Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Block it!

   Spelbeschrijving

Titel: Block it!
Ontwerp:
Hans van Tol
Tekeningen:  
Producent:
The Game Master
Aantal spelers: 1-4
spelers
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans

Block it!

Spelmateriaal:
Plastic spelbord, 25 speeltegels, 12 gekleurde blokken, 1 dobbelsteen

Preview

spelmateriaal

Introductie: Probeer zo snel mogelijk vierkanten te vormen met vakjes van je eigen kleur. Blokkeer daarbij je tegenstanders. 

 

Voorbereiding: De 25 speeltegels worden willekeurig over het bord verdeeld. Het heeft de voorkeur dat er weinig dezelfde kleuren aan elkaar grenzen. Elke speler krijgt 3 blokken in één kleur. Er wordt bepaald wie mag beginnen.

 

 

de speciale dobbelsteen

 

Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de speciale dobbelsteen. Op deze dobbelsteen staan: 1 x naar links draaien, 1 x naar rechts draaien, 2 x naar links draaien, 2 x naar rechts draaien, verwisselen, blok verwijderen. De worp van de dobbelsteen bepaalt wat de speler deze beurt mag doen. Deze actie moet op het spelbord worden uitgevoerd. Als je 2 keer mag draaien, mag je zelf weten of je dat met één of met twee speeltegels doet. Als je mag verwisselen, dan mag je 2 speeltegels van plaats verwisselen zonder deze te draaien. Als je een blok mag verwijderen, verwijder je een blok van een tegenstander als dat aanwezig is. Tevens mag je nu nogmaals gooien. Gooi je een tweede keer 'blok verwijderen', dan is je beurt daarna wel ten einde.

 

 

een speeltegel

 

Block it!

Als je op het spelbord een aaneengesloten vierkant van vakjes in jouw kleur weet te maken, dan plaats je daar één van je blokken op. Deze tegels zijn nu geblokkeerd.


Het einde: De speler die als eerste 3 van zijn blokken op het bord heeft, wint het spel. (Bij 4 spelers is het verstandiger tot 2 blokken te spelen.)
 Waardering: Block it! is een eenvoudig spel voor lekker tussendoor. De regels heb je in een minuutje geleerd en iedereen kan zo meedoen. Voor de echte spellenliefhebbers is het wellicht wat te licht, maar voor ieder ander is het zeer geschikt. Al vanaf een jaar of 6 kan er gespeeld worden, maar ook voor volwassenen is het interessant. Leuk.

 


Opmerking Spelmagazijn: Het spelmateriaal ziet er prima uit. Je ziet er niet aan af dat het het eerste spel van deze uitgever is. De spelregels zijn ontzettend eenvoudig; iedereen kan zo meedoen. Met 2 en 3 spelers is het spel een stuk spannender dan met 4 spelers. Het duurt dan te lang voordat je weer aan de beurt bent om invloed uit te oefenen. Verder wordt er slechts om 2 blokken in plaats van 3 blokken gespeeld.

 

In enkele exemplaren van Block It! is helaas een foutieve dobbelsteen gekomen (met 3 x linksom of 3 x rechtsom, in plaats van 2 x). Wie een spel heeft met een foutieve dobbelsteen kan hierover contact opnemen met The Gamemaster, waarna de dobbelsteen wordt vervangen. Zie ook de website van The Gamemaster.

 


Strategie: Vooral bij 2 spelers moet je goed opletten dat je nog voldoende speelruimte over houdt om je derde blok te kunnen plaatsen. Verder moet je natuurlijk ook goed opletten wat je tegenstander doet. Soms is het belangrijker je tegenstander tegen te werken dan te werken aan je eigen overwinning. Het is nog mooier als je dat kunt combineren.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan The Game Master voor een recensie exemplaar.