Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Dora's Avontuur

   Spelbeschrijving

Titel: Dora's Avontuur
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: University Games
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Speelduur: 15 minuten
Taal: Nederlands (Engels)

Dora's Avontuur

Spelmateriaal:
spelbord, 20 verzamelvoorwerpen (in 4 kleuren), 4 speelfiguren met houder, 4 verzamelkaarten, 1 draaiwijzer

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Dora en haar vriendjes houden een wedstrijdje: wie is het eerste bij oma? Over het pad loop je van kleur naar kleur of stap voor stap. Maar je moet nog wel het een en ander verzamelen, zodat je ook de hindernissen kunt nemen. Degene die het eerst bij oma is met al zijn spullen, wint het spel.

 

 

een deel van het spelbord


Voorbereiding: Iedere speler krijgt een verzamelkaart en de bijbehorende speelfiguur wordt op het boomhuis (start) gezet. De verzamelvoorwerpen van de spelers die mee doen, worden naast het bord gelegd. De draaiwijzer wordt ook klaargelegd, hiermee wordt de te lopen afstand bepaald. De draaischijf bestaat uit twee ringen: een ring met cijfers en een ring met kleuren. Afhankelijk van de spelers kun je van kleur tot kleur lopen of een aantal stappen uittellen. De jongste speler begint.

 

 

enkele speelfiguren: Tico en Dora


Een spelbeurt: Geef een draai aan de draaischijf om te bepalen hoeveel stappen je mag lopen. Afhankelijk van de afspraak is dat naar het volgende vakje in de aangegeven kleur of het aantal stappen wat op de buitenste ring staat. Je mag kiezen of je naar voren of naar achteren loopt.

 

 

de verzamelkaart van Boots

 

Wanneer je op een afbeelding komt waar een voorwerp bij hoort, die niet op je verzamelkaart ligt, moet je er stoppen. Je mag het bijbehorende voorwerp van jouw kleur pakken en de beurt gaat door naar de volgende speler. Heb je het bijbehorende voorwerp wel, dan mag je gewoon je aantal stappen afmaken. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

 

Kapotte brug: verzamel hout om de brug te maken en het water over te steken.
Poort met muzieknoten: neem de trompet om op te spelen, zodat de poort open gaat.
Bos met cactussen: neem de luchtballon om over het bos te vliegen.
Stenen muur: neem de ladder om over de muur te klimmen
Meer: neem de boot om het meer over te steken.

 

Wanneer de pijl van de draaiwijzer eindigt op Zwieber de Vos, dan worden alle voorwerpen die je verzameld hebt door hem afgepakt. Ze worden in het donkere bos (midden op het spelbord) gelegd. Om je spullen terug te krijgen, moet je nu eerst naar het donkere bos gaan. Ook als de draaiwijzer meer aan geeft, moet je in het donkere bos stoppen en alle voorwerpen van jouw kleur terugpakken. Kom je onderweg naar het donkere bos op een afbeelding waarvan jouw voorwerp in het donkere bos ligt, dan geldt dit als een normaal vakje: je stopt er niet, maar je mag je voorwerp ook niet pakken.

 

 

de draaischijf


Het einde: Degene die het eerst bij oma is met al zijn spullen, wint het spel.

 


Waardering: Een typisch spel om jonge kinderen te leren spelen, waarbij het bekende tv-figuurtje Dora natuurlijk erg aantrekkelijk is voor de kleine spelertjes. Voor de jongsten zal er begeleiding van een ouder bij nodig zijn, maar het is zo eenvoudig dat kinderen dit spel al snel met elkaar kunnen spelen. Een leuk detail zijn de Engelse woordjes op het spel (rood/red, geel/yellow) die Dora ook in haar filmpjes gebruikt. De bedoeling is dat de kinderen zo ook tijdens het spelen wat Engels oppikken, maar of dat nu echt werkt... Kinderspel

Opmerking Sandra: Dora is geregeld te zien op Nickelodeon en zij en haar vriendjes spreken de kinderen daarom erg aan. Ook is het spel erg herkenbaar opgezet: Dora gaat ergens heen en wordt daarbij dwarsgezeten door Zwieber en geholpen door haar vriendjes.

Aan het materiaal merk je dat er rekening is gehouden met de kleinste spelers onder ons: op de speelfiguren na is alles van stevig karton gemaakt. Dit gaat niet zomaar kapot! Ook over de draaischijf ben ik erg te spreken, deze raak je minder snel kwijt dan een dobbelsteen.

 

Opmerking Spelmagazijn: De serie Dora spellen heeft herkenbare rode speldozen met een gekleurde balk aan de bovenkant en een golfband aan de onderkant. In dit spel is geen interactie. Iedereen speelt voor zichzelf. Er zijn geen mogelijkheden om anderen dwars te zitten.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan University Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen.