Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Caesar & Cleopatra |
Spelbeschrijvingen
Titel: Caesar
& Cleopatra Ontwerp: Wolfgang Lüdtke Producent: Kosmos / 999Games Aantal spelers: 2 |
Caesar & Cleopatra
Spelmateriaal: 135 lange smalle speelkaarten met mooie in kleur uitgevoerde afbeeldingen. De kaarten bestaan uit 50 Romeinse kaarten, 50 Egyptische kaarten en 35 neutrale kaarten. Beiden spelers beschikken over kaarten met precies dezelfde eigenschappen. De tekst op de kaarten is in het Duits, maar deze is ook voor diegenen die daar geen ster in zijn, na even spelen wel duidelijk. (Inmiddels heeft 999 Games een Nederlandstalige versie uitgebracht). |
Patriciërs
Het doel: Iedere speler probeert zoveel mogelijk punten te verdienen. Elke stem van een patriciër is 1 punt waard. Heb je daarnaast ook nog de meerderheid in een bepaalde patriciërgroep (3 uit 5 of 2 uit 3) dan verdien je een extra punt. Heb je alle patriciërs uit een groep aan je zijde, dan verdien je nog weer een extra bonuspunt. Tot slot krijgt een ieder nog een geheime opdracht. Daarbij moet je de meerderheid in 1 van de 3 grote groepen zien te krijgen. Slaag je in deze opdracht, dan krijg je nog eens 2 bonuspunten.
Egyptische invloed en actie
Invloed en actie: Een speler begint met 5 invloedskaarten in zijn hand en 5 op tafel. Aan het eind van zijn beurt moet een speler de kaarten in zijn hand weer tot 5 aanvullen. Dit mag hij doen met invloedskaarten of met actiekaarten. Met de eerste kun je extra invloed op een bepaalde groep uitoefenen, met de tweede kun je de bestaande invloed aanpassen, bijvoorbeeld door het plegen van een aanslag op de tegenspeler, of door je eigen invloed op twee groepen opnieuw in te delen.
De middelen: Als een speler aan de beurt is kan hij actief worden of passief blijven. Passief blijven houdt in, dat hij zoveel kaarten als hij wil kan afleggen en zijn hand opnieuw kan aanvullen. Ik kan me echter niet voorstellen dat iemand zo wanhopig is geworden dat voor deze optie wordt gekozen. Blijft over: actief worden. In zijn beurt mag de speler 1 invloedskaart dicht aan een groep patriciërs leggen of 2 kaarten open. Daarnaast kan hij eventueel nog een actie-kaart uitspelen. Aan het eind van zijn beurt wordt een vertrouwensvraag omgedraaid. Deze vertrouwensvraag bepaalt welke groep patriciërs onder de loep wordt genomen, tenzij er weer eens ergens een orgie is. Dan hebben ze wel andere zaken aan hun hoofd.
Romeinse invloed en actie
Vertrouwensvraag: Zodra een groep patriciërs bekend wordt gemaakt, worden alle invloedskaarten bij deze groep opengedraaid. De speler die opgeteld de meeste invloed heeft, krijgt een van de patriciërs uit deze groep aan zijn zijde. Hij verliest daarbij wel zijn hoogste invloedskaart. De andere speler verliest zijn laagste invloedskaart. De overige invloed blijft gewoon liggen voor de volgende vertrouwensvraag.
Hindernissen: Een patriciërgroep wordt niet alleen gecontroleerd na een vertrouwensvraag, maar ook zodra er in totaal 8 invloedskaarten liggen (maximaal 5 van 1 van de spelers). Dit gebeurt dus midden in een beurt en wordt op dezelfde manier uitgevoerd. Let op ! Naast de normale invloed, heeft elke speler ook de beschikking over een tweetal filosofen. Deze zijn zulke rappe redenaars, dat de uitkomst van een vertrouwensvraag wordt omgedraaid ! Dit gaat op zodra een speler de meerderheid aan filosofen in een groep heeft. De speler met de minste invloed wint nu een patriciër, maar verliest toch slechts zijn laagste invloedskaart (tezamen met de filosoof).
Einde: Zodra geen van beide spelers meer invloed kan uitoefenen, of alle patriciërs een kant hebben gekozen, is het tijd voor de puntentelling. Was het een nek aan nek race ? In dat geval kan de geheime opdracht wel eens de doorslag geven.
Waardering: Voor tussendoor een leuk kaartspel voor 2 spelers. Als deze aan elkaar gewaagd zijn, komt het voornamelijk aan op het doorgronden van de gedachten van de ander. Verraadt hij met zijn ogen zijn tactiek ? Is haar nerveuze lachje een valstrik ? Voordat je echter zover bent, zul je al heel wat spelletjes achter de rug hebben. Het spel op zich is niet echt hoogdravend, maar het bevat voldoende elementen om het regelmatig tevoorschijn te halen. Een subtopper.
Variant: Het dicht neerleggen van invloedskaarten zal niet al te vaak worden gedaan. Om dat te stimuleren kan de volgende aanpassing gebruikt worden: Het is ook toegestaan om 2 invloedskaarten dicht neer te leggen op voorwaarde dat je in die beurt geen aktiekaart uitspeelt. Op deze manier komen er meer dichte kaarten in het spel en maakt het een stuk interessanter.
Vraag: Wordt er aan het eind van een beurt altijd een vertrouwensvraag gesteld, of alleen als het nog niet is gebeurd tijdens een beurt ? Het antwoord van Wolfgang Lüdtke: "Yes, a very clear YES... At the end of your turn you always draw a vote card...it does not matter if there was a special vote in the turn." Dit betekent dat er aan het eind van een beurt dus altijd een vertrouwensvraag wordt gesteld, ongeacht of dat tijdens de beurt ook al is gebeurd.