Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > De Hazelnootridders

   Spelbeschrijving

Titel: De Hazelnootridders
Ontwerp: Klaus Teuber
Tekeningen:
Producent: 999Games
Aantal spelers: 3-4 spelers
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands

De Hazelnootridders

(18K)

Spelmateriaal:
1 speelbord, 4 hazelnootridders, 4 telblokjes, 56 speelkaartjes en 1 speciale dobbelsteen.

 

Introductie: Als dappere eekhoorn probeer je om zoveel mogelijk hazelnoten te verzamelen. Onderweg word je belaagd door struikrovers, die de hazelnoten stelen die je bij je hebt! Onthoud de veilige route en verzamel zoveel mogelijk hazelnoten. Degene met de meeste hazelnootpunten wint het spel.

 

(20K)

 

het spelmateriaal


Voorbereiding: Alle speelkaartjes worden geschud en verdeeld over de acht hazelnootstruiken. Iedere speler krijgt een hazelnootridder en zet deze op een lege vindplaats op het bord. Iedere speler krijgt ook een telsteen die op het startveld van het scorespoor wordt geplaatst.

 


Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de speciale dobbelsteen en verplaatsen hun ridder zoveel plaatsen als de dobbelsteen aangeeft. Zo lopen de spelers van vindplaats naar vindplaats of naar een hazelnootopslag. Als een speler op een vindplaats komt, pakt hij de bovenste kaart van de daar aanwezige stapel. Is het een hazelnootkaart, dan legt hij deze open voor zich neer. Is het een struikrover, dan legt hij deze gesloten weer terug.

 

(24K)

 

een hazelnoot te midden van de struikrovers

Struikrover: Als een speler een kaart trekt met een struikrover en je weet welke struikrover dat is, dan moet je dat zo snel mogelijk roepen. Als je de eerste bent, die het goed roept, dan verdien je daarmee 2 punten. Maar wat nog mooier is, het slachtoffer verliest alle hazelnoten die hij al had verzameld. Als je het echter fout hebt geroepen, verlies je twee punten. De struikrover gaat nu uit het spel.

Hazelnootopslag: Een speler kan zijn gevonden hazelnoten naar de opslag brengen. Hoe meer hij er in één keer heen brengt, hoe meer punten het oplevert. Hij mag er maximaal vier per keer heen brengen. Zo levert 1 hazelnoot maar 1 punt op, terwijl 4 hazelnoten maar liefst 10 punten opbrengen. Deze punten worden bijgehouden op het scorespoor.


Het einde: Zodra 2 hazelnootstruiken helemaal leeg zijn, is het spel afgelopen. De speler die het verste is gekomen op het scorespoor, heeft het spel gewonnen. De hazelnootkaarten zijn nu waardeloos. Je kunt ook winnen door het laatste vakje op het scorespoor te bereiken.

 Waardering: Dit is een spel uit de kinderserie van 999 Games. Zoals bij veel kinderspellen heeft ook dit spel een groot Memory gehalte. Het leuke is echter dat je het nu niet moet gebruiken om zelf punten te scoren, maar om de anderen tegen te werken. Je moet soms heel lang onthouden waar welke struikrover ligt, voordat je er gebruik van kunt maken. En het is natuurlijk erg leuk om een ander flink te laten schrikken door hardop de juiste naam te roepen. Het zal niet eenvoudig zijn om te onthouden welke struikrover op welke plek op de loer ligt. Ik denk wel dat assistentie van volwassenen nodig is bij de jongste spelers. Kinderspel.

(4K)

Opmerking Spelmagazijn: Het spel ziet er prima verzorgd uit en zit in een handzame doos. De blokjes voor het scorespoor zijn vrij klein voor een kinderspel. Tevens is het idee van een scorespoor volgens mij niet zo geschikt voor een kinderspel, omdat er nogal eens tegen het speelbord wordt gestoten, waardoor de blokjes gemakkelijk verschuiven.

 

Opmerking Monique: Van Monique kreeg ik de volgende reactie:

Onno (8 jaar) heeft eigenlijk geen hulp nodig van een volwassene om het spel te spelen, maar Pim (5 jaar) eigenlijk nog wel. Met name voor wat betreft het bijhouden van de score. Samen kunnen ze het wel goed spelen. Ik ben het met je eens dat de telblokjes erg klein zijn. Het was handiger geweest als het bord iets groter zou zijn, omdat je dan ook wat meer plaats hebt voor de stapels kaartjes. Het spel werd als heel leuk ervaren, ook omdat je elkaar af moet troeven met het roepen van de naam van de struikrovers. Ik kan het wel aanbevelen, het is weer eens wat anders.

(4K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina.