Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > De Kolonisten van Catan computerspel |
Spelbeschrijvingen
Titel: De
Kolonisten van Catan computerspel Ontwerp: Tekeningen: Producent: Denda Multimedia bv Aantal spelers: 1+ Leeftijd: Speelduur: |
De Kolonisten van Catan computerspel
Systeemeisen: IBM PC of 100% compatible, Pentium 200, 32 Mb RAM, Windows 95 of 98, DirectX 7.0 compatible grafische en geluidskaart, 160 Mb vrije ruimte op harde schijf, 4x CD Rom speler, luidspreker, muis. |
Opmerking: Spelmagazijn beschrijft in principe alleen kaart- en bordspellen. Aangezien dit computerspel het bordspel De Kolonisten van Catan op de computer overdraagt, wordt hiervoor graag een uitzondering gemaakt. Voor de regels van het spel wordt dan ook verwezen naar Spelmagazijn.
Installatie: Het installeren van het spel gaat probleemloos. Het opstarten van het spel ook. Er wordt een kort verhaaltje getoond, waarin de achtergrond van het verhaal wordt verteld. Dit verhaal wordt in beeld en geluid getoond. De beelden zien er af en toe wat wazig uit, maar verlopen soepel en sluiten leuk aan bij het verhaal.
De mogelijkheden: In het spel heb je diverse mogelijkheden. Voor diegenen die het bordspel niet kennen zijn er introductie scenario's. Voor de spelers die het spel wel al kennen is er de mogelijkheid een los scenario te spelen, zelf iets op te bouwen, via een netwerk tegen anderen te spelen of een campagne te starten. De campagne voert je langs diverse scenario's met verschillende computertegenstanders.
Een dobbelsteenworp / Inzoomen op het eiland
De tegenstanders: Je kunt zelf uitkiezen tegen welke computertegenstanders je speelt. De worden weergegeven door verschillende geanimeerde figuurtjes. De animaties zijn erg leuk gedaan en passen goed bij de teksten die de tegenstanders zeggen. De teksten zijn duidelijk verstaanbaar en zeer toepasselijk. Er is een grote verscheidenheid aan teksten, zodat ze niet gauw gaan vervelen. Je hebt veel mogelijkheden om te communiceren met de tegenstanders. Hier is duidelijk veel aandacht aan besteed. Je kunt voorstellen doen, complimenten geven of dreigementen uiten.
Een van de Nederlandse stemmen
De verschillen: De regels van het spel worden goed gevolgd. Toch zijn er enkele kleine verschillen. In het bordspel is er bijvoorbeeld duidelijk aangegeven dat er eerst moet worden gehandeld en daarna pas mag worden gebouwd. In het computerspel mag dit door elkaar gedaan worden. In de praktijk wordt dit bij het bordspel ook gedaan, dus dat is niet storend. Ook is het mogelijk om ergens een vlag te planten om deze locatie te claimen. Dit heeft verder geen invloed op het spel, want iedereen mag hier nog wat bouwen, maar het vergemakkelijkt wel het maken van overeenkomsten met de tegenstanders. Verder ben ik nog geen verschillen met het bordspel tegengekomen. Het is zelfs mogelijk een ridderkaart uit te spelen voordat je de dobbelstenen gooit.
De scenario's: Het spel bevat zowel de zeevaarders uitbreiding als diverse scenario's. Deze scenario's hebben aanvullende regels, die ook in het computerspel zijn geïntegreerd. Zo is er het scenario Catlantis met dijken en stormvloeden en het Wereldwonder, waarin een wereldwonder moet worden gebouwd. Jammer is dat de historische scenario's niet zijn toegevoegd.
Waardering: De omzetting van het bordspel naar de computer is zeer goed gelukt. Al enkele jaren is er een freeware versie in omloop, die door Kosmos zelf is uitgebracht. Deze zat al erg goed in elkaar en legde de nadruk op het spel zelf. Deze uitvoering is veel mooier, en de nadruk is hier gelegd op de tegenstanders. Je hebt veel mogelijkheden tot interactie met de andere spelers. Ze zullen ook weigeren om met je te handelen als je ze te vaak dwars zit en je moet ze met complimenten te vriend houden. De stemmen en opmerkingen zijn zeer sfeervol. Doordat er echter veel communicatie mogelijk is, vertraagt het het spel ook behoorlijk. Op elk voorstel moet je reageren en de knoppen hiervoor zitten niet op een centrale plaats, maar bij het figuurtje van de tegenstander. Dit vraagt vrij veel muisbewegingen. Af en toe brak mijn computer het spel onverwacht af. Gelukkig wordt elke zet direct opgeslagen, dus je mist hooguit één dobbelsteen worp. Om even snel een spelletje Catan te spelen houd ik het bij de freeware versie, om echter een avondje spannend Catan te spelen, stap ik graag op deze versie over en laat me langs diverse scenario's voeren. Aanrader.
Opmerking: Het spel is vertaald uit het Duits. Dit is in het algemeen vrij goed gedaan. Toch kom je af en toe wat kromme zinnen tegen, zoals "Je bent hout beroofd" en ook zijn er problemen met letters met tekens. Zo wordt het woord "één" weergegeven als "n". Ook heet er een scenario "vüür" in plaats van "vuur". Er zullen vast nog meer van dit soort kleine foutjes aanwezig zijn. De grondstof leem is trouwens niet consequent vertaald. De ene keer wordt de term klei gebruikt, de andere keer bakstenen. Zowel in het spel als in de spelregels worden deze termen door elkaar gebruikt. Tijdens het spel staat er af en toe zelfs bakstenen in de geschreven tekst, terwijl klei in de gesproken tekst wordt gebruikt. In de spelregels wordt de vulkaan niet correct beschreven. De vulkaan werkt namelijk precies zoals bekend is van de bordspel variant. Als de vulkaan uitbreekt wordt namelijk maar 1 van de 6 hoekpunten getroffen. Als daar een stad staat, dan wordt het een dorp en als er een dorp staat, dan wordt dit dorp vernietigd.
In de Catan Club kun je meer screenshots vinden en tevens foto's van de mensen die de Nederlandse stemmen hebben ingesproken.
Met dank aan Denda voor een recensie exemplaar