Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Dominion Intrige

   Spelbeschrijving

Titel: Dominion Intrige
Ontwerp: Donald X Vaccarino
Tekeningen: Matthias Catrein, Claus Stephan, Franz Vohwinkel, Dennis Lohausen, Alexander Jung, Maura Kalusky, Julian Delval, Martin Hoffmann,Harald Lieske, Christof Tisch, Marcel-André Casasola Merkle, Ryan Laukat
Producent: 999 Games / Rio Grande Games / Hans im Glück
Aantal spelers: 2-4 spelers (tot 8 met het originele spel)
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

Dominion Intrige

Spelmateriaal:
500 kaarten te weten 130 geldkaarten, 48 puntenkaarten, 30 vloekkaarten, 258 koninkrijkkaarten (21x10 dezelfde +4x12 dezelfde), 7 blanco kaarten, 26 kaarten om het spel willekeurig samen te stellen en 1 kaart om de algemene aflegstapel aan te geven.
De doos is bijzonder ingericht. Er is een uitsparing voor alle stapeltjes van kaarten en een indexkaartje met welke kaarten waar moeten. Dit maakt het kiezen van de koninkrijkkaarten erg gemakkelijk.

Geschreven door: Rogier

Lees ook de spelbeschrijving van het basisspel.

 

Introductie: Het spel is gelijk aan de origineel maar alle koninkrijkkaarten zijn anders. De focus ligt iets meer op interactie met de andere spelers, verder zijn de kaarten iets ingewikkelder. Veel kaarten hebben een keuzemogelijkheid bij het spelen. Bijvoorbeeld: wil/kan je een landgoedkaart op de aflegstapel leggen dan krijg je +4 geld die beurt, anders krijg je een extra landgoedkaart.

 

 

nieuwe overwinningskaarten


Voorbereiding en een spelbeurt: De voorbereiding en het spelverloop zijn gelijk aan het basisspel.

 

Als je zowel de basisdoos als deze uitbreiding hebt is het spel met meer dan 4 personen te spelen. Helaas werkt het spel vanaf 6 personen eigenlijk niet goed meer. Je moet wachten op de beurten van de andere spelers, en dit is nog net dragelijk met 5 snel spelende personen, maar boven de 5 is er echt te veel wachttijd.
De handleiding bevestigt dit ook en raadt aan 2 groepen te vormen met ieder zijn eigen koninkrijkkaarten. Je kunt dan natuurlijk 2 sets kiezen uit alle 50 stapels uit beide dozen!

 

Alle kaarten hebben een icoontje dat aangeeft uit welke doos die kaart komt. Het is dus gemakkelijk ook voor iemand die het spel minder goed kent om achteraf de kaarten weer in de goede doos te krijgen. De icoontjes staan ook op de geld en puntenkaarten die verder hetzelfde zijn in beide dozen.

 

 

het icoontje in de rechterhoek


De verdedigingskaart in dit spel werkt anders dan die van het basisspel. Je moet het effect van de aanvalskaart nog steeds uitvoeren, alleen mag je van te voren 2 kaarten van je trekstapel pakken en 2 kaarten naar keuze op die trekstapel terugleggen. Stel bijvoorbeeld dat je door een aanvalskaart 2 kaarten moet wegleggen. Je laat dan deze kaart zien en trekt 2 nieuwe kaarten. Je hebt nu 7 kaarten in je hand. Je houdt nu een kaart die je 2 extra acties geeft, een kaart waarmee je 3 extra kaarten kan pakken en de verdedigingskaart. Je legt 2 geldkaarten terug op de trekstapel en je legt tenslotte 2 landgoederen (die alleen punten geven en verder niets doen) op je aflegstapel. Als je straks aan de beurt bent kun je met de 2 actiekaarten die je hebt gehouden toch nog wat doen. Allereerst speel je de kaart die extra acties geeft, daarna speel je de kaart die je 3 extra kaarten geeft. Je weet al dat je dan 2 geldkaarten krijgt en misschien nog een extra actiekaart die je dan ook direct kunt uitspelen

 

 

de nieuwe verdedigingskaart

 

Het einde: Het spel eindigt op dezelfde wijze als het basisspel.

 


Waardering: Met deze nieuwe koninkrijkkaarten wordt Dominion nog gevarieerder. Intrige bevat veel kaarten die het spel een behoorlijk andere twist kunnen geven. Daarin zit meteen een belangrijk zwak punt. Het is lastiger een goede mix van koninkrijkkaarten te krijgen met alleen de Intrige doos. De verdedigingskaart is bovendien een stuk minder nuttig.
Als ik een keuze tussen de 2 basisdozen zou moeten maken dan zou ik het originele spel kiezen, omdat daar zowel goede algemene kaarten in zitten als een aantal kaarten die het spel echt een twist geven. Niettemin is deze uitbreiding zeker een aanrader! Gecombineerd met de meer algemene kaarten van de basisdoos kun je erg leuke sets koningskaarten krijgen. Aanrader!

Opmerking Spelmagazijn: In deze nieuwe set zitten nu ook gecombineerde overwinningskaarten. Zo is Adel een gecombineerde Actie/Overwinningskaart en Harem een gecombineerde Geld/Overwinningskaart. Kun je ook eens wat nuttigs met de overwinningskaarten doen.

De Wensput voegt een kansfactor aan het spel toe. Je noemt een kaart en als deze inderdaad bovenop je trekstapel ligt, mag je deze hebben. Je kunt de kans dat je het goed hebt, natuurlijk vergroten (eventueel zelfs naar 100%), maar het blijft meestal een gok.

Er zit een handig inlegkaartje in de doos met de namen van de kaarten erop. Zo kun je ze snel terug vinden. Hoewel... ik zou niet weten op welke volgorde de kaarten staan. Niet gesorteerd op waarde en ook niet alfabetisch gesorteerd.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2010

Met dank aan Rogier voor de beschrijving