Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Clans

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Clans
Ontwerp:
Leo Colovini
Tekeningen:
 Grafik Studio Krüger, Düsseldorf
Producent: Winning Moves /
Identity Games
Aantal spelers: 
2 tot 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 
30 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels
 

Clans

(13K)

Spelmateriaal:
een spelbord, 60 houten hutten in 5 verschillende kleuren, 5 telstenen, 5 clankaarten, 12 bonusfiches

(33K)

het spelbord, met links de gebieden en rechts het scorespoor

Introductie: Op zoek naar geborgenheid trekken 5 clans door het oude landschap. Ze bouwen steeds vaker hun hutten tezamen en zo ontstaan dorpen. Uiteraard ontstaat daarbij strijd, aangezien elke clan in het geheim strijdt voor de heerschappij.

(4K)

de 5 clankaarten

Voorbereiding: Volgens een handig systeem worden de hutten gelijkmatig over het spelbord verdeeld, zodat elk gebied 1 hut bevat. Op het scorespoor worden de 5 telstenen op 0 gezet. Iedere speler ontvangt in het geheim een clankaart, waarop de kleur staat waarmee hij speelt. In het midden van het scorespoor worden de bonusfiches geplaatst.

(3K)

Een spelbeurt: Om beurten verplaatsen de spelers alle hutten uit een gebied naar een aangrenzend gebied. Als er daardoor een of meer gebieden ontstaan die volledig zijn geïsoleerd, vindt er een waardering plaats. Als alle kleuren hutten aanwezig zijn, dan worden alle hutten verwijderd waarvan er maar eentje aanwezig is. Het aantal overgebleven hutten is bepalend voor de punten die alle overgebleven kleuren scoren. Controleer op het scorespoor of de grondsoort nog bonuspunten oplevert of dat het gebied helemaal niets waard is. De telstenen worden verschoven en de speler die de waardering activeerde krijgt het bovenste bonusfiche. Naarmate het spel vordert veranderen de gebieden die bonuspunten opleveren en die niets waard zijn. Tevens wordt de bonus steeds groter.

Het einde: Zodra het laatste bonusfiche is uitgereikt, eindigt het spel. De spelers maken nu hun kleur bekend en verzetten hun telsteen nog zoveel plaatsen als het aantal fiches dat ze verzameld hebben. Winnaar is de speler die het verst is gevorderd op het scorespoor.


Waardering: Clans is een waardige aanvulling op de serie waarvan ook Cartagena en Trans Amerika deel uitmaken. Het voldoet aan alle eigenschappen. Eenvoudige regels, handzaam spelmateriaal, prima uitgevoerd en snel te spelen. Het thema lijkt er dit keer wel erg losjes aan te zitten en soms lijkt het of je geen invloed op het spel hebt. Daardoor is het niet de beste uit de serie, maar zeker geen miskoop. Eerst proberen.

(2K)

Opmerking: Het spelmateriaal ziet er prima uit, alleen de bonusfiches steken daarbij een beetje karig af. Daar had iets meer mee gedaan kunnen worden. Het laatste bonusfiche is trouwens erg belangrijk. De speler die het laatste bonusfiche in zijn voordeel weet te gebruiken heeft grote kans op de overwinning. De bonus voor dit fiche is in verhouding eigenlijk wat te hoog.

(2K)

Strategie: Om punten te scoren moet je bij zoveel mogelijk waarderingen aanwezig zijn. Tevens moet je daar meer dan één hut hebben als alle kleuren aanwezig zijn. Dit kost dus meer hutten dan je lief is. Een beproefde tactiek is er dus voor te zorgen dat niet alle kleuren aanwezig zijn. Als je delen van het bord kunt isoleren waar een bepaalde kleur niet meer aanwezig is, maar jij zelf wel, dan ben je er van verzekerd dat je daar punten zult scoren. Laat dit scoren gerust aan de andere spelers over. Als je er nu voor zorgt dat er telkens een andere kleur ontbreekt, dan zul je gemiddeld het beste scoren. Let er verder op dat de gebieden in dat deel van het bord een driehoek vormen en geen rechte lijn. Drie gebieden in een rechte lijn kunnen namelijk gesplitst worden in 2 waarderingen, terwijl driehoeken altijd uitlopen op 1 waardering. Let verder goed op de zetten van de tegenstanders. Daaruit kun je vaak opmaken wie met welke kleur speelt en daar kun je je voordeel mee doen.

(2K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Identity Games voor een recensie exemplaar