Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Cluedo

   Spelbeschrijving

Titel: Cluedo
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Hasbro (origineel Clipper)
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur:
Taal: Nederlands

Cluedo

Spelmateriaal:
Een spelbord met een plattegrond van het huis, 6 pionnen, 2 dobbelstenen, 6 moordwapens, detective notitieblaadjes, 1 speciale envelop, 6 verdachten-kaartjes, 6 moordwapen-kaartjes en 9 kamer-kaartjes.

 

Introductie: "Je bent een van de gasten op een feest in huize Swanenburgh. Terwijl buiten de wind giert en de regen tegen de ruiten klettert, zijn de gasten binnen vrolijk aan het dansen en hebben geen weet van de gruwelijke moord, die op dat moment in één van de vertrekken van het huis wordt gepleegd. Het slachtoffer van deze moord is Dr. Black, de bewoner van het huis. De afschuwelijke ontdekking wordt gedaan door de butler van huize Swanenburgh, die diep in de nacht de keldertrap afdaalt om de drankvoorraad nogmaals duchtig aan te spreken en onderaan deze trap het ontzielde lichaam van Dr. Black vindt. Dit was hier kennelijk door de dader neergelegd om de juiste plaats van het misdrijf te verhullen. De gasten besluiten te verhinderen dat de dader het huis kan verlaten en komen overeen dat ze zelf de gehele zaak zullen uitzoeken om geen ruchtbaarheid aan de affaire te geven en hun naam niet in diskrediet te brengen. Ze leven met het afschuwelijke besef dat één van hen de dader moet zijn...." Aan jou de taak om als eerste te achterhalen wie de moord heeft gepleegd, met welk wapen en in welk vertrek.

 

 

het spelmateriaal bij de nieuwe uitvoering (bron: Hasbro)


Voorbereiding: Het spelbord wordt midden op tafel gelegd.  Alle pionnen worden op de overeenkomende vakjes op het spelbord geplaatst. Alle moordwapens worden in verschillende kamers gelegd. Ongezien worden er 3 kaartjes in de envelop gedaan, te weten een dader, een moordwapen en een kamer. De overige kaarten worden geschud en verdeeld over de spelers. Het kan voorkomen dat één of meerdere spelers een kaart meer ontvangt. Iedere speler kiest een kleur. Degene die met rood (mejuffrouw Scarlett) speelt, begint het spel.

 

 

Mej. Scarlett - in de danszaal - met de revolver


Een spelbeurt: Om beurten lopen de spelers met behulp van hun pion en de dobbelstenen door het huis. Wanneer ze in een kamer komen, kunnen ze over deze kamer een vermoeden uitspreken (Bijvoorbeeld: Ik vermoed dat Mej. Scarlett in de danszaal met de revolver de moord heeft gepleegd.). De speler links van degene die het vermoeden uit, moet een kaart van een van deze drie zaken laten zien (aan degene die het vermoeden uitte) om dit vermoeden te ontkrachten. Kan hij dit niet, dan moet de volgende speler het laten zien enz. Nu is de volgende speler aan de beurt om een vermoeden te uiten. Door de kaartjes die de spelers te zien krijgen, kunnen ze een heleboel zaken van hun lijstje afstrepen.

 

Als een speler denkt te weten wie de moord heeft gepleegd met welk wapen en in welk vertrek, dan kan hij een beschuldiging doen. Daartoe schrijft hij deze gegevens op zijn blaadje en controleert de kaartjes in de envelop. Komen deze overeen met zijn beschuldiging, dan heeft hij gewonnen. Komen deze niet overeen, dan ligt hij uit het spel. Hij zal de rest van het spel alleen maar aanwezig zijn om eventueel kaarten te laten zien.

 

 

enkele moordwapens: dolk - loden pijp - engelse sleutel


Het einde: Zodra er een winnaar is, of als iedereen een verkeerde beschuldiging heeft gedaan, is het spel afgelopen.

 


Waardering: Een leuk gezelschapspel voor het hele gezin. Op het eerste gezicht lijkt het heel simpel, gewoon een paar vragen stellen en dan een beschuldiging uiten. Maar als je het vaker hebt gespeeld, dan merk je dat je ook kunt leren uit de vragen die anderen stellen en van wie zij een kaart te zien krijgen. Je weet weliswaar niet welke kaart dat is, maar je weet wel dat die kaart maar 3 verschillende dingen kan zijn. En als je zelf ook nog een van die 3 in je hand hebt, wordt het steeds makkelijker. Misschien heb je intussen wel een van deze 2 kaarten van iemand anders gezien ! Je moet dit spel echter niet te vaak spelen, want dan begint het een beetje eentonig te worden. Leuk.


Opmerking: Cluedo is een echte klassieker en door de jaren heen in diverse versies uitgebracht. Inmiddels is er ook een Cluedo kaartspel uitgebracht.

 

Als je de geluksfactor iets te groot vindt, kun je de volgende variant eens proberen. Er wordt verplaatst zonder dobbelstenen te gooien. Als je wilt verplaatsen mag je horizontaal of verticaal naar de volgende kamer. Uiteraard mag je ook gebruik maken van de geheime gangen. Bij het uiten van een beschuldiging worden de pionnen niet verplaatst, maar blijven waar ze zijn. Zo kun je beter plannen naar welke kamer je gaat en wordt het spel nog tactischer.

 

 

het spelmateriaal van Cluedo Live (bron: Hasbro)

 

In het najaar van 2004 komt Hasbro met Cluedo Live. Nu is het spel voorzien van een sprekende butler James, die je af en toe aanwijzingen geeft. Tevens weet het spelbord waar je pion zich bevindt. De acht figuren uit het originele Cluedo zijn nog steeds de verdachten, de spelers zijn vier nieuwe figuren die de inspecteur helpen met het oplossen van de moord.

 

Strategie: Er zijn wel wat tips te geven, die je een voorsprongetje kunnen geven. Allereerst is het van belang dat je zoveel mogelijk vermoedens kunt uiten. Als het je niet lukt om een bepaalde kamer te bereiken, aarzel dan niet dan maar naar een andere kamer te gaan. Verder is het een aardige truc om een vermoeden te uiten waarvan je zelf 2 kaarten in je hand hebt. Op deze manier kun je direct nagaan of een bepaalde kaart in omloop is en je zet de andere spelers vaak op een dwaalspoor.

 

Het is ook erg belangrijk om bij te houden welke speler je wat hebt laten zien. Soms heb je namelijk 2 of meer kaarten uit een vermoeden in je hand en dan is het verstandig een kaart te laten zien die de tegenspeler al gezien heeft. Zo schiet hij niet zo snel op. Ook is het soms opvallend dat iemand richting een speciale kamer gaat. Betrek deze persoon dan in je volgende vermoeden, zodat de pion naar jouw kamer wordt verzet en de tegenspeler voorlopig niet naar de bewuste kamer kan gaan.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Enrico voor het aanpassen van de pagina en de afbeeldingen