Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Diamant

   Spelbeschrijving

Titel: Diamant
Ontwerp: Alan R. Moon en Bruno Faidutti
Tekeningen: Jörg Asselborn, Christof Tisch en Claus Stephan
Producent: Schmidt Spiele
Aantal spelers: 3 tot 8 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Duits, Frans, Italiaans

Diamant

Spelmateriaal:
30 mijnkaarten (15 diamantkaarten en 15 gevarenkaarten), 90 diamanten (60 rode en 30 witte, 5 rode diamanten zijn gelijk aan 1 witte), 8 spelpionnen, 8 schatkisten en 5 mijningangen

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: In de mijnen liggen schitterende diamanten voor het oprapen. Het is alleen een gevaarlijke tocht door het gangenstelsel om de diamanten boven de grond te krijgen. De speler die het meeste risico neemt, kan de meeste diamanten vinden en in zijn schatkist opbergen. Tenzij de mijn instort voordat je er uit bent...

 


Voorbereiding: De mijningangen worden op nummervolgorde naast elkaar op tafel gelegd. Iedere speler kiest een spelpion en neemt ook een schatkist in dezelfde kleur. De schatkist zet je voor je op tafel, de pion houd je in je hand. De mijnkaarten worden geschud en op een gedekte stapel gelegd. De diamanten liggen als algemene voorraad op tafel.

 

 

enkele gevarenkaarten: gaswolk, schorpioen en instorting


Een spelbeurt: Alle spelers gaan tegelijkertijd de grot in. Daartoe wordt een mijnkaart omgedraaid en bij de eerste mijningang gelegd. Er zijn nu 2 mogelijkheden:
 

1. Er is een diamantkaart omgedraaid.

Er worden evenveel rode diamanten uit de voorraad genomen als het getal op de mijnkaart aangeeft en deze worden gelijk verdeeld over de spelers. Eventuele resterende diamanten worden op de zojuist opengedraaide mijnkaart gelegd. Wordt er bijvoorbeeld een 11 opengedraaid en zijn er 4 spelers, dan krijgt ieder 2 diamanten en worden de resterende 3 diamanten op de mijnkaart gelegd. De diamanten die je zojuist hebt gekregen, leg je voor je op tafel.
 

2. Er is een gevarenkaart omgedraaid.

Er zijn 5 verschillende gevaren: slang, schorpioen, instorting, gaswolk of explosie. Als een gevaar voor het eerst opengedraaid wordt, is er nog niets aan de hand. Komt eenzelfde gevaar echter voor de tweede keer, dan vlucht iedereen de mijn uit en laat alle diamanten achter. De spelers die voortijdig uit de mijn gevlucht zijn, behouden hun diamanten echter wel.

Iedere keer nadat er een mijnkaart is gedraaid, worden de spelers voor de keuze gesteld: dieper de mijn in gaan om te proberen nog meer diamanten te vinden, of terugkeren en je diamanten in veiligheid brengen. De spelers maken tegelijkertijd deze keuze door de spelpion niet zichtbaar voor de andere spelers wel of niet in de hand te nemen. Vervolgens openen alle spelers tegelijkertijd hun hand boven tafel. De spelers die een pion in hun hand hebben, verlaten de mijn om hun diamanten in veiligheid te brengen. Op hun weg terug nemen ze de diamanten mee die nog in de mijngang liggen. Deze worden eerlijk verdeeld over deze spelers, Eventuele resterende diamanten blijven liggen. De diamanten worden opgeborgen in de schatkist (je kunt eventueel 5 rode diamanten omwisselen voor 1 witte) en zijn veiliggesteld voor de rest van het spel. Deze spelers doen deze ronde niet meer mee. De spelers die geen pion in hun hand hebben, gaan dieper de mijn in door een nieuwe mijnkaart open te draaien.

enkele mijnkaarten

Nadat de spelers de mijn zijn ontvlucht of allemaal hun diamanten in veiligheid hebben gebracht, volgt er een nieuwe expeditie in de volgende mijnschacht. Als de vorige expeditie is geëindigd doordat een tweede gevarenkaart is omgedraaid, dan wordt deze kaart uit het spel gehaald. De kans dat de volgende expeditie met hetzelfde gevaar eindigt, is daardoor kleiner.

Het einde: Als de vijfde expeditie is beëindigd, tel je de diamanten die ze in je schatkist verzameld hebt. Hierbij tellen de rode diamanten voor 1 punt en de witte voor 5 punten. De speler die de meeste punten heeft, wint het spel. 


Waardering: Diamant is een gezellig spel, waarbij zeker het motto 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' opgaat. Daarnaast is het ook een gevaarlijk spel, omdat je telkens weer de neiging hebt om toch nog maar een mijnkaart te wachten voordat je terugkeert. Niet zelden komt dan het tweede gevaar, keer je met lege handen terug en neem je je voor om de volgende expeditie eerder terug te keren. Leuk

 


Opmerking Enrico: Het spelmateriaal ziet er prima uit en de schatkistjes zijn erg grappig verzonnen. Zoals bij menig spel het geval is, is de doos veel groter dan nodig is.
In de eerste oplage van Diamant zat ook nog een spelbordje waarop de spelpionnen rond een kampvuur gezet werden en er paadjes liepen naar de 5 mijningangen. Dit spelbordje voegde echter weinig toe aan het spel en is mede om kostentechnische reden in de nieuwe oplage achterwege gelaten.
De mijningangen dienen slechts als geheugensteuntje en kunnen naar mijn mening ook op een stapeltje gelegd worden. Bij iedere expeditie wordt de bovenste mijningang in dit geval afgelegd.

 

Opmerking Spelmagazijn: Diamant lijkt een saai geluksspelletje, maar het blijkt verrassend leuk om te spelen. Verwacht geen hoogdravend tactisch spel, maar duik gewoon lekker de mijnen in en verheug je op het feit dat je net op tijd uit de mijn ontsnapt, of net iets langer durft door te gaan dan de andere spelers. De nieuwe uitvoering zonder spelbord is gelukkig iets goedkoper dan de oorspronkelijke versie. Die was toch wel aan de dure kant voor zo'n spel. Als je achter ligt in het spel, zul je geneigd zijn steeds langer door te gaan. Ondanks het feit dat het een simpel spel is, heeft Diamant zelfs de nominatielijst gehaald van de International Gamers Awards 2005.

 


Strategie: Er is eigenlijk maar één strategie mogelijk bij Diamant: je beheersen en op tijd terug gaan. Let er hierbij op hoeveel diamanten er nog in de mijnschacht liggen, want als je de enige bent die terugkeert, mag je ze allemaal hebben. Niet zelden zijn dit meer diamanten dan je al gevonden had. Een vroege voorsprong in het spel kan handig zijn. Zeker als de andere mijnen snel instorten. Dan hebben de anderen geen kans meer om in te lopen.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen