Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kampf der Gladiatoren

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Kampf der Gladiatoren
Ontwerp:
Reiner Knizia
Tekeningen: Mathias Dietze
Producent: 
Hans im Glück
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten
 

Kampf der Gladiatoren

(14K)

Spelmateriaal:
20 plastic bakjes, 60 kartonnen gladiatoren, 12 kartonnen dieren, 5 speciale dobbelstenen, 12 houten sterren, 1 houten schijf, 1 spelbord

(17K)

een spelsituatie

Introductie: In dit spel wordt een gladiatorengevecht in een arena gesimuleerd. Teams van 4 gladiatoren binden de strijd aan met andere teams en met wilde dieren. De spelers leiden de teams en scoren punten voor slachtoffers die ze maken en gladiatoren die ze overhouden. De speler met de meeste punten wint uiteindelijk het spel.

Voorbereiding: De gladiatoren worden per soort uitgezocht. De dieren worden geschud en op een stapel gelegd. Afhankelijk van het aantal spelers krijgen de spelers een aantal plastic bakjes. In elk bakje is plaats voor 4 gladiatoren, die tezamen een team vormen. De opbouw van het spelbord vormt een onderdeel van het spel. Om beurten mogen de spelers namelijk een nieuwe gladiator in een van hun teams plaatsen. Dit mag een team zijn dat zich al op het bord bevindt, of een nieuw team dat op het bord wordt geplaatst. Dit nieuwe team mag niet aangrenzend aan een eigen team worden geplaatst, tenzij het niet anders kan. Als iedereen al zijn teams heeft gecompleteerd, worden de overige velden op het bord gevuld met wilde dieren. De overbleven wilde dieren worden open naast het bord gelegd. Deze komen later in het spel.

Een spelbeurt: Om beurten moeten de spelers met één van hun gladiatorenteams een aanval doen op een van de andere teams of op een wild dier. Als een team niet meer compleet is, of geen aangrenzende tegenstanders meer heeft, dan mag er eventueel eerst verplaatst worden, voor zover daar ruimte voor is.

(3K) (3K) (3K) (3K)

Speerwerper, nettenwerper, zwaardvechter, tweetanddrager

Een gevecht tegen gladiatoren: Een gevecht bestaat uit de volgende handelingen. Wie mag het gevecht beginnen ? Dat is de speler die in dit gevecht de meeste speerwerpers heeft. Is dat gelijk, dan mag de aanvallende speler beginnen. Alle nettenwerpers in dit gevecht mogen een gladiator van de tegenstander tijdelijk uitschakelen. Het aantal zwaardvechters plus één is het aantal dobbelstenen dat wordt gegooid. Op elke dobbelsteen staan drie lege vlakken, twee vlakken met één ster en één vlak met twee sterren. Als de speler meer tweetanddragers heeft dan zijn tegenstander, dan mag hij besluiten om de dobbelsteenworp geheel over te doen. Elke schilddrager bij de tegenstander weert een vlak met één ster af. Voor elke twee overgebleven sterren, moet de tegenstander een slachtoffer naar eigen keuze afgeven. Dit mag zelfs een gladiator zijn die in een net ligt te rollen. Een eventueel overgebleven ster wordt in de vorm van een houten ster aan het team van de tegenstander toegevoegd. Nu mag de tegenstander terugslaan met de overgebleven gladiatoren. Opnieuw dus het aantal zwaardvechters plus één aan dobbelstenen. Eventueel opnieuw gooien als de speler meer tweetanddragers heeft dan zijn tegenstander. Schilddragers weren weer enkele sterren af. Slachtoffers worden verwijderd. Het gevecht is ten einde en de speler geeft de aanvalssteen door aan de volgende speler.

(7K) (7K)

enkele wilde dieren

Een gevecht tegen dieren: Een gevecht tegen dieren verloopt vrijwel hetzelfde. Een van de andere spelers gooit daarbij de dobbelstenen voor het dier. De nettenwerpers kunnen niets uithalen tegen de dieren. De dieren gooien net zoveel dobbelstenen als het aantal zwaarden dat staat afgebeeld en krijgen dus niet plus één, zoals de gladiatoren. Op het dier staat aangegeven hoeveel levenspunten hij heeft. Als hij zoveel treffers oploopt, dan is het dier gedood en krijgt de aanvaller het dier als trofee. Eventuele slachtoffers bij de gladiatoren gaan in de doos.

Uitgeschakeld: Als een speler al zijn gladiatoren heeft verloren, dan speelt hij verder met de dieren. Als hij aan de beurt is kan hij met een bestaand dier spelen of een nieuw dier inbrengen. Daarmee kan hij gladiatoren aanvallen. De slachtoffers krijgt hij in dit geval wel als trofee. Ze gaan dan niet in de doos.

Het einde: Zodra er nog maar één speler gladiatoren in de arena heeft of als alle dieren verslagen zijn, is het spel ten einde. Elke gladiator (dood of levend) is één punt waard, elk dier is twee punten waard. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.


Waardering: Ik heb het spel inmiddels enkele malen gespeeld. Het ziet er goed uit en het heeft een interessant thema. Toch weet het niet echt te boeien. Je krijgt niet echt het gevoel met een spannend gevecht bezig te zijn en het spel heeft wel een erg grote geluksfactor. Spelers die uitgeschakeld zijn, kunnen toch blijven meespelen, doordat ze met de dieren mogen verder spelen. Een leuke oplossing. Toch had ik meer verwacht van de ontwerper en het thema. Een gemiste kans. Middelmatig.

(3K)

Opmerking: De plastic bakjes zijn erg breekbaar. Als het spel vaak gespeeld wordt, zullen er vast een aantal breken. De bakjes hadden beter van ander materiaal gemaakt kunnen worden. 

Strategie: Daar kan ik na enkele keren spelen nog niet veel over zeggen. Je gladiatorenteam is eigenlijk net te klein om een mooie indeling te maken. Nettenwerpers zijn vooral in het begin van het spel belangrijk. Tegen dieren zijn ze namelijk waardeloos. Speerwerpers geven de speler een aardig voordeel, omdat eerst de slachtoffers worden verwijderd, alvorens er teruggeslagen wordt. Vooral ook tegen dieren is dit belangrijk. De tweetanddrager lijkt interessant, maar valt in de praktijk tegen. Als je de keuze hebt uit een zwaardvechter of een tweetanddrager, dan is de eerste keuze beter. In het eerste geval blijven beide dobbelstenen gelden, terwijl in het tweede geval alleen de laatste dobbelsteen telt. Toch zijn de tweetanddragers in het begin van het spel nog wel belangrijk, omdat je dan waarschijnlijk met meer dobbelstenen gooit en dus ook met meer stenen over mag gooien. De schilddrager kan wel handig zijn, maar gaat ten koste van een zwaardvechter.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002