Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Da Vinci Code

   Spelbeschrijving

Titel: Da Vinci Code
Ontwerp: Eije Wakasugi
Tekeningen:
Producent: Winning Moves (Identity Games)
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten
Taal: Nederlands

Da Vinci Code

Spelmateriaal:
13 witte speelstenen, 13 zwarte speelstenen

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Kraak de geheime cijfercode van je tegenstander(s). Wanneer die codes gekraakt zijn voordat jouw code gekraakt is, win je het spel.

 

 

Een spelsituatie 


Voorbereiding:
In de regels wordt aangegeven om bij beginners de stenen met het streepje uit het spel te laten.
Bij 4 spelers krijgt iedere speler 3 willekeurige stenen, bij 2 of 3 spelers krijgt iedere speler 4 stenen.

de achterkant van een steen

De andere stenen worden gedekt in het midden van de tafel gelegd. De spelers zetten hun stenen met de rug naar de andere spelers in de volgende volgorde:

de steen met het streepje

Speel je met de gevorderdenvariant, dan doen de stenen met het streepje ook mee: deze mogen op een willekeurige plaats in je rij gezet worden.


Een spelbeurt: Als eerste pak je een steen van het midden van de tafel. Deze steen bekijk je, maar zet je nog niet tussen de andere stenen neer. Laat hem ook niet aan je tegenstander zien!

kraak een deel van de code van je tegenstander

Wijs een steen aan van de tegenstander en vertel welk getal er op de steen staat. Er zijn 13 witte stenen (genummerd van nul tot en met elf en een steen met een streepje) en 13 zwarte stenen (eveneens genummerd van nul tot en met elf en een steen met een streepje). De eerste ronde is dit natuurlijk een pure gok, maar gaandeweg het spel kun je met logisch denken bepalen welk getal er mogelijkerwijs op een bepaalde steen moet staan.

Wanneer je het juiste getal gezegd hebt, dan kun je de steen die je net gepakt hebt op de juiste plaats in jouw code plaatsen. Deze steen hoef je niet te laten zien. Had je het getal echter niet goed, dan moet je de steen open op de juiste plaats in jouw code leggen. Je mag net zo lang stenen aanwijzen en getallen raden, totdat je het een keer fout hebt. Let op: door deze actie krijg je geen nieuwe steen. En je loopt wel de kans dat je je steen alsnog open in je code moet leggen wanneer je het verkeerde getal zegt. Gebruik deze mogelijkheid dan ook wanneer je behoorlijk zeker van je zaak bent.


Het einde: Als alle geheime codes op 1 na zijn gekraakt, is het spel afgelopen. Degene van wie de code niet gekraakt is, is de winnaar. 

In de spelregels wordt nog een puntentelling aangegeven (bijvoorbeeld als je het spel over meerdere rondes speelt). Hierbij kun je punten verdienen voor:


Kraak de code:

Hieronder zie je de stenen van jezelf en van je tegenstanders. Weet jij welke stenen nog niet zichtbaar zijn ? Je moet zo voldoende informatie hebben om alle stenen te kunnen beredeneren. Alle stenen zitten in het spel, evenals de streepjes. Als je het denkt te weten, kun je met je muis over de stenen bewegen om te zien of je het goed hebt. Denk eerst goed na, voordat je gaat spieken. Mochten de plaatjes niet goed werken, dan kun je de oplossing onderaan deze pagina nog even nalezen.

Je eigen stenen zijn:

De stenen van speler 1:

 

De stenen van speler 2:

De stenen van speler 3:Waardering: Kent iemand Mastermind nog? Bij dat spel moest ook een code gekraakt worden: een kleurencode. De associatie met Da Vinci Code is snel gelegd: het principe lijkt hetzelfde, maar de uitwerking is behoorlijk aangepast. Zo is het geschikt voor 2 tot 4 spelers en kan iedere steen maar 1 keer in het spel voorkomen. Het spelen van Da Vinci Code is leuk, vooral wanneer iemand de eerste beurt al stenen goed weet te raden. Ben je dol op codes breken en logisch nadenken? Dan zul je, net zoals ik, veel plezier aan dit spel beleven. Aanrader.

 


Opmerkin
g Sandra: Het spel ziet er goed verzorgd uit en zit in een mooie handzame doos. Het materiaal (de stenen) zijn van plastic en zijn prettig om mee te spelen. Dat de doos geen indeling heeft, is bij dit spel geen probleem.
Intussen is bekend dat Da Vinci Code genomineerd is als speelgoed van het jaar voor het jaar 2004 in de categorie 12 jaar en ouder.

 

Opmerking Spelmagazijn: Op de website van Identity Games staat een prachtige foto van het spel, maar met een foutieve spelsituatie. Bij gelijke getallen moet de zwarte links van de witte staan... Verder is het zeker aan te raden met de gevorderdenvariant te spelen. Het streepje geeft net voldoende extra mogelijkheden om het interessant te maken. De startspeler lijkt trouwens in het nadeel te zijn, tenzij hij direct goed gokt.

 

Inmiddels heeft Identity Games een tijd lang op de officiŽle website van Da Vinci Code met toestemming gebruik maakt van het voorbeeld uit Spelmagazijn! Inmiddels staat er informatie over het nieuwe Da Vinci Code Bordspel op deze website.

 

Strategie: Natuurlijk is het in het begin niet meer dan een raadspelletje. Maar al snel weet je welke getallen er door anderen gevraagd worden. Opletten bij dit spel is een must. Schroom niet om deze informatie te gebruiken! (Aha, jij denkt zeker te weten dat het een 6 moet zijn? Dan heb jij dus een 7!).

 

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

 

 

Oplossing code: Speler 1: z1, w3, z4, z-, w4, w5  / Speler 2: w1, z2, w2, w7, z9, w9 / Speler 3: z0, z3, z5, z6, w8, z10, z11

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Identity Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen.