Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Alexandros |
Spelbeschrijving
Titel: Alexandros Ontwerp: Leo Colovini Tekeningen: Grafik Studio Krüger Producent: Winning Moves (Identity Games) Aantal spelers: 2-4 spelers Leeftijd: vanaf 10 jaar Speelduur: 30 minuten Taal: Duits |
Alexandros
Spelmateriaal: Alexandros, 16 stadhouders, 4 scoremarkers, 1 speelbord, 55 speelkaarten, 65 zwarte en 10 rode grensmuren. |
Geschreven door: Sandra Pellegrom
Introductie: Alexandros trekt met zijn leger dwars door het Perzische rijk en de Oriënt en verovert daarbij omvangrijke gebieden. In deze nieuwe provincies stelt hij stadhouders aan. Ze moeten er het bestuur opbouwen en de belastingen innen. Deze stadhouders doen er alles aan om de verdeling van de gebieden te beïnvloeden en de meest rijke provincies voor zichzelf te veroveren. Want alleen met de hoogste belastinginkomsten kun je het spel winnen.
deel spelbord
Voorbereiding: Geef iedere speler 4 stadhouders van dezelfde kleur. Leg de scoremarkers aan het begin van de ranglijst (op de 100). Zet het speelstuk “Alexandros” op het startpunt, linksboven op het bord. Leg de zwarte en rode grensmuren in stapels naast het speelbord. Schud de kaarten en deel er aan iedere speler eentje gesloten uit. Leg de overige kaarten als pakstapel op het bord. Pak vervolgens 2 kaarten van de stapel en leg ze open op het bord neer.
Een spelbeurt:
Een spelbeurt ziet er als volgt uit:
1. verplaats Alexandros
2. leg de betreffende grensmuren
3. voer 2 acties uit
4. vul de openliggende kaarten aan tot 2.
Alexandros
1. Verplaats Alexandros
Pak een van de twee openliggende kaarten en verplaats Alexandros op het spelbord
naar het dichtstbijzijnde vrije vakje met die afbeelding. De gepakte kaart mag
houden. Een vakje is vrij wanneer er geen stadhouder op staat en er geen
grensmuur aan het vakje grenst.
Wanneer je Alexandros ergens anders wil plaatsen dan met de openliggende kaarten
mogelijk is, dan kun je ervoor kiezen om een kaart uit je hand te spelen.
Alexandros verplaatst zich dan op het spelbord naar het dichtstbijzijnde vakje
met die afbeelding. Let op: in deze situatie krijg je geen van de openliggende
kaarten en ben je je uitgespeelde kaart kwijt! Als alle vakjes met die
afbeelding bezet zijn, dan geldt de kaart als joker en mag Alexandros naar een
willekeurige afbeelding verplaatst worden.
Alexandros wordt altijd op een hoekpunt van het veld geplaatst.
een spelsituatie
2. Leg de betreffende grensmuren
De grensmuren worden nu gelegd: deze lopen van het vakje waar Alexandros
stond naar het nieuwe vakje waar Alexandros staat. De grens loopt tot een van de
hoekpunten van het vakje. Zo kun je, als je handig speelt, een gebied afbakenen.
3. Voer 2 acties uit
Na het verzetten van Alexandros en het plaatsen van de grensmuren voer je 2
vervolgacties uit. Je mag ook 2 keer dezelfde actie uitvoeren, behalve
‘belasting heffen’.
Je kunt uit 5 mogelijkheden kiezen:
-een kaart pakken
-een vrije provincie bezetten
-een bezette provincie overnemen
-belasting heffen
-een eigen stadhouder aflossen.
de 5 symbolen en de achterkant van de kaarten
-een kaart pakken
Je kunt een openliggende kaart pakken of een kaart nemen van de dichte pakstapel. Wanneer de kaarten op zijn, wordt de aflegstapel geschud en weer dicht op tafel gelegd.-een vrije provincie bezetten
Een provincie is een met elkaar verbonden groep van driehoeken die volledig door grensmuren omsloten is. De buitenranden van het speelbord gelden ook als grens. Om een vrije provincie in te nemen, moet je tenminste één van je stadhouders op een symboolvak naar keuze in deze provincie plaatsen. Voor alle overige symboolvakken moet je met een kaart met het overeenkomende symbool ‘betalen’. Deze kaarten leg je op de aflegstapel. Als je niet alle benodigde kaarten in je bezit hebt, mag je ook een extra stadhouder op een symboolvak zetten.-een bezette provincie overnemen
Voor het overnemen van een provincie van een tegenstander moet je voor elke stadhouder in deze provincie 2 kaarten met het juiste symbool uitspelen. De tegenstander krijgt vervolgens zijn eigen stadhouder(s) terug. Hierna moet je meteen de vrije provincie bezetten. De helft van het aantal kaarten dat je nodig hebt om de provincie over te nemen en te bezetten, gaat naar de speler die de provincie net verloren heeft. Het overnemen en bezetten van dezelfde provincie geldt als 1 actie.-belasting heffen
Om belasting te heffen, speel je een kaart uit met een symbool waarop een van je stadhouders in een van je provincies staat. Belasting wordt geheven in alle provincies met 1 stadhouder, dus ook die van je tegenstanders. Tel in die provincies alle vakken zonder symbool bij elkaar op. Voor elk vak zonder symbool in jouw provincies scoor je 1 punt. Verzet je scoremarker dit aantal punten.
een gele en een rode stadhouder
-aflossen eigen stadshouder
Een eigen stadhouder los je af door deze van het spelbord weg te pakken en voor je op tafel te leggen. Het wegnemen van een speelstuk uit een eigen provincie kost je geen kaarten. Wanneer je deze stadhouder weer wilt plaatsen, is dat een andere actie.
4. Vul de openliggende kaarten aan tot 2
Het einde: Het spel eindigt wanneer één of meer spelers meer dan 100 punten heeft gescoord of als de speler die aan de beurt is de rode grensmuren neer moet leggen omdat de zwarte op zijn. In dit laatste geval mag de betreffende speler nog wel zijn 2 vervolgacties uitvoeren. In beide gevallen wint vervolgens de speler met het hoogste aantal punten.
Waardering: Het is elke keer weer even de kat uit de boom kijken. Wat doen mijn tegenstanders en welke acties kan ik het beste uitvoeren. Dat maakt het spel ook elke keer weer een uitdaging. En hierdoor blijft het ook leuk. De speelduur is ook niet te lang en dat is wel prettig. Daarvoor is het strategische onderdeel in dit spel namelijk net iets te weinig onderlegd. Prima.
Opmerking
Het materiaal is weer tot in de puntjes verzorgd. Helaas is de indeling in de
doos afwezig: zelf de diverse onderdelen in afsluitbare plastic zakjes opbergen
is niet onhandig.
Dit spel is een van de spellen die is gespeeld tijdens het NK Bordspellen 2004. Normaal gesproken worden tijdens het NK in het Nederlands uitgebrachte spellen gespeeld. Oorspronkelijk zou Identity Games het spel in het Nederlands uit brengen, maar dat blijkt uiteindelijk niet te gebeuren.
Opmerking S
pelmagazijn: Dit is weer een zeer goede uitbreiding van de serie handzame spellen. Bij Alexandros heb je af en toe echter zoveel mogelijkheden, dat het spel verzandt in lange nadenkperiodes. Dat is wel een beetje jammer. De eerste keer dat je het spel speelt (of als je het na lange tijd weer eens uit de kast haalt) weet je niet precies welke acties je nu mag uitvoeren. Een overzichtskaartje was wel handig geweest.
Strategie:
Ik heb dit spel nu enkele malen gespeeld en een goede
strategie is erg spelafhankelijk. Soms is het beter ervoor te
zorgen dat je andermans gebied steeds afpakt, andere keren kan het voordeliger
zijn om een eigen gebied te bezetten. Een goede methode om een gebied te pakken
te krijgen met te weinig kaartjes is er meerdere stadhouders te plaatsen. Maar
haal deze wel tijdig weg, want anders ontvang je geen belastinggeld!
Links:
Spellink (in een nieuw venster) voor andere recensies over Alexandros.
Naar overzicht van spelbeschrijvingen
|
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina