Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Het Grote Basisschoolspel

   Spelbeschrijving

Titel: Het Grote Basisschoolspel
Ontwerp:
Tekeningen: Annemie Berebrouckx en Teun Berserik
Wolters Noordhoff: Wolters Noordhoff
Aantal spelers: 2-4 spelers of in teams
Leeftijd: groep 3 t/m 8
Speelduur: 
Taal: Nederlands

Het Grote Basisschoolspel

Spelmateriaal:
1 dubbelzijdig spelbord (1 kant voor groep 3-4 en de andere kant voor groep 5-8), 4 pionnen, 1 dobbelsteen, 44 puntenkaartjes (12 van 5, 12 van 10, 12 van 25, 4 van 50, 4 van 100), 4 bluf fiches, 4 boze juf fiches, 4 blije juf fiches, 40 diploma kaartjes

Inhoud vragenset (per groep): 120 vragenkaartjes met ruim 500 vragen

Geschreven door: Caroline

Introductie: Verzamel zoveel mogelijk punten door de vragen goed te beantwoorden. Let op! Je kunt punten verdienen maar ook verliezen. Een spel voor de kinderen van de basisschool. Zodra ze in groep 3 zitten kunnen ze meedoen aan dit Trivial Pursuit-achtige spel. Maar dan vertaald voor de kids en in een leerzaam maar leuk uitziend jasje gestoken. De vragensets moeten per groep apart gekocht worden. De kinderen uit de groepen 3-4 hebben iets andere spelregels dan de kinderen uit de groepen 5-8.

 

 

de beide zijden van het spelbord (groep 5-8 en groep 3-4)


Voorbereiding: Elke speler krijgt 1 bluf fiche, 1 blije juf, 1 boze juf en 1 pion in dezelfde kleur. Plus 2 puntenkaartjes van 5. Wijs iemand aan die de pot met punten- en diploma kaartjes beheert. Groep 3-4 begint bij Start en groep 5-8 op het Schoolplein.

 

 

de pionnen


Een spelbeurt: Zet zo veel stapjes als ogen op de dobbelsteen. Je linkermedespeler stelt je de vraag die hoort bij het lokaal/de cirkel waar je op staat. Op de kaartjes staat die met kleur aangegeven. Voordat de vraag gesteld wordt, moet je aangeven of je een bluf fiche wilt inzetten. Heb je de vraag goed dan krijg je 5 punten. Als je een bluf fiche had ingezet krijg je 10 punten, maar is je antwoord fout dan moet je 5 punten inleveren. Het bluf fiche kun je steeds weer inzetten.

 

 

puntenkaartjes

 

De blije juf mag je eenmalig inzetten na het gooien van een 6. Je zet de blije juf op een lokaal (groep 3-4) of een grote cirkel (groep 5-8). Als je in één van je volgende beurten op plek met jouw blije juf komt dan krijg je 25 extra punten bij een goed antwoord. De blije juf gaat daarna terug in de doos.

 

 

boze juf, blije juf, bluf

 

De boze juf mag ook maar eenmaal ingezet worden en wel als je 1 gooit. Zet deze op een lokaal of grote cirkel naar keuze en de eerste medespeler die hier komt moet een beurt overslaan. Dan gaat ook dit fiche weer in de doos.

 

 

diploma kaartjes

 

Er zijn ook diplomakaartjes: deze verdien je in de lokalen en grote cirkels bij het goed beantwoorden van een vraag. Er zijn diploma's in diverse onderwerpen. Op het schoolplein kun je nog extra punten verdien met vragen over sport, dieren, sterren en nog veel meer. Hier kun je ook een diploma mee verdienen.

 

 

vraag en antwoord


Het einde: Je kunt verschillende eindsituaties afspreken.


Waardering: Voor kinderen een leuk spel om hun kennis te testen of te oefenen. Het leuke is ook dat je zelf kunt afspreken wanneer het spel stopt. Niet alle kinderen hebben zoveel geduld om een lang spel te spelen. Het spel ziet er goed verzorgd uit. Prima.

 

Opmerking Caroline: Je moet er een vragenset bij de basisdoos kopen anders kun je er niet eens mee spelen. Aan de ene kant praktisch dat je de vragensets los koopt per groep, zodat je ze niet allemaal hoeft te kopen en het daarmee voordelig houdt. Aan de andere kant heb je dus niets aan alleen de basisdoos. En als je meerdere kinderen op de basisschool hebt is het juist leuk om meerdere sets te hebben.

 

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spel lijkt erg op Trivial Pursuit. Het leuke is nu dat ieder op zijn eigen niveau kan spelen. En de vragen zijn ook nog eens afgestemd op de schoolvakken.  De puntentelling begrijp ik niet helemaal. Waarom niet gewoon 1 en 2 punten in plaats van 5 en 10 ?

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Wolters Noordhoff voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Caroline en Lody voor de beschrijving en de afbeeldingen