Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Duell

   Spelbeschrijving

Titel: Duell
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen:
Producent: Ravensburger
Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Frans, Italiaans en Engels

Duell

Spelmateriaal:
1 speelbord, 25 speelkaarten in waardes 1-5, 8 speciale kaarten, 2 pionnen (schermers), 2 scorestenen

Geschreven door    Jeroen Stap

Introductie: Door het uitspelen van kaarten bewegen de spelers hun schermers naar elkaar toe, en proberen elkaar daarbij te raken. Een aanval kan echter gepareerd worden, dus tactiek is vereist. Doel is om als eerste 5 treffers te maken.

 

 
de speelfiguren

 

Voorbereiding: Het speelbord wordt tussen de spelers in gelegd, en elk plaatst zijn schermer aan het begin van het pad. De scorestenen worden elk op de 0 gelegd. De kaarten worden goed geschud en elke speler krijgt 5 kaarten in de hand.

 

het speelbord

 


Een spelbeurt: De spelers doen om beurten een zet, door een kaart uit te spelen. De schermer moet zoveel vakjes verplaatst worden als het getal op de kaart, maar mag daarbij niet voorbij de schermer van de tegenspeler komen. Lukt het om precies op het vak van de tegenstander uit te komen, dan wordt de schermer niet verplaatst, maar geldt dit als een aanval. De tegenstander kan de aanval pareren als hij een kaart van dezelfde waarde uitspeelt. Lukt het om een aanval te pareren, dan mag deze speler direct zelf een kaart uitspelen. Aan het einde van de beurt wordt de hand aangevuld tot 5 kaarten. Zodra een speler een aanval wint (de tegenstander kan niet pareren) dan is deze ronde afgelopen. Een ronde is ook afgelopen als beide spelers geen kaarten meer hebben (de trekstapel is op, en ook de handkaarten zijn gespeeld). In dat geval wint de speler wiens schermer het verst naar voren is bewogen. De winnaar van de ronde krijgt 1 punt, de kaarten worden opnieuw geschud en de ronde begint overnieuw vanaf het eerste vak.

 

de speelkaarten en de achterkant

 

Varianten: De spelregels vermelden een aantal varianten. Allereerst kan gekozen worden om bij een aanval meerdere dezelfde kaarten uit te spelen, de verdediger moet dan evenveel kaarten uitspelen om te pareren. Daarnaast zijn er nog de 8 speciale kaarten: aan het begin van een ronde wordt 1 van deze kaarten opengedraaid en gelden er andere regels. Zo kan het zijn dat de kaarten open worden gespeeld, of dat beide spelers direct 10 kaarten in handen krijgen.

 

enkele van de speciale kaarten + de achterkant 


Het einde: Het spel gaat net zo lang door tot een speler 5 rondes gewonnen heeft.

 


Waardering: Laten we positief beginnen: het uitspelen van de kaarten heeft inderdaad wat weg van een schermwedstrijd. De spelers dansen wat om elkaar heen totdat ze elkaar kunnen raken. Telkens wordt daarbij afstand bewaard, behalve als je de ander denkt te kunnen raken, of een aanval kan pareren. Nadeel daarvan is echter dat je eigenlijk alleen maar aan het tellen bent welke kaarten er al gespeeld zijn. Risico nemen is daarbij onverstandig, omdat 1 aanval voldoende kan zijn om een ronde te verliezen. Zeker als een aanval met meerdere kaarten wordt gedaan, zul je deze niet vaak kunnen afslaan. Echt veel invloed kun je daardoor niet uitoefenen. Duell is te omschrijven als een luchtig kaarten-tel-spel waarbij het spelmechanisme het thema goed benadert. Als tussendoortje zal ik het best wel eens spelen, maar maak er geen avondvullend programma van. Tussendoortje.

 


Opmerking Jeroen: Het materiaal van het spel is netjes uitgevoerd, met een verzorgd speelbord en leuke pionnen.

Enkele pluspunten: thema komt goed over, mooi materiaal. Minpunten zijn: in de kern een abstract kaarten-tel-spel en het spelverloop enigszins eentonig.

 

Opmerking Spelmagazijn: Duell is een heruitgave van het spel En Garde. Daarbij zijn varianten-kaarten toegevoegd, maar is helaas de voorwaartse beweging met een aanval verdwenen. Deze is echter eenvoudig weer toe te voegen. Ook wordt de winnaar van een wedstrijd waarbij de kaarten op zijn iets anders bepaald.

 


Strategie: Je moet een goede balans vinden tussen bluffen en zeker zijn van je zaak. Met 3 kaarten win je een aanval zeker. Daar kun je natuurlijk op gaan sparen, maar dat betekent wel dat je maar weinig andere kaarten hebt. Het wordt gevaarlijk als je in de buurt van de tegenstander komt. Dat wil je alleen als je een mogelijke aanval kunt pareren. Houd goed in de gaten welke kaarten zijn gebruikt en hoeveel kaarten er nog gespeeld gaan worden.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Ravensburger voor een recensie-exemplaar
Met dank aan Jeroen voor de beschrijving en de afbeeldingen
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina