Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Blox

   Spelbeschrijving

Titel: Blox
Ontwerp: Wolfgang Kramer, Hans Raggan en Jürgen P.K. Grunau
Tekeningen: Walter Pepperle
Producent:
Ravensburger
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Frans, Engels, Italiaans, Spaans

Blox

Spelmateriaal:
1 spelbord in 4 delen, 40 bouwblokken, 16 speelfiguren, 60 puntenfiches, 60 kleurkaarten, 4 jokers en 1 fasetabel met fasefiche.

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: Gedurende het spel probeer je punten te scoren door torens af te breken en de bouwblokken hiervan te gebruiken om hogere torens te bouwen. Ook door het slaan van je tegenstanders scoor je punten. De speler met de meeste punten wint het spel.

 


Voorbereiding: Het spelbord wordt in elkaar gezet en centraal op tafel gelegd. Op de velden die met één of meerdere stippen zijn gemarkeerd worden evenveel blokken geplaatst als er stippen staan. De kleur van deze blokken is willekeurig en dezelfde kleur mag in een toren meerdere keren voorkomen. Op iedere toren wordt een puntenfiche met dezelfde waarde gelegd als het aantal blokken waaruit de toren bestaat. De resterende puntenfiches worden naast het spelbord gelegd. Iedere speler kiest een kleur en plaatst de speelfiguren en de joker hiervan voor zich op tafel. De kleurkaarten worden geschud en iedere speler krijgt 5 kaarten. De resterende kaarten worden als gedekte stapel naast het spelbord gelegd. Tenslotte wordt de fasetabel naast het spelbord gelegd. Het fasefiche wordt op het eerste vakje geplaatst. De spelers bepalen onderling wie er begint.

 

 

een spelsituatie

 


Een spelbeurt: Er wordt om beurten, met de wijzers van de klok mee gespeeld. Als je aan de beurt bent, voer je één van de volgende acties uit:

 

een speelfiguur in het spel brengen

Je kunt een nieuw speelfiguur in het spel brengen op een veld naar keuze dat voldoet aan de volgende voorwaarden:

1. Het veld is vanaf minimaal één van de randen van het spelbord in een rechte lijn bereikbaar zonder over een toren of andere speelfiguur te moeten springen;

2. Er ligt geen veld van dezelfde kleur tussen de rand van het spelbord en het gekozen veld.

Je plaatst de speelfiguur op het gekozen veld en speelt een kleurkaart met dezelfde kleur als het veld uit.

 

een speelfiguur verplaatsen

Je kunt één van je reeds geplaatste speelfiguren verplaatsen door een kleurkaart te spelen. Je mag je speelfiguur vervolgens in een rechte lijn verplaatsen naar het eerstvolgende veld met dezelfde kleur als de gespeelde kleurkaart. Ook hierbij geldt dat je niet over een ander speelfiguur of toren mag springen.

 

 

kleurkaarten

 

een toren verwijderen

Je kunt een toren alleen verwijderen als je een speelfiguur op het spelbord hebt staan dat aan de volgende voorwaarden voldoet:

1. Je hebt 6 of minder bouwblokken voor je liggen;

2. De speelfiguur kan zonder over een ander speelfiguur of toren te springen bij de toren komen;

3. Geen van de in de toren aanwezige kleuren komt op je weg naar de toren voor;

4. Je speelt van elk van de in de toren voorkomende kleur(en) een kleurkaart uit. Dit kunnen ook meerdere kaarten van dezelfde kleur zijn als deze kleur meerdere keren in de toren voorkomt;

5.  Een toren van deze grootte mag in deze fase verwijderd worden. Dit kun je zien aan de fasetabel.

Je verwijdert de toren van het spelbord en legt de bouwblokken en het puntenfiche voor je neer. De speelfiguur verplaats je naar het veld waar de toren stond.

 

een toren bouwen

Om een toren te kunnen bouwen, kies je uit de bouwblokken die je voor je hebt liggen een combinatie waarvan je de bijbehorende kleurkaarten uit kunt spelen. Het aantal blokken waaruit de toren bestaat, moet hierbij overeenkomen met het aantal dat aangegeven is op de fasetabel. Je plaatst de toren op een veld naar keuze waar je een eigen speelfiguur hebt staan. Dit speelfiguur verwijder je van het spelbord en kun je later opnieuw inbrengen. Je neemt 2 puntenfiches van dezelfde waarde als het aantal blokken van de toren uit de algemene voorraad. Één hiervan plaats je op de zojuist gebouwde toren, de andere leg je bij je overige puntenfiches voor je neer.

 

een speelfiguur slaan

Om een speelfiguur van een tegenstander te slaan, moet je 3 of meer kleurkaarten uitspelen in dezelfde kleur als het veld waarop de speelfiguur staat die je wilt slaan. Verder moet je het betreffende veld met één van je reeds eerder geplaatste speelfiguren in een rechte lijn kunnen bereiken en mag de kleur van het veld op de weg erheen niet voorkomen. De speelfiguur van de tegenstander wordt van het spelbord genomen en kan later weer opnieuw ingebracht worden. Je eigen speelfiguur verplaats je naar dit veld. Voor iedere kaart die je hebt uitgespeeld, krijg je één punt uit de algemene voorraad.

 

 

 

de fasetabel

 

kaarten omruilen

Je mag zoveel handkaarten afleggen als je wilt en hiervoor nieuwe kaarten van de gedekte stapel pakken. Bovendien mag je bij deze actie je joker weer activeren door de kaart met de voorzijde naar boven te draaien.

 

De uitgespeelde kleurkaarten worden op de aflegstapel gelegd. In alle acties waarbij je kleurkaarten moet spelen, mag je in plaats van één kleurkaart ook je joker gebruiken. Dit mag echter alleen als deze geactiveerd is. Als je de joker gebruikt hebt, keer je deze om. Nadat je je actie uitgevoerd hebt, vul je eventueel je hand aan tot 5 kaarten door kaarten van de gedekte stapel te pakken. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

 

Als er nog slechts één toren van de maximale hoogte staat die op dat moment verwijderd mag worden, begint onmiddellijk de volgende fase. De startspeler moet de fasewisseling aankondigen en uitvoeren door het fasefiche te verschuiven.

 


Het einde: Als er nog maar één toren van 4 blokken op het spelbord staat, wordt de huidige ronde nog uitgespeeld. Daarna eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijke stand is het aantal bouwblokken dat je nog hebt doorslaggevend.

 Waardering: Blox zit origineel in elkaar en is gemakkelijk te spelen. Door het abstracte thema en het overwegend saaie spelmateriaal word ik er desondanks niet echt enthousiast van. Als spel voor tussendoor is het echter prima.
Proberen

 


Opmerking Enrico: De speelfiguren en bouwblokken zien er prima uit, maar de rest van het spelmateriaal nodigt niet echt uit tot spelen. Het spelbord ziet er saai uit en bestaat uit meerdere kartonnen delen die in elkaar gezet moeten worden in plaats van één geheel dat je openklapt. Van een grote speluitgever zou ik beter verwachten.

 

De spelregels bestaan uit een boekje en een afzonderlijk blad. De reden hiervan is onduidelijk. Het spel is niet zo complex dat dit noodzakelijk is. De aanvullingen op het losse blad hadden ook in het spelregelboekje opgenomen kunnen worden.

 

De inlay van de doos is zo gemaakt dat er voor alle spelonderdelen een eigen vakje is. Weliswaar kunnen de fiches gemakkelijk in de andere vakjes verdwijnen, maar één zakje is voldoende om dit te voorkomen.

 

Als je met 2 spelers speelt zijn er enkele afwijkingen op de spelregels. Deze zijn aan het einde van de spelregels opgenomen.

 


Strategie: Soms is het beter om een kleinere toren af te breken dan je daadwerkelijk kunt. Als je hierdoor namelijk maar 5 in plaats van 7 bouwblokken voor je krijgt te liggen, heb je de volgende beurt nog een mogelijkheid om een toren af te breken. Dit is vooral handig als er dan net een nieuwe fase begint.

 

Het slaan van een tegenstander is vaak nuttig. Het levert je als eerste minimaal 3 punten op en daarnaast heeft je tegenstander de volgende beurt minder mogelijkheden om een toren af te breken of te bouwen. Het kost hem in ieder geval een beurt om het speelfiguur weer op het spelbord te plaatsen.

 

Het ruilen van kaarten is een kostbare actie: het levert je geen punten op en je moet maar afwachten of je daarna wel de goede kaarten hebt. Voer deze actie daarom alleen uit als je je joker al gebruikt hebt en deze dus ook weer kunt activeren. Als je je joker nog niet gebruikt hebt, kun je beter eerst goed kijken of je met behulp van je joker misschien nog een interessante actie kunt uitvoeren.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2008

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen