Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Coloretto

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Coloretto
Ontwerp: 
Michael Schacht
Tekeningen:
 Michael Schacht
Producent: Abacus /
999Games
Aantal spelers: 
3 tot 5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 
30 minuten
Taal: Duits / Nederlands
 

Coloretto

Spelmateriaal:
63 kleurenkaarten (9 kaarten per kleur), 10 "+2" kaarten, 1 "laatste ronde" kaart, 3 jokers, 5 rijenkaarten en 5 overzichtskaarten.

Introductie: Coloretto is een klein kaartspelletje, waarbij je kleurenkaarten verzamelt. De kaarten in drie kleuren tellen als pluspunten, de overige kleurenkaarten als minpunten. 

enkele kleurenkaarten met kameleons

Voorbereiding: Er worden zoveel rijenkaarten in het midden gelegd als het aantal spelers dat meedoet. De kleurenkaarten, bonuskaarten en jokers worden goed geschud. Bij drie spelers doet er n kleur niet mee. 15 kaarten worden afgenomen, daarop wordt de "laatste ronde" kaart gelegd en daarop wordt de rest van de stapel gelegd. Iedere speler begint met n kaart van een andere kleur. Zo is er een beginsituatie.

Een spelbeurt: Als je aan de beurt bent mag je f een nieuwe kaart opdraaien en aanleggen, f je pakt alle kaarten van n van de aanwezige rijen. Het aanleggen van nieuwe kaarten bestaat uit het trekken van een kaart van de stapel en deze aan te leggen bij n van de aanwezige rijen. Elke rij mag maximaal uit drie kaarten bestaan. Bij het pakken van een rij geldt dat er minimaal n kaart in deze rij moet liggen. Alle kaarten die je pakt, leg je voor je neer. Je bent nu voorlopig uit het spel, totdat iedereen een rij heeft gepakt. De rijenkaarten worden nu weer in het midden gelegd en degene die als laatste een rij had gepakt, begint een volgende ronde.

enkele bijzondere kaarten: de joker, de +2 kaart en de laatste ronde-kaart

Het einde: Als de "laatste ronde" kaart wordt gepakt, dan wordt de lopende ronde nog afgemaakt. Als iedereen een rij heeft genomen, kunnen de punten worden geteld. De kaarten in drie kleuren leveren je pluspunten op, de bonuskaarten ook (2 per kaart), de overige kaarten leveren je minpunten op. Hoe meer kaarten van een kleur je hebt, hoe meer ze waard zijn. Je kunt jokers gebruiken om een rij aan te vullen. Een serie van 1 kaart is maar 1 punt waard, een serie van 6 (of meer) kaarten is 21 punten waard. Wie na vier spelletjes de meeste punten heeft, wint het spel.


Waardering: Ik heb tijdens het Spellenspektakel 2002 het prototype van dit spel gespeeld. Het lijkt een heel simpel spelletje, maar je moet telkens toch goed je keuze overwegen. Je kunt anderen goed dwarszitten en je moet het grote doel van het spel voor ogen houden. Goed tellen is ook een vereiste. Al met al biedt die kleine spelletje een erg leuke uitdaging. De moeite waard.

Opmerking: Tijdens Spiel 2002 in Essen kon iedereen een titel verzinnen voor het spel. Het is uiteindelijk Coloretto geworden.

999Games heeft het spel ook uitgegeven. Het slappe kartonnen doosje is daarbij vervangen door een echt doosje met een deksel. Uitstekende zet !

In 2003 heeft Coloretto de Fairplay A la Carte prijs gewonnen voor beste kaartspel.

Hoewel het spel om kleuren draait, is het ook prima te spelen door kleurenblinde mensen. De kameleons hebben namelijk allemaal een verschillende achtergrond. Zo zit de grijze kameleon op kiezelstenen en de bruine kameleon op houten planken. Prima gedaan.

Er is inmiddels een uitbreiding te koop voor Coloretto. Deze bestaat uit 10 kaarten. 8 bruine kaarten die enkele spelregels veranderen. Deze worden op een stapel gelegd en elke ronde wordt er n omgedraaid. Die bepaalt de speciale regel voor die ronde. Verder zijn er 2 groene kaarten. Deze vervangen enkele kaarten in het midden. Aan deze kaarten mogen slechts 2 of 4 kaarten worden gelegd, in plaats van de normale 3.

2 bruine kaarten en 1 groene kaart

Strategie: Probeer zeker in het begin niet teveel verschillende kleuren te pakken. Maar kun je het niet voorkomen, zorg dan dat je in een specifieke kleur een duidelijke meerderheid haalt. Ook als je dit veel kleine rijtjes met andere kleuren oplevert! Meestal weegt de grote rij wel tegen het verlies op.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar