Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Crazy Derby

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Crazy Derby
Ontwerp: 
Reiner Knizia
Tekeningen:
 Atelier Willinski
Producent: 
Ravensburger
Aantal spelers: 
van 2 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 
20 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans
 

Crazy Derby

(21K)

Spelmateriaal:
55 dierkaarten, 5 "star"-kaarten, 5 "loser"-kaarten

Introductie: De grote dierenrace gaat beginnen. De dieren staan te trappelen in de startblokken. Welk dier is in vorm ? Wie zal als eerste de finish bereiken ? De kameel met zijn lange adem, de trotse haan, de slimme schildpad, de gigantische olifant of de razendsnelle hond ? Scoor punten door de juiste dieren aan te moedigen.

Voorbereiding: Alle kaarten worden geschud en elke speler krijgt er zes.

(6K) (6K) (7K)

drie olifantkaarten: een star, een gewone kaart en een loser

Een spelbeurt: Om beurten spelen de spelers een dierkaart open op tafel en trekken een nieuwe kaart van de stapel. Er zijn drie speciale situaties:

(5K)

1) Een dier bereikt de finish. Dat gebeurt wanneer er ten minste net zoveel dieren op tafel liggen, als het getal op de dierkaart aangeeft. De race is ten einde. Iedereen die dieren van deze soort heeft gespeeld, legt deze kaarten op zijn scorestapel. De andere gespeelde dierkaarten worden op de aflegstapel gelegd. Een nieuwe race begint.

(6K)

2) Er wordt een star-kaart gespeeld. Deze telt tijdens de race dubbel en kan zo een dier eerder aan de finish brengen.

(6K)

3) Er wordt een loser-kaart gespeeld. Alle uitgespeelde dierkaarten van deze soort worden op de aflegstapel gelegd. De overige dierkaarten blijven gewoon liggen en de race gaat verder. 

Als de laatste kaart van de stapel wordt getrokken wordt nog doorgespeeld, totdat een dier heeft gewonnen. Dan kunnen punten worden geteld. Alle kaarten op de scorestapel zijn zoveel punten waard als er op staat. Een star-kaart telt nu niet dubbel, maar enkel. De scores worden per speler genoteerd. Alle kaarten worden opnieuw geschud en een nieuwe ronde kan beginnen.

Het einde: Als de totaalscore van ten minste één van de spelers boven 100 uitkomt, is de winnaar bekend: de speler met de hoogste score.


Waardering: Ik heb het spel nu diverse keren gespeeld. Het is een erg leuk snel spelletje, waarbij vooral de spelers het spel leuk kunnen maken. Enthousiast roepen dat een dier een loser is, of luidkeels de honden aanmoedigen en anderen stimuleren deze ook te spelen. Geen lastige spelregels, maar gewoon lekker spelen. Als starter of afsluiter ideaal op een spellenavond. Leuk en luchtig.

(3K)

Opmerking: De doos heeft een afwijkend formaat dat wat we gewend zijn van Ravensburger. De kaarten hadden gemakkelijk in een kleiner doosje gekund. 

De afbeeldingen op de kaarten zijn erg leuk en ook de star- en loser-varianten van elk dier hebben zo hun eigenaardigheden.

(41K)

Tijdens het spel vergeet je snel een nieuwe kaart te trekken. Het is geen probleem als deze wat later wordt aangevuld. Let alleen wel op als de stapel bijna leeg is. Dit kan het verschil betekenen tussen een extra race of niet, waarmee eventueel de winnaar nog kan veranderen.

(3K)

Strategie: Probeer overal van mee te profiteren. Als je bij elke race punten haalt, ga je in het algemeen beter dan als je slechts af en toe punten scoort, ook al zijn dat de wat hogere punten. Wacht niet altijd met het uitspelen van een star-kaart tot een race bijna over is. Speel hem gerust wat eerder. Daarmee kun je er voor zorgen dat een race wat eerder gelopen is en er dus minder tegenstanders punten scoren.

(3K)

 Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar