Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Dominion Hijs de Zeilen!

   Spelbeschrijving

Titel: Dominion Hijs de Zeilen!
Ontwerp: Donald X Vaccarino
Tekeningen: Matthias Catrein, Claus Stephan, Franz Vohwinkel, Dennis Lohausen, Alexander Jung, Maura Kalusky, Julian Delval, Martin Hoffmann,Harald Lieske, Christof Tisch, RC Torres, Samuel Samuelsson, Marcel-André Casasola Merkle, Ryan Laukat, Alejandro Gutierrez Franco
Producent: 999 Games / Rio Grande Games / Hans im Glück
Aantal spelers: 2-4 spelers (tot 8 met het originele spel+Intrige)
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

Dominion Hijs de Zeilen!

Spelmateriaal:
300 kaarten te weten 262 koninkrijkkaarten (25x10 dezelfde +1x12 dezelfde),11 blanco kaarten en 26 kaarten om het spel willekeurig samen te stellen. 18 bordjes om kaarten op te leggen (3 per speler). 15 metalen embargo fiches en 25 metalen muntstukjes.
De doos is bijzonder ingericht. Er is een uitsparing voor alle stapeltjes van kaarten en een indexkaartje met welke kaarten waar moeten. Het is wel duidelijk dat in eerste instantie de bedoeling was ook seaside als een basisdoos uit te geven. Er zijn vakken en aanduidingen voor de standaardkaarten, maar die zitten niet in de doos.

Geschreven door: Rogier

Lees ook de spelbeschrijving van het basisspel.

 

Introductie: 26 nieuwe stapels koningskaarten, nu met een zonnig zeethema. Verder vallen de metalen speelstukken erg op. Let wel op dat je ze niet kwijtraakt, ze zijn nogal klein.

 

 

 

nieuwe overwinningskaart


Voorbereiding en een spelbeurt: De voorbereiding en het spelverloop zijn gelijk aan het basisspel.

 

Nieuw zijn kaarten die blijven liggen tot de volgende beurt en dan nog een effect hebben. Deze kaarten hebben een duidelijke oranje kleur. Let wel op bij het opruimen van je kaarten; de oranje kaarten die je deze beurt hebt gespeeld blijven liggen, maar die van de vorige beurt worden wel afgelegd.

 

 

duurzame kaarten


De verdedigingskaart uit deze set is ook zo’n oranje kaart. Je kan dus bij het uitspelen van een aanvalskaart zien wie beschermd is en wie niet (tenzij je natuurlijk ook de verdedigingskaarten uit het originele spel hebt gekozen).

 

 

de nieuwe verdedigingskaart
 

Verder zijn er een aantal kartonnen bordjes waar je kaarten op kan leggen. Deze horen bij specifieke koninkrijkkaarten. Het inheemse dorp bijvoorbeeld geeft je 2 extra acties en je kan kiezen om ofwel de bovenste kaart van je trekstapel op het bordje te leggen (je mag hem bekijken), ofwel alle kaarten van dat bordje direct in je hand te nemen. Hiermee kan je dus kaarten parkeren en later een superbeurt spelen. Of misschien waren het landgoederen die je op het bordje moest leggen en dan kan je ze lekker laten liggen. De kaarten op de bordjes tellen gewoon mee voor de eindwaardering.
Ook de metalen fiches horen bij specifieke koninkrijkkaarten. De embargo fiches bijvoorbeeld worden na het spelen van de embargo kaart op een voorraadstapel naar keuze gelegd. Als iemand een kaart van deze stapel koopt dan krijgt diegene ook evenveel vloekkaarten als dat er embargofiches bij liggen. Als je zo’n kaart op een andere manier krijgt dan krijg je die vloekkaarten overigens niet.

 

 

de kartonnen bordjes

 

Het einde: Het spel eindigt op dezelfde wijze als het basisspel.

 


Waardering: Opnieuw een bijzonder leuke mix aan nieuwe koninkrijkkaarten. Alle kaarten hebben bovendien een link naar de zee, piraten of verre landen. Een Dominion spelletje voelt daarmee ook net iets anders aan. Aanrader. Aanrader!

Opmerking Spelmagazijn: Er zit een handig inlegkaartje in de doos met de namen van de kaarten erop. Zo kun je ze snel terug vinden. Hoewel... ik zou niet weten op welke volgorde de kaarten staan. In tegenstelling tot Intrige zijn ze wel gesorteerd op waarde, maar nog steeds niet helemaal alfabetisch.

nieuwe kaarten

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2011

Met dank aan Rogier voor de beschrijving