Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Big Shot

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Big Shot
Ontwerp:
 Alex Randolph
Tekeningen: Klaus Wilinski
Producent:
Ravensburger
Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: 10+
Speelduur: 
 

Big Shot

(9K)

Spelmateriaal:
1 spelbord, 72 blokjes (in 4 kleuren), 50 munten, 30 kredietkaartjes, 13 eigendomskaartjes, 4 businesskaartjes, 1 pion, 1 dobbelsteen. 

(28K)

het spelbord

Introductie: Een stad in de 20er jaren van de vorige eeuw. De bouwmarkt is overspannen. Overal ontstaan nieuwe wijken. Geslepen speculanten zitten klaar om toe te slaan. De spelers kruipen in de huid van deze speculanten en proberen door het handig verdelen van hun speelstenen de duurste wijken in handen te krijgen. Wie aan het eind van het spel het grootste vermogen en minimaal twee wijken bezit wint het spel.

(2K)

businesskaartje

Voorbereiding: Op elk van de 18 veilingvelden worden 4 blokjes geplaatst van minimaal 2 verschillende kleuren. De pion wordt naast een van de veilingvelden gezet. Elke speler krijgt $10 miljoen. Ten slotte worden de businesskaartjes willekeurig uitgedeeld, waarmee de spelerskleuren worden bepaald.

Een spelbeurt: Om beurten voeren de spelers hun beurt uit. Deze beurt bestaat uit 3 stappen:

  1. Verzetten van de pion
  2. Veiling van de blokjes
  3. Plaatsen van de blokjes

Verzetten van de pion: De dobbelsteen wordt gegooid om te bepalen hoeveel veilingvakjes de pion (de "makelaar") wordt verzet. De lege vakjes worden hierbij overgeslagen.

Veiling van de blokjes: Om beurten doen de spelers een bod of passen. De speler links van degene die aan de beurt is begint met bieden. Als je past kun je aan deze veiling niet meer deelnemen. Elk bod moet hoger zijn dan het voorgaande. Degene die het hoogste bod doet, betaalt het geboden bedrag aan de bank.

Plaatsen van de blokjes: De vier blokjes die de speler met de veiling heeft gewonnen moeten op het bord worden gezet in de diverse wijken. In elke wijk mogen maximaal 7 blokjes worden geplaatst. Zodra een wijk 7 blokjes heeft is deze verkocht en wordt er een eigendomskaartje geplaatst. De speler die de meeste blokjes in de wijk heeft wordt de eigenaar. Let op: een gelijk aantal blokjes heffen elkaar op, waardoor de eigendom doorschuift naar de speler die dan de meerderheid in de wijk heeft. Zo is het mogelijk om met 1 blokje toch de wijk te winnen.

(1K) (1K)

eigendomskaartje / kredietkaartje

Krediet: Het geld waarmee de spelers het spel beginnen is zeer beperkt. De spelers ontkomen er dan niet aan om krediet op te nemen. Per ronde kan een speler eenmaal een krediet van $ 10 miljoen opnemen. Er wordt echter door de bank steeds minder uitbetaald. Bij het eerste krediet van een speler $ 9 miljoen, bij het volgende krediet $ 8 miljoen enz. Dit is onafhankelijk van het aantal kredieten van de andere spelers.

Einde: Het spel is ten einde als alle 18 veilingen zijn gehouden. De wijken die nog geen 7 blokjes hebben worden volgens hetzelfde systeem toegekend aan de nieuwe eigenaars. Nu kan de winnaar worden bepaald. De meeste wijken hebben een waarde, maar een tweetal wijken heeft een "x2"-symbool. Deze wijken verdubbelen van de aangrenzende wijken van dezelfde eigenaar de waarde. Iedere speler bepaalt zijn waarde, door de waarde van al zijn wijken op te tellen bij zijn contante geld en daarvan per krediet $ 10 miljoen af te trekken. Winnaar is degene die de hoogste waarde heeft bereikt. Bij een gelijke stand geeft het aantal wijken de doorslag en als dat ook gelijk is, de duurste wijk. Om te kunnen winnen moet een speler echter wel ten minste twee wijken bezitten !


Waardering: Big Shot lijkt een simpel spelletje, maar al na enkele veilingen blijkt dat je heel selectief te werk moet gaan. Het spel is heel toegankelijk en daardoor snel speelbaar. Het is moeilijk inschatten hoeveel de blokjes in een veiling waard zijn. Het spel begint een beetje saai, maar naarmate het bord voller wordt, wordt het spel steeds intenser. Ik heb het spel pas eenmaal gespeeld, maar dat is me goed bevallen. Zodra ik het spel vaker gespeeld heb, volgt er meer...

Opmerking: Het spel blijkt zeer goed met 2 spelers te spelen te zijn. Beide spelers spelen met 2 kleuren. Voor aanvang van een veiling kunnen ze beslissen om een krediet te nemen. Elke speler heeft 2 gescheiden financiŽn. Na afloop van de veiling mag bepaald worden uit welke kas de veiling betaald wordt. Om het spel te winnen moet je echter met beide kleuren in ieder geval 2 wijken hebben gekocht. Aan het eind worden de financiŽn van beide kleuren bij elkaar opgeteld. Een aardige bijkomstigheid is dat het verstandig is om de kredieten per kleur te verdelen, maar daardoor verzwak je ook je financiŽle positie per kleur weer.

Strategie: Je moet goed opletten of er zich gelegenheden voordoen om de situatie in een wijk in je voordeel te beslechten. Dat hoeft lang niet altijd door de wijk te completeren. Verder is het van belang te letten op de blokjes die nog niet geveild zijn. Daarmee kun je aan het eind van het spel belangrijke beslissingen forceren. En tot slot zijn er nog wijken waar geen blokjes in komen te liggen. Die zijn tegen het eind van het spel vaak al met ťťn veiling te verkrijgen. Wees zeer zuinig met kredieten !

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar