Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Foute vrienden vette feesten

   Spelbeschrijving

Titel: Foute vrienden vette feesten
Ontwerp: Marcel-André Casasola Merkle en Friedeman Friese
Tekeningen: Maura Kalusky
Producent: PS-Games
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Speelduur: 60 minuten
Taal: Nederlands

Foute vrienden vette feesten

Spelmateriaal:
6 spelerborden, 54 houten schijven, 30 spelersfiches, 40 personenfiches, 48 tijdfiches, 30 sex-/kindfiches, 30 aanspraakfiches, 20 puberteitskaarten, 81 levenskaarten, 35 levensdoelkaarten, 4 megadoelkaarten.

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: In dit spel stap je weer fris en onbezonnen in het begin van je leven: de puberteit. Je hebt 5 levensdoelen die je belangrijk vindt en daar leef je dan ook naartoe. Je ontwikkelt je persoonlijkheid en ontdekt roken, alcohol, het geloof. Je rouwt om relaties die uitgegaan zijn.... en misschien doe je zelfs wat wijsheid op. Degene die als eerste 5 levensdoelen bereikt, wint het spel.

 

een spelsituatie

Voorbereiding: Elke speler krijgt een spelerbord en 9 bijkleurende houten schijven die op de bovenste symbolen van de eigenschappen (roken, alcohol enz.) gelegd worden. Iedere speler krijgt spelerfiches in zijn kleur: 1 minder dan het aantal spelers dat mee doet. De spelerfiches worden naast het spelerbord gelegd met de zijde boven waarmee gespeeld wordt (dit is belangrijk i.v.m. je geslacht). Leg de neutrale personenfiches klaar: er doen zoveel neutrale persoen mee als er spelers zijn. De neutrale personenfiches worden zodanig neergelegd, dat er in totaal 5 verschillende mannen en 5 verschillende vrouwen aan het spel mee doen.

spelerfiche (v/m) en neutraal personenfiche (v/m)

 

Iedereen krijgt één aanspraakfiche van de tegenspelers. Verder worden er de sex-kindfiches en per speler 8 tijdsfiches klaargelegd. De levensdoelen worden op dichte stapels gelegd: 7 stapels met de 5 categorieën. Elke speler kiest een stapel met levensdoelen, de overige stapels worden apart gelegd. De andere kaarten worden gesorteerd op rugzijde geschud en naast het speelveld gelegd. Van de megadoel-stapel wordt de bovenste kaart omgedraaid.

 

De tijdfiches worden aan de spelers uitgedeeld, afhankelijk van de startpositie.

 

 

een spelerbord: je persoonsprofiel


Een spelbeurt: Het spelverloop bestaat uit 2 levensfasen: de puberteit en "het echte leven". Deze fase is afhankelijk van de stapel kaarten. De rode kaartenstapel stelt de puberteit voor. Er worden per persoon 3 (of 4: bij 2 - 3 spelers) puberteitskaarten open op tafel neergelegd. Zolang deze kaarten in het spel zijn, kun je tijdens je spelbeurt een van de volgende acties uitvoeren:

 

 

de puberteit: Ongelukkig verliefd zijn - Bijbelkring - De eerste keer (helaas zonder de pil)

Wanneer alle spelers uitgestapt zijn of de rode kaarten zijn op, gaat de tweede levensfase in: "het echte leven". De resterende rode kaarten worden afgelegd en er worden nu van de blauwe stapel 5 levenskaarten uit de categorie A en 5 uit de categorie B opengedraaid in het spelmidden gelegd. Wanneer je aan de beurt bent, kies je één van de volgende 4 mogelijkheden:

 

"het echte leven": Condoom gescheurd - Kerkendag - Ware liefde wacht wel - Troostchocola

 1. Kaart uitkiezen en veilen
  Kies een openliggende kaart en bied hierop met een tijdfiche. Je mag niet op een kaart bieden, wanneer je profiel niet aan zijn waarden voldoet. De uiteindelijke hoogste bieder ontvangt de kaart. De tijdfiches worden aan de bank ingeleverd. Wanneer je, als startspeler, de kaart niet gekocht hebt, ben je nog steeds aan de beurt en mag je weer kiezen uit de acties 1 t/m 4.
   

 2. Uitstappen
  Net als in de puberteit: je krijgt tijdfiches al je uit het deze spelronde stapt. Liggen er te weinig tijdfiches in de bank, dan kunnen de benodigde fiches bij andere spelers weggepakt worden.
   

 3. Doel volbrengen
  Net als in de puberteit: wordt het vijfde doel volbracht, dan eindigt het spel.
   

 4. Doel verwisselen
  Tegen inlevering van 4 tijdfiches aan de bank mag je één van de groene doelkaartenstapels nemen en hiermee naar believen doelkaarten wisselen. Wel moet in de stapel van elke categorie één doel blijven zitten. Je legt de niet benodigde stapel doelkaarten weer dicht terug.

Let op: zolang je zelf nog geen actie uitgevoerd hebt (kaart gekocht of één van de andere 3 acties, blijf je aan de beurt. Wanneer iedereen is uitgestapt, begint een nieuwe spelronde: de overgebleven levenskaarten worden door de stapel geschud en er worden weer 5 levenskaarten uit de categorie A en 5 uit de categorie B opengedraaid en in het spelmidden gelegd. Zijn er onvoldoende levenskaarten, dan is het spel afgelopen.

 

levensdoelen (uit elke categorie één). Vrienden: Sukkelclub - Werk: Workalholic - Relatie: Trouwen vanwege een "moetje" -

Spiritueel: Van je geloof vallen - Lifestyle: Stoppen met roken

 

Nog enkele belangrijke zaken.

megadoel: Sexmaniak - Volwassen


Het einde: Wanneer iemand zijn vijfde doel volbrengt, waarbij levensdoel of megadoel allebei meetellen, is het spel meteen afgelopen. Degene die zijn vijfde doel volbrengt, wint het spel.

 

Zijn er onvoldoende levenskaarten om een nieuwe spelronde te beginnen, de spelers worden allemaal uitgeroepen tot mislukte levensvormen.

 


Waardering: Niet alleen de afbeeldingen op de kaarten, maar ook de gesprekken aan tafel bezorgen de speler een hoop plezier. Het spel verloopt soms wel wat chaotisch en ook is er wat discussie over de spelregels mogelijk. In eerste instantie dacht ik dat je na een aanvankelijk enthousiasme wellicht toch snel op het spel uitgekeken zou raken. Dit blijkt in de praktijk gelukkig mee te vallen. Er zijn genoeg verschillende kaarten om elk spel weer aantrekkelijk te maken... en de combinatiemogelijkheden van de levensdoelen zijn ook erg gevarieerd, zoals de topsporter die vervolgens ten onder gaat aan de drugs. Erg grappig.

 

 


Opmerking Sandra: Een schitterend spel met oog voor detail. Bekijk de kaarten Bijbelkring en Kerkendag in de spelbeschrijving maar eens: daar staan dezelfde personen op, alleen nu wat ouder. Ook bij de kaarten Verkeerde vrienden + Goed gezelschap is een soortgelijk geintje uitgehaald. Er is op één kaart een klein foutje geslopen: bij de levensdoelen categorie vrienden staat bij de Sukkelclub 'Freunde' boven. Tja, als het dan toch ergens mis moet gaan...

 

Dat het spel voor 16 jaar en ouder is, ontdek je al snel wanneer je in de kaarten rondbladert: niets menselijks is ons vreemd en sex zeker niet. Maar omdat het op een hele grappige manier gebracht wordt, is het totaal niet storend. Een ideaal kado voor wie op kamers gaat! Wat wel jammer is, is de aankleding van de binnenkant van de doos. Welke aankleding? Precies, die! Afsluitbare zakjes om de fiches in te bewaren is geen overbodige luxe, want anders ben je dat kleine grut zo kwijt.

 

Opmerking Spelmagazijn: Het was geen gemakkelijk spel om uit het Duits te vertalen. Jeroen van Spellenstapel heeft daar een groot aandeel in gehad. Je zult dus ook enkele bekende namen in het spel tegenkomen, die je in de sessieverslagen in Spelmagazijn tegenkomt. De ontwerpers hebben een spelregelproject opgezet, waarbij spelers van het spel suggesties kunnen doen om de spelregels te verbeteren.

 


Strategie: Verlies ondanks alle lol je levensdoelen niet uit het oog! Het volbrengen van levensdoelen kan je tevens weer de nodige ingrediënten geven om nieuwe doelen te volbrengen. Probeer ook op te letten wat andere spelers interessant vinden en zodra je dat weet, probeer je dat natuurlijk wat tegen te werken. Vroeg uit een bepaalde levensfase te stappen kan je een voorsprong geven in de volgende levensfase, doordat je meer tijdfiches hebt.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen