Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Bluff

   Spelbeschrijving

Titel: Bluff /  Liar's Dice
Ontwerp: Richard Borg
Tekeningen: 
Producent: Jumbo / FX Schmid
Aantal spelers: 3 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands / Duits / Engels

Bluff / Liar's Dice

Spelmateriaal:
Een klein kleurig spelbord, 6 dobbelbekers en 30 gele dobbelstenen, 1 rode speelsteen.

 

het kleine spelbord

Introductie: Bluff is een dobbelspel. Om beurten moet een bod verhoogd worden of de vorige bieder moet betwijfeld worden. De verliezer moet dobbelstenen inleveren. Degene die als laatst nog dobbelstenen over heeft, heeft het spel gewonnen.

 


Voorbereiding: Iedere speler krijgt een dobbelbeker en 5 dobbelstenen.

 

 

de dobbelstenen

 

Een spelbeurt: Iedere speler gooit tegelijkertijd al zijn dobbelstenen onder een beker. De verliezer van de vorige ronde begint met bieden. Hij biedt daarbij op alle stenen onder alle bekers, maar hij kan alleen zijn eigen stenen zien. Op elke dobbelsteen staan de getallen 1 tot en met 5 en een ster, die als joker dienst doet. De speler kan bijvoorbeeld bieden: "Ik denk dat er wel 5 tweeën onder alle bekers liggen." (Dit is inclusief alle aanwezige sterren). De volgende speler moet hoger bieden of het bod betwijfelen.

 

Hoger bieden: Je kunt alleen hoger bieden door het het aantal te verhogen, of het getal te verhogen. In dit geval dus bijvoorbeeld: "Minstens 6 tweeën" of "Minstens 5 drieën". Er kan ook puur op sterren worden geboden. Het aantal telt in dat geval dubbel om te bepalen of het bod hoger is. In dit geval: "Minstens 3 sterren" is een hoger bod dan "Minstens 5 tweeën". Op het spelbord wordt het bod met behulp van de speelsteen weergegeven.

Betwijfelen: Op een gegeven moment durf je niet hoger meer te bieden. In dat geval zit er niets anders op dan het bod van je voorganger te betwijfelen. Iedereen tilt dan zijn beker op en het aantal stenen wordt geteld. Er zijn dan 3 mogelijkheden:

Iedereen gooit opnieuw met zijn overgebleven stenen en de laatste verliezer mag als eerste een bod doen. Naarmate je minder stenen onder je beker krijgt, wordt het steeds moeilijker om het totaal te beïnvloeden.

Het einde: Zodra er nog maar 1 speler met dobbelstenen over is, heeft deze het spel gewonnen.

 


Waardering: Een ontspannend spelletje, dat altijd even tussendoor te spelen is. Het is puur voor de gezelligheid en er kunnen veel spelers meedoen. Er zal zeker bij gelachen worden en het nodigt uit voor nog een rondje. Leuk!

 

Opmerking Spelmagazijn: In de spelregels staat nog een extra blufvariant. Daarbij mag je als je aan de beurt bent, je stenen overgooien onder je beker, op voorwaarde dat je er eentje zichtbaar buiten legt. Deze steen mag verder niet meer gegooid worden. Op deze manier kan het aantal veel meer verhoogd worden en ben je niet meer zo machteloos bezig. Deze variant is zeker aan te raden voor iedereen die het spel al eens gespeeld heeft !

Met behulp van een extra spel is het spel eenvoudig uit te breiden voor meer dan 6 spelers.

Een soortgelijk spel is uitgegeven onder de naam Perudo. De regels zijn vrijwel hetzelfde. Het spel ziet er mooier uit, maar het spelbord ontbreekt.

Het kan je een keer flink tegenzitten, waarbij je veel dobbelstenen verliest. Een wat mildere variant van het spel is dat je elke keer bij een fout slechts één dobbelsteen verliest. Het spel duurt daardoor wel langer, maar het nodigt je wel uit een keer wat hoger te gokken of wat eerder een bod te betwijfelen.

 

Strategie: Naarmate er meer spelers uit het spel zijn, wordt het spel eigenlijk steeds interessanter. Nu komt het echt op bluffen aan, want de informatie die je hebt wordt steeds belangrijker.

Aangezien de jokers elk getal kunnen aannemen, heb je 1/3 kans op een bepaald getal. Als er dus 18 dobbelstenen worden gegooid, zullen er gemiddeld 6 van een bepaald getal aanwezig zijn. Voor de joker zelf geldt dat natuurlijk niet. Bij 18 dobbelstenen zullen er gemiddeld 3 jokers worden gegooid.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005