Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Isi

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Isi
Ontwerp:
Corné van Moorsel
Producent:
Cwali
Aantal spelers: 2
 

Isi

Spelmateriaal:
33 vierkante speelbordkaartjes, 50 gekleurde houten blokjes, 48 staafjes in wit en zwart, 50 huisjes en 2 pionnen. De doos is een ronde koker !

Het doel: Aan het eind van het spel de meeste wegen naar de hoofdstad hebben gebouwd.

(9K)

het spelmateriaal

Voorbereiding: De 33 gebiedskaarten worden geschud en samengesteld tot een landschap van maximaal 6 bij 7. Elk gebiedskaartje moet aan ten minste 2 of meer kaarten grenzen. Alle kaartjes (behalve de zwarte steden) worden voorzien van 2 blokjes van dezelfde kleur als het kaartje. Dit is de zogenaamde informatie over dat terrein. De ene speler krijgt de zwarte pion en de zwarte staafjes, de andere speler krijgt het in het wit. De spelers plaatsen om beurten hun pion op het bord en incasseren een blokje van het desbetreffende vakje.

Spelbeurt: Om beurten verplaatsen de spelers hun pion naar een aangrenzend vakje en incasseren daar eventueel een blokje. De spelers mogen niet bij elkaar op het hokje staan, maar wel over elkaar heen springen. Als de spelers voldoende blokjes hebben verzameld kunnen ze wegen bouwen tussen twee steden. Je betaalt daarvoor een blokje in de kleur van het gebied waarheen je een wegdeel bouwt. Een nieuwe weg moet altijd met beide uiteinden aansluiten op steden of bestaande wegen van de eigen kleur. Op elke verbinding tussen twee kaartjes mag maximaal één kleur weg liggen. Wegen van verschillende kleuren mogen elkaar wel kruisen. Zodra een weg is gebouwd, worden er huisjes in de verbonden steden geplaatst en wel zodanig dat het aantal huisjes aangeeft met hoeveel andere steden een stad is verbonden.

Het einde: Zodra het laatste blokje van een kleur van het bord is gehaald, is het spel ten einde. Nu wordt bepaald welke stad de hoofdstad is. Dat is de stad met de meeste huisjes. Zijn er meerdere steden die daarvoor in aanmerking komen, dan geldt de stad die het meest centraal ligt. De speler die de meeste wegen naar deze hoofdstad heeft gebouwd, is de winnaar. Is dit gelijk, dan wint de speler die de meeste steden van wegen heeft voorzien. Is dat ook nog gelijk, dan wint de speler die de meeste wegdelen heeft gebouwd.


Waardering: Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit een heel interessant twee-persoonsspel vind. De eerste keer zul je misschien wat moeite hebben met het plaatsen van de huisjes, maar dat went snel. Je moet goed nadenken om te kunnen winnen, maar toch is het spel niet moeilijk. Er zijn geen geluksfactoren, behalve de keuze welke speler het spel begint. Je moet goed vooruitplannen en vaak blijft het spannend tot het einde. Als je bijvoorbeeld minder wegen naar de huidige hoofdstad hebt, dan kun je proberen meer wegen daarheen te bouwen, maar je kunt ook proberen een andere stad tot hoofdstad te maken. Dit is een van de leukste twee-persoonsspellen die ik de laatste tijd heb gespeeld. Top.

Opmerking: De regel om de meest centrale stad te vinden is niet duidelijk beschreven in de spelregels. Dit zou de stad zijn met de langste afstand tot de rand van het bord. Dit betekent dat een stad die in de hoek van het bord ligt, de meest centrale stad is, omdat hij de langste afstand heeft tot de andere kant van het bord. Je moet dus kijken naar de kleinste afstand tot de rand van het bord. Dat is dan de stad die het minst centraal ligt. Corné heeft me bevestigd dat de regel niet duidelijk is beschreven, maar dat hij juist wilde voorkomen dat het onduidelijk werd. Verder zijn er sommige spelers die de abstracte gebiedskaartjes niet zo mooi vinden. Die zien liever getekende landschappen, zoals je bijvoorbeeld gewend bent van de Kolonisten van Catan. Op deze gebiedskaartjes na zijn alle componenten van goede kwaliteit en dat voor een home-made produkt. Tot slot: voor sommige spelers is het nogal verwarrend hoe de huisjes worden geplaatst. Het is inderdaad soms lastig te zien welke extra verbindingen gemaakt worden en welke al aanwezig waren. Corné is nu bezig dit aan te passen aan de hand van een ideetje dat mij te binnen schoot. De huisjes worden nu ook zwart en wit. Niet alleen is het makkelijker de huisjes te plaatsen, je ziet nu ook makkelijker wie er een voorsprong heeft. Op het eerste gezicht is dit meteen de oplossing, maar nu worden bepaalde verbindingen dubbel geteld, waardoor ineens een andere stad de hoofdstad kan worden en dat heeft natuurlijk invloed op het spel. Ik ben benieuwd of dat van wezenlijk belang zal zijn.

Nieuws: Inmiddels (voorjaar 2000) wordt er gewerkt aan een opvolger van dit spel: Morisi. Dit spel is geschikt voor 2 tot 4 spelers en is een verfijning van dit spel. Meer informatie kun je vinden op de volgende pagina: Morisi.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999