Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Citybuilder

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Citybuilder
Ontwerp: 

Tekeningen:
 
Producent: Pumpkin Games

Aantal spelers: 
2 tot 4
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Speelduur: 
30 tot 45 minuten
Taal: Nederlands
 

Citybuilder

(13K)

Spelmateriaal:
53 wegenkaarten, 28 gebouwenkaarten, 16 fiches, 5 blanco kaarten voor uitbreidingen

Geschreven door: Enrico van Kessel

(15K)

Introductie: De spelers leggen achtereenvolgens wegenkaarten aan en plaatsen hier hun gebouwenkaarten op. Iedere geplaatste gebouwenkaart levert punten op. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

Voorbereiding: De stapel wegenkaarten wordt geschud, waarna iedere speler 3 wegenkaarten krijgt. De resterende wegenkaarten worden als gedekte stapel op tafel gelegd. De bovenste wegenkaart wordt als startkaart open op tafel gelegd. Op iedere wegenkaart staan 4 bouwkavels aangegeven in diverse kleuren. Iedere speler krijgt 7 gebouwenkaarten in zijn eigen kleur (dit is de kleur van de cijfers op de kaarten) en schudt deze. De bovenste 2 kaarten neemt hij in zijn hand. Daarnaast krijgt hij ook 4 fiches in zijn eigen kleur.

Een spelbeurt: Tijdens je spelbeurt moet je altijd eerst één wegenkaart uit je hand op tafel plaatsen. Daarna mag je één gebouwenkaart en/of één fiche uitspelen. 

(33K)

wegenkaarten


Een wegenkaart plaatsen
De wegenkaart van je keuze mag je overal aanleggen waar dit mogelijk is. De enige voorwaarden zijn dat wegen niet mogen doodlopen tegen een bouwkavel van een andere wegenkaart en dat wegen op elkaar moeten aansluiten. De kleur van de bouwkavels is niet van belang. Kun je geen wegenkaart meer plaatsen, dan eindigt voor jou het spel.

(44K)

gebouwenkaarten


Een gebouwenkaart plaatsen
De gekozen locatie voor een gebouwenkaart moet aan 3 voorwaarden voldoen:
1. De gebouwenkaart wordt op bouwkavels van minimaal 2 wegenkaarten gelegd.
2. De kleuren van jouw eigen gebouwen op de geplaatste gebouwenkaart moeten overeenkomen met de kleuren van de bouwkavels waarop de kaart neergelegd wordt. De overige kavels hoeven niet overeen te komen.
3. Minimaal één van de gebouwen op de gebouwenkaart moet komen te liggen op de wegenkaart die deze beurt is geplaatst.

(4K)

fiche

Een fiche uitspelen
Door een fiche in te zetten kun je een extra beurt spelen óf een weg tijdelijk afsluiten tot jij weer aan de beurt bent. In het laatste geval leg je het fiche neer aan het uiteinde van de door jou gekozen weg. Als je een extra beurt speelt, mag je in deze beurt niet nogmaals een fiche spelen.

Aan het einde van je spelbeurt pak je weer net zoveel kaarten als je hebt uitgespeeld. Hierbij mag je zelf kiezen of dit wegenkaarten en/of gebouwenkaarten zijn. Een uitgespeeld fiche wordt afgelegd.

Puntentelling:
Het aantal punten dat op de door jou geplaatste gebouwenkaart staat is het aantal punten dat je verdiend hebt. Daarnaast kun je de volgende bonuspunten krijgen:
- Als de gebouwen in de andere kleuren die op de gebouwenkaart staan ook overeenkomen, krijg je hiervoor in totaal één bonuspunt.
- Als je een gebouwenkaart op percelen van vier verschillende wegenkaarten weet te plaatsen (dus van elke wegenkaart één kavel), dan verdubbelt je score.
- Als je een gebouw op een bouwkavel plaatst waarop een kantoorgebouw staat afgebeeld, dan krijg je hiervoor één bonuspunt.

Het einde: Het spel is afgelopen als een speler al zijn gebouwenkaartjes heeft geplaatst of als een speler de laatste wegenkaart heeft gepakt. De resterende spelers mogen dan nog wel één beurt spelen. Hierbij mogen geen fiches meer worden ingezet.

Winnaar is de speler met de meeste punten. Bij een gelijke stand wint de speler die de meeste gebouwen van de goede kleur heeft staan op percelen waarop een kantoorgebouw afgebeeld staat.


Waardering: Voor liefhebbers van puur strategische spellen schiet Citybuilder tekort. De afhankelijkheid van de spelbeurten van de andere spelers en de mogelijkheid dat je kaarten in je hand hebt waarop je eigen speelkleur amper voorkomt zorgen ervoor dat er een behoorlijke geluksfactor in het spel aanwezig is.
Toch is Citybuilder niet zomaar een legspel waarbij per definitie de gelukkigste speler wint. Er zijn voldoende strategische mogelijkheden om ervoor te zorgen dat Citybuilder drie kwartier boeiend blijft. Leuk.

(2K)

Opmerking Enrico: Citybuilder kan niet gekocht worden in de winkel. Het spel wordt uitgegeven voor promotiedoeleinden, maar is ook gratis te downloaden via citybuilder.nl. Hierbij is het wel aan te raden om de kaarten op dik (ondoorzichtig) papier te printen of om de kaarten na het printen op karton te plakken.

Het doosje is niet echt praktisch omdat er twee stapels kaarten achter elkaar in het doosje moeten worden geschoven. Het voordeel van het doosje is wel dat het spel hierdoor erg compact is en gemakkelijk meegenomen kan worden.

Zorg ervoor dat je pen en papier bij de hand hebt om de scores te noteren.

Opmerking Spelmagazijn: De eerste keer dat je het spel speelt komt het einde vrij onverwacht. Je kunt dan met een flinke kater blijven zitten en je planning in duigen zien vallen. 

(2K)

Strategie: Als je aan het einde van je beurt nieuwe kaarten pakt, houd er dan rekening mee dat je de volgende beurt eerst een wegenkaart moet neerleggen. Zorg er dus voor dat je altijd minimaal één passende wegenkaart hebt.

Een gebouwenkaart die op 4 wegenkaarten ligt, levert veel punten op. Denk hieraan bij het inzetten van je fiches.

Als er een maximaal formaat voor de oppervlakte van de stadsplattegrond wordt afgesproken, dan ontstaat er een extra moeilijkheidsfactor voor de spelers. Het wordt hierdoor namelijk moeilijker om wegenkaarten aan te sluiten.

(2K)

Links: Naast het basisspel kun je ook uitbreidingen en een scorekaart downloaden via citybuilder.nl. De uitbreidingen kun je vervolgens op de meegeleverde blanco kaarten plakken. 

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Pumpkin Games voor een recensie exemplaar
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en Sandra voor de afbeeldingen