dat was voorheen een ringsteekspel, waarmee je ook goud kon winnen of verliezen. Na een bijeenkomst met ontwerper Gerard Mulder van Jumbo en illustrator Patrick van der Sterren werd het ringsteekspel vervangen door avonturen, die Patrick uiteindelijk heeft getekend. Patrick was een van de illustratoren die Liesbeth had voorgesteld. Andere mogelijke illustratoren tekenden in de ogen van Liesbeth "te lief". Het was ook al vrij snel duidelijk dat Jumbo een "echte" draak bij het spel zou doen. Daardoor is Liesbeth helemaal tevreden over het spel. Zelfs de beperkte opbergruimte in de doos heeft zo zijn voordelen. De doos barst uit zijn voegen van plezier.

Links:

  • Spelregels

  • Spellink  (in een nieuw venster) voor andere recensies over Joris en de draak.

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar.
Met dank aan
Caroline voor de beschrijving en de afbeeldingen