Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Cartagena

   Spelbeschrijving

Titel: Cartagena
Ontwerp: Leo Colovini
Tekeningen:
Producent:
Winning Moves (Identity Games)
Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30-45 minuten
Taal: Nederlands

Cartagena

(9K)

Spelmateriaal:
6 dubbelzijdige spelbordstukken, 1 sloep, 102 speelkaartjes, 1 pijlkaartje, 30 pionnen in 5 kleuren

 

Introductie: Het is het jaar 1672. Een groep van ongeveer 30 gevangen genomen piraten slaagt erin te ontsnappen uit het zwaarbewaakte fort van Cartagena. Volgens oude bronnen duikt er niet lang daarna onder de piraten van het Caraïbische gebied een spel op, dat deze legendarische gebeurtenis als thema heeft. In dit spel leiden de spelers een groep van 6 gevangenen door een smalle tunnel naar zee, alwaar een sloep ligt te wachten. De speler die als eerste zijn hele team in de sloep weet te brengen wint het spel.

(8K)

één van de zes spelborddelen

Voorbereiding: Het spelbord wordt opgebouwd uit de 6 spelbordstukken. Elke speler krijgt 6 pionnen in dezelfde kleur die aan het begin van de tunnel worden geplaatst. Aan het eind van de tunnel komt de sloep te liggen. Elke speler krijgt 6 kaarten van de stapel. 

(3K)(3K)(3K)

drie speelkaartjes

Een spelbeurt: Om beurten mogen de spelers 1, 2 of 3 akties uitvoeren. Voor elke aktie is er keus uit 2:

1) Speel een kaartje uit en loop met een pion vooruit naar het eerstvolgende lege veld met het symbool dat op het kaartje staat. Is dat er niet meer, dan komt de pion in de sloep uit. Dit is de enige manier om de sloep te bereiken.

2) Loop met een pion achteruit naar het eerstvolgende veld waar één of twee pionnen staan. Je krijgt vervolgens respectievelijk één of twee nieuwe kaartjes. Dit is de enige manier om aan nieuwe kaartjes te komen.

(3K)

de sloep aan het eind van de tunnel

 


Het einde: Zodra een speler al zijn pionnen aan boord van de sloep heeft, wint hij het spel.

 


Waardering: Als je de bovenstaande regels leest, lijkt het een heel simpel spelletje. Er komt echter veel meer bij kijken dan je denkt. Ten eerste moet je zorgen dat je telkens voldoende kaartjes bezit om te kunnen reageren op akties van andere spelers. Hoe meer kaartjes, hoe meer keuzemogelijkheden. Verder moet je erop letten dat je geen eenvoudige wegen creëert voor andere spelers, door veel velden met hetzelfde symbool te bezetten. Het spel heeft een beetje de elementen die je kent van Mens-Erger-Je-Niet: zo snel mogelijk met je eigen pionnen een parcours afleggen en daarbij de tegenstander zoveel mogelijk dwars zitten. Het spel is gemakkelijk uit te leggen en snel te spelen en het biedt voor de gevorderde speler voldoende mogelijkheden om zijn kunsten te tonen. Klasse.

(2K)

 

Opmerking Spelmagazijn: In 2001 was Cartagena genomineerd voor Spiel des Jahres en in 2002 heeft Cartagena de Nederlandse Spellenprijs gewonnen.

De hierboven beschreven versie is de Jamaica versie. Deze heeft een grotere geluksfactor dan de Tortuga versie die ook in de spelregels is bijgevoegd. Hierbij spelen de spelers met open kaarten en worden de eerste 12 te trekken kaarten getoond. Zodra deze op zijn, worden er 12 nieuwe kaarten open gelegd. De pijlkaart kan nu gebruikt worden om aan te geven in welke volgorde er van deze 12 kaarten getrokken moet worden. Zo is er veel meer planning mogelijk, maar gaat het spel ook trager.

(2K)


Strategie: Gerrit-Jan Hondelink heeft over de tactieken in Cartagena een interessant artikel geschreven. Je kunt er nog veel van opsteken.

(2K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Identity Games voor een recensie exemplaar.