Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Feuerschlucker

   Spelbeschrijving

Titel: Feuerschlucker
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: 
Producent: Ravensburger
Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Duits

Feuerschlucker

Spelmateriaal:
55 speelkaarten, 36 toeschouwer fiches

Geschreven door: Gerard Boom

 

een aantal speelkaarten

Introductie: Probeer zoveel mogelijk toeschouwers te trekken naar je eigen acts. Liefst ten koste van je concurrenten.

 


Voorbereiding: Iedere speler krijgt 5 handkaarten. De overige liggen dicht op tafel en in het midden ligt de voorraad toeschouwers.

 

 

de voorraad toeschouwers

 


Een spelbeurt: Met de klok mee speelt een ieder een kaart uit en vult de hand weer aan tot 5. De kaart wordt open voor de speler neergelegd. Hierdoor ontstaat voor elke speler een eigen aflegstapel waarbij de laatst uitgespeelde kaart steeds de bovenste is. Er zijn 7 verschillende attractiekaarten waarop een getal van 2,3 of 4 staat vermeld. Speelt men zo een kaart uit mag men dit aantal aan toeschouwers pakken uit de voorraad. Heeft een andere speler ook een dergelijke kaart liggen dan moet men deze toeschouwers afpakken van die speler.

 

 

de verzamelde toeschouwers

 

Naast de attractiekaarten zijn er een vier tal afwijkende kaartsoorten.

- De suikerspindame laat je 2 toeschouwers pakken van een willekeurige medespeler

- De menselijke piramide levert je 1 toeschouwer op per piramide die er op dat moment open op tafel ligt

- Clowns zijn de enige kaarten welke in veelvoud mogen worden uitgespeeld in een beurt. Zij leveren 1 toeschouwer op per uitgespeelde kaart. Hand wordt weer aangevuld tot 5.

- Leo de Leeuw laat het aantal toeschouwers gelijk aan ieders openliggende kaart terug vloeien in de pot. Liggen er dus drie menselijke piramides zal men 3 toeschouwers terug in de voorraad moeten gooien. De suikerspindame telt als 2 en de clown telt in dit geval als 1. Ook de speler die Leo de Leeuw opgooide zal toeschouwers moeten inleveren. Alle kaarten (met uitzondering van de handkaarten) worden nu weer samengevoegd, geschud en men speelt gewoon verder.

 


Het einde: De speelronde eindigt wanneer de laatste toeschouwers uit de voorraad zijn genomen. De toeschouwers worden geteld, en vervolgens weer in het midden van de tafel gelegd. De kaarten geschud en gedeeld en er volgt een tweede en respectievelijk derde ronde.

De speler die na de laatste speelronde de meeste toeschouwers heeft weten te trekken heeft het spel gewonnen

 


Waardering: Gerard: Feuer Schlucker is een leuk en eenvoudig spelletje dat vlot wegspeelt. Een luchtig tussendoortje, opwarmer of afsluiter voor een spellendag. Opvallend bij dit spelletje is dat sommige spelers de neiging hebben specifieke toeschouwers te verzamelen en ze in patronen gaan leggen. O wee als je ze dan in hun vaarwater gaat zitten. Vlot.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Gerard voor de beschrijving en de afbeeldingen