Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Airport Traffic Control

   Spelbeschrijving

Titel: Airport Traffic Control
Ontwerp:
Tekeningen: Raf Peeters
Producent: Smart Games
Aantal spelers: 1 speler
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Portugees

Airport Traffic Control 

Spelmateriaal:
spelbord, 6 puzzelstukken, 24 opdrachtkaarten, 1 antwoordenboekje

 

Introductie: Leg de speelstukken zo neer, dat alle vliegtuigen veilig kunnen vliegen (volgens de regels van de opdracht).

 

 

 

het spelmateriaal


Voorbereiding: Neem de 6 doorzichtige puzzelstukken van het spelbord en en kies een opdrachtkaart. De moeilijkheidsgraad loopt geleidelijk op, van “starter” tot “master”. Er zijn voor elk van de 4 moeilijkheidsgraden 12 opdrachten, in totaal dus 48. De opdrachtkaarten zijn dubbelzijdig.

 

 

een voorbeeld van twee eenvoudige opdrachten

Een spelbeurt:

Bekijk de opdrachtkaart goed. Het is de bedoeling dat je de 6 speelstukken zo neerlegt dat de vliegtuigen veilig kunnen vliegen. Op de eenvoudigste kaarten ("starter") staat de exacte richting en locatie van de vliegtuigen aangegeven en soms zelfs de kleur. Op de "junior" kaarten staat wel de locatie van de vliegtuigen aangegeven, maar niet de richting. Wel zie je een route in de vorm van een stippellijn. Alle vliegtuigen op dezelfde route moeten dezelfde kant op vliegen.

Bij de "expert" opdrachten weet je alleen de richting waarin de vliegtuigen moeten vliegen, maar niet de positie. De vliegtuigen mogen nu niet in een bocht worden gelegd. Bij de moeilijkste kaarten ("master") weet je zelfs niet de richting waarin de vliegtuigen vliegen. Ze moeten uiteraard op dezelfde baan wel in dezelfde richting vliegen (taxiën) en wederom mogen ze niet in een bocht staan.

 

een voorbeeld van twee moeilijke opdrachten

Het einde: Wanneer de opdracht opgelost is, ben je klaar. Je kunt dan zelf bepalen of je met een nieuwe opdracht verdergaat.

 


Waardering: Het spel wijst zichzelf en je kunt er snel mee aan de slag. Twee regeltjes moeten wel even worden uitgelegd: in dezelfde richting op dezelfde route en niet in bochten plaatsen. De vormgeving is zeer handig: alle spelonderdelen en het opdrachtenboek kunnen in de lade onder het speelbordje geschoven worden en je hebt dus alles bij elkaar. Makkelijk om mee te nemen wanneer je met je kind op visite of op vakantie gaat. Het spel nodigt uit om ermee te gaan spelen. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen: wie het ziet liggen, begint eraan en legt het niet snel meer weg. De master-opdrachten zijn erg pittig. Ondanks de kleine hoeveelheid puzzelstukken kun je er aardig lang mee bezig zijn. Top!

 

Opmerking Spelmagazijn: Het is stevig materiaal en door het geringe aantal puzzelstukken, zul je zelden materiaal kwijtraken. De afbeeldingen zijn eenvoudig en duidelijk. De puzzelstukken zijn eenvoudig van het bord te halen. Het laatje zit stevig vast, waardoor het soms wat lastig te openen is. De opdrachtkaarten passen keurig in het laatje onderin het spel, samen met de puzzelstukken. Een prima uitgevoerd spel waarmee kinderen, maar zeker ook volwassenen lekker kunnen puzzelen. Bij de eenvoudige opdrachten staat aangegeven, hoe je de vliegtuigen moet oriënteren. Een handige introductie. Door de prachtige vormgeving van vooral de junior-kaarten, kun je het spel ergens uitdagend neerleggen. Gegarandeerd dat men het gaat uitproberen. Een van de beste uit deze serie puzzelspellen.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Busy Brains voor een recensie exemplaar.