Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Egelrace

   Spelbeschrijving

Titel: Egelrace / Igel Ärgern
Ontwerp: Doris Matthäus & Frank Nestel
Tekeningen: Doris Matthäus
Producent: University Games / Doris & Frank
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 tot 50 minuten
Taal: Nederlands / Duits

Egelrace / Igel Ärgern

Spelmateriaal:
1 spelbord (bij Igel Ärgern dubbelzijdig), 24 speelstenen in 6 kleuren, 1 dobbelsteen

 

een spelsituatie in de Nederlandse uitvoering

Introductie: De spelers proberen zo snel mogelijk 3 van de 4 van hun eigen egels aan de finish te krijgen. De egels van de tegenstanders probeer je daarbij natuurlijk zoveel mogelijk te hinderen.

 


Voorbereiding: Het spelbord is een racebaan met 6 verschillende banen van 8 vakjes lang. De banen zijn genummerd van 1 tot en met 6. Elke speler krijgt vier egels van één kleur. Om beurten zetten de spelers op een startveld. Als alle startvelden bezet zijn, kan er worden gestapeld. Je moet altijd een zo laag mogelijke stapel kiezen. Als daar al een egel van jezelf staat, mag je kiezen waar je gaat staan.

 

3 verschillende egels

 

Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de dobbelsteen. Daarna mag er een zijwaartse beweging worden gedaan en moet er een voorwaartse beweging worden gedaan.

 

Zijwaartse beweging

Je mag één van je eigen egels naar aangrenzende baan verplaatsen, mits je egel niet geblokkeerd is door egels die erop staan. Alleen een egel die bovenop een stapel (of op een leeg veld) staat, is niet geblokkeerd.

 

Voorwaartse beweging

Je moet één van de egels in de baan, waarvan je het getal hebt gegooid, vooruit zetten. Dit mag dus ook een egel van een andere speler zijn. Uiteraard mag de egel die je verplaatst niet geblokkeerd zijn.

 

Valkuilen

In elke baan bevindt zich een valkuil. Als een egel daar in komt, mag hij pas weer verder als alle andere egels ten minste net zo ver gevorderd zijn. Dit is vooral desastreus bij de valkuilen nabij de finish (in de banen 2, 4 en 6).

 

 

het spelbord in de Duitse uitvoering


Het einde: De speler die als eerste 3 egels aan de finish weet te krijgen, wint het spel.

 


Waardering: Egelrace is een simpel dobbelspelletje, maar het blijkt verrassend leuk te zijn. Je kunt het spel een klein beetje sturen en je kunt de andere pesten, maar je bent ook erg afhankelijk van de dobbelsteenworpen. Met veel spelers wordt het lekker chaotisch, maar kan het soms net te lang duren. Het spel is makkelijk te leren, iedereen kan zo meedoen. En hoe slecht je in het begin ook gaat, iedereen blijft kans maken op de overwinning. Kortom, leuk voor tussendoor, of voor ouders om met hun kinderen te spelen. Leuk.

Opmerking Spelmagazijn: Bij de Duitse versie zit een boekje met maar liefst 40 varianten. Je kunt zelf uitkiezen welke je daarvan wilt spelen en je kunt ze ook met elkaar combineren. In de Nederlandse versie zijn slechts enkele varianten uitgekozen. In de Duitse versie zit een dubbelzijdig spelbord. Op de achterzijde staat een spelbord met 5 banen. Als je een 6 gooit, mag je zelf kiezen welke baan je vooruit zet. Tot slot zitten er bij de Duitse versie nog enkele losse valkuilen, waarmee je het spelbord kunt veranderen. De Nederlandse versie heeft nieuw tekenwerk van Doris Matthäus. Deze uitvoering is veel kleurrijker.

Strategie: Heel veel strategie zit er niet in. Je kijkt uiteraard naar mogelijkheden om zijwaarts te gaan naar de baan die daarna vooruit mag. Zorg dus voor spreiding van je stenen, zodat je naar veel verschillende banen kunt bewegen. De banen aan de rand zijn dus nadelig, omdat je daarmee maar naar één baan kunt verplaatsen in plaats van twee. Let ook op de valkuilen. Daar wil je zeker niet in vallen. Het is in het begin van het spel helemaal niet erg om achteraan te staan. Je zult ten eerste minder tegengewerkt worden en tevens kun je daarna makkelijker andere egels blokkeren en zelf verder racen. 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005