Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Hide & Seek Pirates

   Spelbeschrijving

Titel: Hide & Seek Pirates
Ontwerp:
Tekeningen: Raf Peeters
Producent: Smart Games
Aantal spelers: 1 (of 2) speler(s)
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: 
afhankelijk van concentratievermogen van het kind, 0 tot 20 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Portugees

Hide & Seek Pirates 

Spelmateriaal:
spelbord, 4 puzzelstukken, 1 opdrachtenboekje

Geschreven door: Saskia van Reeden

Introductie: Leg de speelstukken zo neer, dat je alleen nog de afbeeldingen ziet die in het boekje zijn aangegeven.

 

 

 

het spelmateriaal


Voorbereiding: Neem de 4 puzzelstukjes van het spelbord en en kies een opdracht. De moeilijkheidsgraad loopt geleidelijk op, van “beginner” tot “master”. Er zijn voor elk van de 4 moeilijkheidsgraden 12 opdrachten, in totaal dus 48.

 

 

een voorbeeld van een moeilijke opdracht

Een spelbeurt:

Bekijk goed welke figuren er bij de opdracht afgebeeld staan. Het is de bedoeling dat je de 4 speelstukken zo neerlegt dat alleen de afgebeelde figuren nog zichtbaar zijn; in exact hetzelfde aantal als afgebeeld bij de opdracht.

Voor beginnende spelers is onderaan de opdracht met silhouetten aangegeven hoe de 4 speelstukken moeten liggen; je hoeft dan alleen de juiste volgorde te bepalen.

Bij latere opdrachten ontbreekt deze aanwijzing; je moet dan zelf bepalen welk speelstuk op welke manier op welk spelvak komt te liggen.

 

links de oplossing van de vorige opdracht; rechts een nieuwe opdracht voor beginners, met hulpsilhouetten onderaan

Het einde: Wanneer de opdracht opgelost is, ben je klaar. Je kunt dan zelf bepalen of je met een nieuwe opdracht verdergaat.

 


Waardering: Het spel wijst zichzelf; kinderen kunnen met een minimale uitleg aan de slag, het spel is taalonafhankelijk. De vormgeving is zeer handig: alle spelonderdelen en het opdrachtenboek kunnen in de lade onder het speelbordje geschoven worden en je hebt dus alles bij elkaar. Makkelijk om mee te nemen wanneer je met je kind op visite of op vakantie gaat. Het spel is oorspronkelijk als eenpersoonsspel ontwikkeld, maar ook met twee kinderen spelen ze er met plezier mee. De tijdsduur varieert, maar als de kinderen graag puzzelen of spelletjes spelen, zijn ze er best 20 minuten mee zoet. Het spel nodigt uit om ermee te gaan spelen. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen: wie het ziet liggen, begint eraan en legt het niet snel meer weg. Kinderspel.

 


Opmerking Saskia
: In de Hide & Seek serie zijn meer spellen verschenen, allemaal aantrekkelijk en solide vormgegeven in verschillende leeftijdsklassen. Voor kinderen vanaf 8 jaar zijn dit Camouflage, Hide & Seek Safari en het zeer verslavende Airport Traffic Control.

Als kinderen wat moe worden van het spel, neigen ze er soms toe snel om te bladeren en te ‘spieken’ bij het antwoord op de volgende bladzijde. Dan wordt het tijd voor iets anders…

Behalve een prettig tijdverdrijf is dit spel pedagogisch verantwoord: het stimuleert logisch nadenken.

Tip: Je kunt de opdrachten makkelijker oplossen door vooral te letten op het aantal ‘lege’ plaatsen dat moet overblijven op het speelbord.

Opmerking Spelmagazijn: Het is stevig materiaal en door het geringe aantal puzzelstukken, zul je zelden materiaal kwijtraken. De afbeeldingen zijn eenvoudig en duidelijk. De puzzelstukken zijn eenvoudig van het bord te halen. Het laatje zit stevig vast, waardoor het soms wat lastig te openen is. Het boekje met opdrachten past keurig in het laatje onderin het spel, samen met de puzzelstukken. Een prima uitgevoerd spel waarmee kinderen lekker kunnen puzzelen. Bij de eenvoudige opdrachten staan hints aangegeven, hoe je de puzzelstukken moet oriënteren. Een goede introductie.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Busy Brains voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Saskia voor de beschrijving en de afbeeldingen.