Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Einfach Spitze

   Spelbeschrijving

Titel: Einfach Spitze
Ontwerp: Jeff Widderich
Tekeningen:
Producent: Cardchess International
Aantal spelers: 2 of 4 spelers
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Engels

Einfach Spitze

Spelmateriaal:
spelbord, 2 sets van 8 piramides, 2 sets van 12 piramides, 1 geheugenraster

 

een spelsituatie

Introductie: Wie heeft er als eerste 4 piramides aan de overkant? Elke speler begint met 8 piramides aan zijn kant van het spelbord en probeert in het strijdgewoel de overkant te bereiken.

 


Voorbereiding: Het spelbord bestaat uit een raster van 6 bij 6 velden. Op de 4 hoekpunten na, wordt de buitenrand gebruikt als start en finish. Iedere speler begint aan één kant. Op elk van de vier startpunten zet elke speler 2 piramides op elkaar. Elke speler probeert de vier posities aan de overzijde te bereiken.

 


Een spelbeurt: Om beurten verzetten de spelers telkens één van hun eigen piramides. Je mag alleen een piramide verzetten die niet is afgedekt door een andere piramide. Je verzet een piramide altijd één veld en wel naar voren (richting de finishvelden) of zijwaarts (maar nooit achterwaarts). Er mag een onbeperkt aantal piramides op elkaar worden gezet en alleen de bovenste kan weer verzet worden.

 

Als je een finishveld bereikt hebt, dan is dat veld "bezet". Op dat veld mag geen andere piramide meer worden geplaatst.

 

Als geen van je piramides zichtbaar is, moet je een beurt overslaan.

 


Het einde: Zodra iemand alle vier de finishvelden heeft bezet, dan wint hij het spel.

 


Waardering: Einfach Spitze is een abstract spel dat simpel te leren is. De eerste paar keer is het ook interessant om te spelen. Voor de fanatieke spellenspeler zal daarna waarschijnlijk de interesse snel minder worden. Als familiespel is het prima geschikt, mits je over vier spelers beschikt. Voor de jongere spelers uitermate geschikt om spelinzicht te krijgen. Ruim voldoende.

 

Opmerking Spelmagazijn: Voor twee spelers is een aparte variant in de spelregels opgenomen. Maar er zijn ook nog enkele andere varianten opgenomen. Deze kunnen allemaal met elkaar worden gecombineerd voor de afwisseling.

Er is ook een geheugenraster bijgevoegd dat je op het spelbord kunt leggen. Daardoor kun je niet zien welke kleur piramides zich onder de andere piramides bevinden. Zo wordt een geheugenelement aan het spel toegevoegd.

Als je gladde vingers hebt, is het soms lastig een piramide van het bord op te tillen. Het was handig geweest als er ribbels op de piramide hadden gezeten voor de grip.

Strategie: Ik heb het spel nog niet vaak genoeg gespeeld om een goede strategie te kunnen aangeven. Je kunt aanvallend spelen om de andere spelers in de verdediging te drukken en je kunt stukken achterhouden ter verdediging. Zorg er wel voor dat je stukken niet worden vastgezet op hun beginposities. Vergeet niet dat ook de hoekpunten van het bord gebruikt mogen worden. Je hebt acht piramides ter beschikking, maar je hoeft er maar vier aan de overkant te krijgen.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Spelplezier voor een recensie exemplaar.