Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Elfenkoning |
Spelbeschrijvingen
Titel: Elfenkoning Ontwerp: Alan R. Moon Producent: 999Games Aantal spelers: 2 tot 6 |
Elfenkoning
Spelmateriaal: 120 speelkaarten, 75 muntstukken, 24 familiewapens (4 per speler) en 1 draak. |
Introductie: Na Elfenroads, Elfenland en Elfengold is er nu Elfenkoning. Elfenroads was het oorspronkelijke bordspel. Elfenland is een simpelere versie die later is uitgebracht. Elfengold is een uitbreiding voor Elfenland, zodat het meer op Elfenroads ging lijken. Elfenkoning is een op zichzelf staand kaartspel dat gebruik maakt van dezelfde principes van Elfenland en Elfengold. Er is nu echter geen vast bord, maar het wordt tijdens het kaartspel samengesteld. Daardoor zijn er wat meer mogelijkheden om andere spelers dwars te zitten. In deze beschrijving zal ik verder niet ingaan op het principe van de transportkaarten, maar meer de verschillen aangeven. Ik kan je aanraden om eerst de beschrijving van Elfenland te lezen, als je dat spel nog niet kent.
vlot
Het doel: Zoveel mogelijk geld verdienen tijdens de reis door Elfenland.
Voorbereiding: Elke speler krijgt 4 familiewapens, 12 goudstukken en 10 kaarten. De speler die mag beginnen krijgt de draak.
gebiedskaarten
De kaarten: Er zijn 3 soorten kaarten: de reiskaarten zijn bekend uit Elfenland, de gebiedskaarten vervangen als het ware het spelbord, de actiekaarten vervangen de hindernisfiches en voegen enkele nieuwe dingen toe. Zo zijn er dieven, lijfwachten, een watermonster en kun je je reisrichting veranderen of je goudopbrengst verdubbelen.
wissel, lijfwacht, dief
Een spelbeurt: Eerst gaan alle spelers hun reis plannen. Om beurten voeren de spelers daartoe één actie uit. Dit kan bijvoorbeeld zijn een gebiedskaart of een actiekaart spelen, een kaart kopen of kaarten ruilen. Een gebiedskaart wordt altijd in het elfenrijkje van de speler zelf gelegd. Maximaal 2 gebieden mogen per elfenrijkje worden geplaatst. De actiekaarten worden gelegd bij reeds aanwezige gebiedskaarten en ze worden gemarkeerd met een familiewapen van de eigenaar. Zodra een speler ten minste een gebiedskaart heeft liggen, mag hij ook een ronde passen. Zodra alle spelers in dezelfde ronde hebben gepast, is de reisplanning ten einde.
hindernis, watermonster, goud
Reizen: Om beurten reizen nu de spelers van gebiedskaart naar gebiedskaart, langs de elfenrijkjes van de spelers door het inzetten van reiskaarten. Daarbij ontvangt de speler goudstukken afhankelijk van de waarde van de gebiedskaarten. Eventueel moet er goud worden betaald aan de eigenaar van een dief, tenzij een lijfwacht je beschermt. Met een wisselkaart kun je weer terugreizen. Als je alle gebieden weet te bezoeken, krijg je een bonus van 10 goudstukken. Als alle spelers hun reis hebben gemaakt is deze spelbeurt ten einde. Alle kaarten die zijn uitgespeeld worden verzameld en de spelers krijgen 8 nieuwe. Ook krijgen de spelers hun familiewapens terug. De draak schuift 1 speler op. Een nieuwe spelbeurt kan beginnen.
Het einde: Als iedereen een keer de draak heeft gehad, is het spel ten einde. De rijkste speler is winnaar.
Waardering: Ik heb het spel nog niet gespeeld. Aangezien het nogal veel op Elfenland lijkt, was ik eerst nogal sceptisch over het spel. Toch hoor ik er positieve reacties over. Het spel is handzamer, het bord variabel en er zijn meer mogelijkheden om andere spelers dwars te zitten. Zodra ik het gespeeld heb, volgt er meer...
Opmerking: Het spel ziet er verzorgd uit. Toch zijn er in de spelregels weer enkele slordigheidjes geslopen. De omschrijving bij de diefkaart is onjuist. Je moet een dief alleen betalen als er een familiewapen van een andere speler bij ligt. Natuurlijk niet als je eigen familiewapen er bij ligt. Verder kloppen de voorbeeldteksten in de kantlijn bij de laatste 2 pagina's niet en komen zelfs dubbel voor.
Variant: In de spelregels wordt ook nog een variant beschreven: de toverspreuk. Op deze manier wordt de elfenwizard als het ware aan dit kaartspel toegevoegd. Ik weet niet of dit nu veel toevoegt aan het spel.
Tip: Op het moment dat ik dit schrijf is het spel voor airmiles te koop bij V&D. Dat is een mooie manier van besteding.