Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Arne

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Arne
Ontwerp:
Arne Lauwers
Tekeningen:
 
Producent: Lauwes Games VOF
Aantal spelers: 
2-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 
15 tot 30 minuten
 

Arne

(3K)

Spelmateriaal:
92 kaarten: 4 kleuren kaarten en 88 speelkaarten (in wit en zwart)

Introductie: Een kaartspel dat de beperkingen van de bestaande kaartspelletjes doet vergeten en nieuwe horizonten verkent volgens het opschrift op de verpakking. Het is de bedoeling zoveel mogelijk punten te verzamelen en het spel middels zwarte kaarten tussentijds te beïnvloeden.

Voorbereiding: Iedere speler krijgt een kleurkaart. Dit is de kleur waar hij punten mee kan verdienen. Iedere speler krijgt vervolgens 8 speelkaarten.

Een spelbeurt: Om beurten trekken de spelers een kaart van de stapel en spelen een witte kaart uit. Tevens mag iedereen op elk moment zwarte kaarten uitspelen. 

(3K)(3K)

een gekleurde witte kaart en een neutrale witte kaart

Witte kaarten: Er zijn neutrale witte kaarten, die voor iedereen te gebruiken zijn en gekleurde witte kaarten, die alleen waardevol zijn voor de speler die met die kleur speelt. Zo zijn er kaarten om je totale score te verdubbelen, om een enkele kaart te verdriedubbelen, om kaarten van tegenstanders af te nemen of om kaarten van de stapel te nemen. De gekleurde kaarten komen voor in waardes van 50, 100, 200, 500 en 1.000 punten.

(4K)(4K)(4K)

de kameleon, de richtingverandering en de diefkaart

Zwarte kaarten: Er zijn diverse zwarte kaarten. Zo zijn er kaarten om direct de spelbeurt over te nemen, om een tegenstander strafpunten te geven, om een kaart uit te schakelen, om een uitschakelkaart te annuleren, om een gekleurde witte kaart in je eigen kleur te veranderen, om de richting van het spel te veranderen of om kaarten te stelen.

Het einde: Zodra de laatste kaart van de stapel wordt getrokken, maakt de huidige speler zijn beurt af. Daarna mag iedereen nog één zwarte kaart uitspelen. Iedereen telt nu zijn score. De speler met de hoogste score krijgt nu één punt. Wie na een afgesproken aantal spelletjes de meeste punten heeft, wint het spel.


Waardering: Ik heb het spel eenmaal gespeeld en voel geen behoefte om het weer te gaan spelen. Dat wil niet zeggen dat het een slecht spel is. Voor de juiste groep kan het een leuk kaartspelletje zijn. Spelers die graag Pesten of Uno spelen kunnen in Arne een leuke afwisseling vinden. Voor de overige spelers heeft het helaas te weinig te bieden. Niet voor mij.

(2K)

Opmerking: De kaarten zien er verzorgd uit. De afbeeldingen zijn soms een beetje te simplistisch. Het spel bevat leuke elementen, maar het komt eigenlijk een jaar of tien te laat. De spellenwereld is in de tussentijd nogal veranderd en het lijkt erop dat de ontwerper dat niet heeft meegekregen. Zonde van de inspanning.

(2K)

Strategie: Wees zuinig op de zwarte kaarten, voor de rest spreekt het eigenlijk vanzelf.

(2K)

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Arne Lauwers voor een recensie exemplaar