Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Cinderella

   Spelbeschrijving

Titel: Cinderella, het magische muiltjesspel
Ontwerp:  
Tekeningen: 
Producent: Jumbo
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands

Cinderella

Spelmateriaal:
1 muiltje op een kussen, 1 speelbord, 4 Assepoester speelfiguren, 1 dobbelsteen, 20 kaartjes: 4 met een pompoen, 4 met een enveloppe, 4 met muizen, 4 met Major en Bruno en 4 met Assepoester als werkster.

Geschreven door: Saskia van Reeden

het spelbord en het oplichtende schoentje

Introductie: Iedereen kent het sprookje van Assepoester. Het doel is als eerste alle kaartjes te verzamelen en om te toveren in de uitnodiging, de koets, de paarden, de lakei en koetsier en de jurk.

 


Voorbereiding: Je legt het ronde speelbord open, schakelt het kussen op “on” en legt dat in het midden van het speelbord, legt de kaartjes in stapels van 4 dezelfde naast het bord (met de afbeelding die overeenkomt met de afbeeldingen op het speelbord naar boven) en plaatst evenveel Assepoesters als er spelers zijn op de startpijl. De dobbelsteen leg je bij de startspeler.

 

 

de voor- en achterzijde van de kaarten

 


Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de dobbelsteen en verplaatsen hun Assepoester langs de rand van het bord. Op het vakje kun je zien welke actie je nu mag uitvoeren.

 

• Wanneer je op een vak komt waar ook een kaartje van is, mag je dat kaartje nemen, als je het nog niet hebt. Leg dat kaartje voor je met de kant boven die ook op het speelbord staat. Als je het kaartje al hebt, is je beurt voorbij.

 

• Als je op een vakje met de goede fee komt, druk je op het muiltje. Verschijnen er lichtjes en hoor je getinkel dan heb je geluk: je mag een kaartje dat voor je ligt omdraaien: het kaartje wordt ‘omgetoverd’ in een van de belangrijke zaken die Assepoester voor het bal nodig heeft. Als je in plaats daarvan de klok hoort slaan, heb je pech: je mag dan geen kaartje omdraaien en je beurt is voorbij.

 

• Als je op de startpijl komt, mag je nog een keer gooien.

 

• Als je op een vakje komt waar al een Assepoester van een medespeler staat, dan ga je daar een vakje voor staan.

 

speelfiguur van Assepoester

 


Het einde: Wie als eerste de uitnodiging, de koets, de paarden, de lakei en koetsier en de jurk heeft verzameld, is de winnaar van het spel.

 


Waardering: Saskia: Het uiterlijk van het spel spreekt kinderen enorm aan: het magische muiltje op het mooie roze kussen en de Assepoesters nodigen ertoe uit om te gaan spelen. De spanning na het indrukken van het muiltje boeit jonge kinderen steeds weer. Door de passende tijdsduur is het een spel dat uitstekend geschikt is voor kleuters. Ik heb het al vaak gespeeld met mijn dochter van 5 en ze vindt het steeds leuk. Ook vriendinnetjes zijn geïntrigeerd door het spannende muiltje en spelen het spel graag. Een aanrader, zeker voor meisjes! Kinderspel.

 

Opmerking Saskia: De eerste keer is niet meteen duidelijk welke achterkant bij welk kaartje hoort en blijf je geregeld controleren of je alles al hebt. Bij herhaald spelen zie je de logica van voor- en achterkant die bij elkaar horen en is dit niet meer nodig. De doos is overdreven groot: de spelonderdelen slingeren er na het openen los in en voor de kaartjes moet je zelf een afsluitbaar zakje kopen, want anders beschadigen die gauw zo los liggend in de veel te grote doos.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Saskia voor de beschrijving en de afbeeldingen