Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Adam & Eva

   Spelbeschrijving

Titel: Adam & Eva
Ontwerp: Aaron Weissblum
Tekeningen: Oliver weiss
Producent:
Ravensburger
Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans

Adam & Eva

Spelmateriaal:
4 bomen, 2 aflegborden, 32 appels, 32 speelkaarten en 1 startspelerskaart

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: Je bevindt je zich in het Hof van Eden. Hier staan 4 appelbomen met daarin elk 2 appels. Om en om leggen jij en je tegenstander aan de ander een kaart voor waarop een aantal punten in een bepaalde kleur staat. De andere speler heeft de keuze om de kaart te houden en aan zijn kant van de boom met appels in die kleur te leggen of om deze aan de zijde van de tegenstander neer te leggen. Wie uiteindelijk de meeste punten aan zijn zijde van de boom heeft liggen, krijgt de duurste appels. Of hij ook het spel wint blijkt pas aan het einde, want er zijn met goedkope appels nog veel bonuspunten te verdienen.

 

een appelboom (zonder appels)

Voorbereiding: De 4 bomen worden naast elkaar tussen de spelers ingelegd. Hierbij blijft er tussen de 2e en 3e boom wat ruimte, zodat daar later speelkaarten afgelegd kunnen worden. De 32 appels worden met de rugzijde naar boven op kleur gesorteerd en naast de bomen klaargelegd. Van elke kleur worden er 2 opengedraaid en dusdanig neergelegd dat op iedere boom 2 appels van dezelfde kleur liggen.

 

appels

De speelkaarten worden geschud. Iedere speler krijgt 6 kaarten die hij niet zichtbaar voor de tegenstander in zijn handen houdt. De overige kaarten worden gedekt terzijde gelegd, deze zijn de volgende ronde pas weer nodig. Iedere speler krijgt een aflegbord,dat hij open voor zich neerlegt. De oudste speler krijgt de startspelerkaart en begint het spel.

 

voor- en achterkant van de startspelerkaart

Een spelbeurt:

Er worden 4 ronden gespeeld, waarbij de speler met de startspelerkaart begint. Als je aan de beurt bent, biedt je je tegenstander één van je handkaarten aan door die kaart in de ruimte tussen de bomen te leggen. Je tegenstander beslist nu wie de kaart krijgt: òf hij neemt hem zelf en legt hem aan zijn kant naast de boom met de appels in dezelfde kleur òf hij laat hem aan jou. In dit geval legt hij de kaart aan jouw kant van de boom met de appels in deze kleur. Er mogen gedurende een ronde meerdere kaarten aan dezelfde boom worden aangelegd. Deze worden zo aangelegd dat de waarde van alle kaarten zichtbaar blijft.

Als je een joker (een grijze kaart) aanbiedt, dan heeft je tegenstander geen keuze: hij moet de kaart aan zijn kant aansluiten. Wel mag hij zelf bepalen aan welke boom dit gebeurt.

Nadat de kaart is aangelegd is je tegenstander aan de beurt met het aanbieden van een kaart, ongeacht wie de kaart aangesloten heeft. Er worden geen nieuwe kaarten getrokken. Je speelt dus met de 6 kaarten die je aan het begin hebt gekregen.

2 handkaarten, een joker en een slang

Als aan de kant van beide spelers minimaal één kaart is aangesloten, mag ook de kaart met de slang gespeeld worden. Deze kaart wordt net als de andere kaarten aangeboden aan de tegenstander, die vervolgens de keuze maakt wie de kaart krijgt. Degene die deze kaart krijgt mag vervolgens een openliggende kaart van de tegenstander wegnemen. Deze kaart wordt samen met de slang afgelegd.

Zodra aan de kant van een speler 6 kaarten (of 5 kaarten indien de slang deze ronde is gespeeld) liggen, krijgt de andere speler automatisch alle overige handkaarten. Het betreft hier niet alleen zijn eigen handkaarten, maar ook die van de tegenstander. Deze handkaarten worden aan zijn kant van de bomen passend aangesloten. Als de slang hierbij zit, moet hij bij zijn tegenstander een kaart weghalen.

een spelsituatie

Hierna eindigt de ronde en volgt de puntenverdeling. Hierbij wordt boom voor boom vergeleken. Wie met de waarden van zijn kaarten een hoger totaal heeft, krijgt de appel met de hoogste waarde uit de boom, de tegenstander krijgt de appel met de lagere waarde. Bij een gelijk aantal punten wint de speler wiens hoogste kaart bij de boom de laagste waarde heeft. Heeft slechts één speler kaarten bij een boom liggen, dan krijgt deze beide appels. Hebben beide spelers geen kaarten bij de boom liggen, dan krijgen beide spelers geen appel en worden de appels afgelegd. De verkregen appels worden door de spelers op de overeenkomende vakken van het aflegbord gelegd.

Daarna wisselt de startspelerkaart van eigenaar. Alle kaarten worden weer geschud en iedere speler krijgt 6 kaarten. Op iedere boom worden weer 2 nieuwe appels gelegd. Daarna kan een nieuwe ronde beginnen.

 

het aflegbord met onderaan de bonuspunten

Het einde: Na 4 ronden is het spel afgelopen en volgt een eindtelling. Hierbij levert iedere appel evenveel punten op als de waarde die erop staat. Daarnaast krijg je nog bonuspunten als je alle vier de appels met dezelfde waarde hebt. Deze bonuspunten staan onderaan het aflegbord vermeld. Winnaar is de speler die het meeste punten heeft.


Waardering: Zoals bij het oorspronkelijke verhaal van Adam en Eva is ook het spel erg verraderlijk. Je speelt eigenlijk met de kaarten van je tegenstander. Die mag namelijk bepalen wat er met je kaarten gaat gebeuren. De enige keuze die jij hebt, is de afweging te maken welke kaart je hem voorlegt. Een bijzonder systeem, dat het spel erg interessant en soms ook onvoorspelbaar maakt. Leuk

 


Opmerking Enrico: Het spelmateriaal is van uitstekende kwaliteit: de kaarten zijn niet doorschijnend en het kartonnen materiaal is van dikke, stevige kwaliteit.

 

Opmerking Spelmagazijn: Je kunt je behoorlijk vergissen in het uiterlijk van een spel. Bij dit spel zou je gemakkelijk kunnen denken dat het een kinderspel is en het daarom links laten liggen. Niet doen ! Het is een heel interessant verraderlijk spelletje voor volwassenen. Een nadeel van het spel is dat er in een ronde eigenlijk teveel kaarten niet worden gebruikt. Dit heeft namelijk als nadeel dat tellen van kaarten weinig zin heeft, omdat de kans groot is, dat verwachte kaarten gewoon buiten het spel zijn. Als dit aantal lager was geweest, dan had je er nog een soort kansberekening op los kunnen laten.

 


Strategie: Regelmatig is de verleiding groot om een kaart te pakken. Hierdoor zullen er aan jouw kant van de bomen echter al snel meer kaarten liggen dan aan de zijde van je tegenstander. Als gevolg hiervan krijgt hij jouw resterende kaarten. Zorg er dus voor dat je aantrekkelijke kaarten neerlegt voor je tegenstander, maar niet de meest interessante. Die zou je dan uiteindelijk zelf over kunnen houden. Maar aangezien je tegenstander dat ook weet, kun je daar misbruik van maken. Je tegenstander verwacht dat je niet je interessantste kaarten uitspeelt en "hoopt" erop dat je nog betere kaarten in je hand hebt. Hij zal de goede kaart dan aan jou laten, terwijl dat exact was waar jij op hoopte.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen