Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Heroscape

   Spelbeschrijving

Titel: Heroscape
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent:
Hasbro
Aantal spelers: vanaf 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 
Taal: Nederlands

Heroscape

Spelmateriaal:
30 beschilderde figuren, 6 x gras (24 blokjes), 5 x gras (7 blokjes), 5 x gras (3 blokjes), 5 x gras (2 blokjes), 16 x gras (1 blokje), 2 x rots (24 blokjes), 3 x rots (7 blokjes), 3 x rots (3 blokjes), 3 x rots (2 blokjes), 6 x rots (1 blokjes), 2 x zand (7 blokjes), 2 x zand (3 blokjes), 2 x zand (2 blokjes), 4 x zand (1 blokje), 21 x water (1 blokje), 2 ruïnes, 16 legerkaarten, 10 Gliefen, 24 letselfiches, rondefiche, handgranaatfiche, 16 volgordeschilden, 12 gevechtsdobbelstenen, 20-zijdige dobbelsteen.

 

 

het spelmateriaal (foto: Hasbro)

Introductie: (van Hasbro)

Heroscape speelt zich af in het ooit vreedzame Walhalla. Als de Walkyrie de bijzondere krachten van het bronwater ontdekken en gebruiken, wordt de bestaande machtsverhouding ernstig ontwricht. Het resultaat is een door oorlog verscheurd, troosteloos land. Krijgens en wezens van alle werelden en dimensies staan klaar om tegen elkaar ten strijde te trekken. Wie wordt de leider van het leger van Jandar dat vecht voor vrede? En wie kiest de rol van het wraakzuchtige leger van Utgar dat strijdt voor de heerschappij?

 

In deze strijd kies je partij voor de helden of vijanden en ga je de strijd alleen of in teamverband aan. Bouw je eigen slagveld met de 85 grondstukken en kies één van de vele spelscenario's uit het meegeleverde spelboekje. Er zijn makkelijke en moeilijke spelvarianten en als gevorderde speler kun je zelfs je eigen scenario bedenken! De 30 figuren waar je mee speelt - vikingen, buitenaardse wezens, militairen en robots - zijn prachtig gedetailleerde krijgers en helden die het geheel tot een ware fantasy wereld maken.

 

Het doel van het spel is afhankelijk van het spelscenario dat je kiest. In het scenario 'Aanval bij dageraad' probeer je alle figuren van je tegenstander te vernietigen, terwijl in het scenario 'Duik in de Duistere Meren' van je wordt verwacht om Heer en Meester te worden over de Duistere Meren door de duikapparatuur van je vijand te veroveren. Bij elk scenario hoort een eigen slagveldopstelling die je aan de hand van de plattegrond uit het spelboekje kunt opbouwen. Naast de keuze uit de verschillende scenario's kun je ook nog kiezen uit het basisspel of het meesterspel. In het basisspel kies je een legerkaart, verplaats je de figuur van de legerkaart en val je aan. Aanvallen doe je door met de gevechtsdobbelstenen te gooien. In het Meesterspel krijgen jouw legerfiguren en de andere spelonderdelen extra krachten en eigenschappen, waardoor de strijd nog moeilijker wordt.

 

 

een held in het basisspel
 

Voorbereiding: Er zijn twee niveaus in het spel: het basisspel en het meesterspel. De regels in het basisspel zijn vrij eenvoudig, maar geven al een goed beeld van het meesterspel. In de scenariobeschrijving staat beschreven hoe het speelveld moet worden opgebouwd en welke eenheden er worden gebruikt. Tevens staat het doel van het scenario vermeld. Elke eenheid heeft een legerkaart en een bijbehorend figuur. De voorkant van de legerkaart is voor het basisspel, de achterkant is voor het meesterspel. Op de legerkaart staat bijvoorbeeld hoever de eenheid kan verplaatsen, hoe ver deze kan schieten, met hoeveel dobbelstenen er wordt aangevallen en met hoeveel dobbelstenen verdedigd. In het meesterspel komen er o.a. levenspunten bij, er wordt aangegeven waar de eenheid geraakt kan worden en welke speciale eigenschappen de eenheid heeft. Er zijn twee soorten eenheden: helden en bataljons. De helden bestaan uit één figuur, de bataljons uit meerdere, vaak wat zwakkere figuren.

 


Een spelbeurt:

 

 

Thorgrim de Viking in het basisspel

 

Basisspel

In het basisspel wordt eerst met de dobbelstenen bepaald wie mag beginnen. Daarna zijn de spelers om beurten aan de beurt tot iemand het doel van het scenario behaalt. De speler die aan de beurt is kiest eerst welke eenheid wil activeren. Deze mag verplaatst worden en mag daarna eventueel aanvallen.

 

 

Thorgrim de Viking in het meesterspel

Meesterspel

Het meesterspel duurt in principe een vast aantal beurten, tenzij iemand al eerder het doel van het scenario behaalt. Elke beurt wordt opnieuw gekeken wie de beurt mag beginnen. Vervolgens wordt door middel van genummerde schilden in het geheim bepaalt welke 3 eenheden je wilt activeren en in welke volgorde. Je mag eenzelfde eenheid ook vaker activeren. Beide spelers hebben ook een schild met een X, waarmee je de tegenstander in verwarring kunt brengen.

 

 

 

enkele foto's van het spelmateriaal

 

Verplaatsen

Elke eenheid kan een bepaald aantal vakjes verplaatsen. Als je daarbij in de hoogte gaat, kost dat ook verplaatsingspunten. Omlaag gaan kost geen extra bewegingspunten, maar in het meesterspel kun je daarbij mogelijk wel schade oplopen. Als je het water in loopt, moet je je verplaatsing beëindigen. De volgende keer kun je weer verder.

 

 

omhoog verplaatsen kost extra punten, omlaag verplaatsen niet

 

Aanvallen

Je kunt een eenheid aanvallen als hij binnen je bereik valt en als je hem kunt "zien". Op je legerkaart staat met hoeveel dobbelstenen je mag gooien om aan te vallen. Als aanvaller moet je schedels gooien. Op de legerkaart van de verdediger staat ook met hoeveel dobbelstenen deze mag gooien. De verdediger moet schilden gooien. De speler die het hoogste in het terrein staat mag één dobbelsteen extra gooien. Als de aanvaller meer schedels gooit dan de verdediger schilden, dan wordt de eenheid in het basisspel vernietigd. In het meesterspel loopt de verdediger schadepunten op. Zodra het aantal schadepunten het aantal levenspunten bereikt, wordt de eenheid vernietigd.

 

 

enkele gliefen

Gliefen

In het meesterspel zijn er gliefen te verzamelen. Deze gliefen geven de eigenaar bepaalde voordelen tijdens het spel.

 


Het einde: Je wint het spel als je als eerste het doel van het scenario behaalt. In het meesterspel kan het spel ook eindigen als het aangegeven aantal beurten is gespeeld. Dan wint de speler (of het team) dat nog de hoogste totale waarde aan eenheden in het spel heeft.

 


Waardering: Het spelmateriaal ziet er overweldigend uit. Vooral jongens zal het direct aanspreken. Het basisspel is met twee spelers te spelen en je krijgt daarbij al direct goed het gevoel van het spel. Het meesterspel kan met meerdere spelers gespeeld worden, eventueel in teams. Met meerdere sets kun je het spel geschikt maken voor veel meer spelers. Het spel speelt lekker vlot en blijft spannend. Door goed gebruik te maken van de eigenschappen van de eenheden kun je de geluksfactor sturen. Ik heb het spel nog niet vaak genoeg gespeeld voor een echt oordeel, maar de eerste indruk is goed. Zodra ik het vaker gespeeld heb, volgt er meer...

 

Opmerking: De doos is overvol gevuld met prachtig spelmateriaal. Het is een hele klus om alles weer in de doos te krijgen. De doos is ook niet erg handig. Hij wordt aan de zijkant geopend, waar je een kartonnen binnendoos in moet schuiven.

Het spelmateriaal zal in eerste instantie vooral jongens aanspreken. Met de terreintegels kun je goede stevige bouwwerken bouwen en je kunt veel sets aan elkaar koppelen. De figuren zijn allemaal beschilderd, hoewel niet altijd even mooi, maar toch beter dan onbeschilderd.

Voor de Nederlandse editie zullen geen uitbreidingen worden uitgebracht. Je bent aanwezen op bijvoorbeeld Duitstalige of Engelstalige. Jammer.

Het opzetten van het spel neemt de nodige tijd in beslag. Vooral de eerste keren zul je moeten wennen aan de "bouwtekeningen".

Het spelregelboek lijkt in eerste instantie overweldigend. Het basisspel neemt echter maar enkele pagina's in beslag. De spelregels zijn erg duidelijk en intuïtief. Ze zijn gemakkelijk te leren en je kunt het al snel spelen.

In de eerste editie waren er aparte dobbelstenen voor aanval en verdediging (zie ook de foto van het spelmateriaal). In de tweede editie zijn deze dobbelstenen gecombineerd. In de spelregels zie je echter af en toe nog een verwijzing naar de oude rood of blauw gekleurde dobbelstenen.

Tijdens Spiel 2006 was er een grote tafel met een gigantisch Heroscape spel. Daarin waren diverse basissets en uitbreidingen verwerkt.

Heroscape tijdens Spiel 2006

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Hasbro voor een recensie exemplaar
Met dank aan Sandra voor de foto's