Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Abalone

   Spelbeschrijving

Titel: Abalone
Ontwerp: Michel Lalet & Laurent Levi
Tekeningen:
Producent: Jumbo (voorheen Goliath)
Aantal spelers: 2 (met uitbreiding tot 6 mogelijk)
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 tot 30 minuten
Taal: Nederlands

Abalone

Spelmateriaal:
Een plastic speelbord, 14 witte en 14 zwarte kogels. Er zijn extra sets kogels te koop, zodat het spel ook met meerdere spelers kan worden gespeeld.

 

 

Introductie: Door middel van het tactisch verplaatsen van je eigen kogels, 6 kogels van je tegenstander van het bord afdrukken.

 

 

startopstelling


Voorbereiding: Iedere speler kiest een kleur en plaatst zijn kogels op het spelbord volgens de startopstelling.

 

Een spelbeurt: De spelers zijn om en om aan de beurt. Tijdens je spelbeurt heb je 2 mogelijkheden: kogels verplaatsen of kogels wegduwen.

 

 

enige verplaatsingsmogelijkheden

 

Verplaatsing:

Een verplaatsing bestaat uit 1, 2 of 3 in een lijn liggende kogels. Deze kogels mogen in een rechte lijn worden verplaatst of parallel opzij worden geschoven. Een enkele kogel kan dus in 6 richtingen worden verplaatst, een rijtje in 2 richtingen of in 4 richtingen parallel.

 

 

wit kan de zwarte kogels wegduwen in de richting van de pijl

 

Duwen:

Wanneer een rijtje niet parallel wordt verplaatst kan het de tegenstander wegdrukken. Een rijtje van 2 wint van een rijtje van 1 en een rijtje van 3 wint van een rijtje van 2 of 1. Dit wegduwen kan alleen als er een vrije ruimte achter de kogel(s) van de tegenstander is. Deze vrije ruimte is hetzij op het bord, hetzij naast het bord. En om deze laatste mogelijkheid draait het spel. Hiermee wordt een kogel van de tegenstander van het bord geduwd.

 

Het einde: Zodra een speler zijn 6e kogel verliest, heeft hij het spel verloren.

 


Waardering: Geniaal, een ander woord heb ik er niet voor. Zulke simpele regels en toch een gigantische aanslag op je hersenen. Iedereen kan het direct spelen. Vooral de grote uitvoering op beurzen is een echte trekker. Absolute top !

 


Opmerking Enrico: Abalone is oorspronkelijk door Goliath in Nederland uitgebracht. Inmiddels zijn de rechten overgegaan naar Jumbo.

 

De doos valt direct op vanwege het afwijkende formaat. Het is hierdoor echter niet gemakkelijk om Abalone een goed plaatsje in je spellenkast te geven. De indeling in de doos is wel goed. Het spelmateriaal blijft goed op zijn plaats liggen.

 

De startopstelling zoals boven aangegeven is, is de basisopstelling. Wanneer het spel met meerdere personen gespeeld wordt, zal de startopstelling anders zijn.

 

Opmerking Spelmagazijn: De standaard startopstelling is bij toernooien niet echt ideaal en leidt vaak tot een remise. Daarom is er door de topspelers tijdens de Mind Sports Olympiad van 1999 een voorstel gedaan voor een alternatieve startopstelling.

 


Strategie: Doordat er 6 verschillende richtingen zijn, verandert de situatie voortdurend. Een rijtje van 3 is erg sterk, maar slechts in 2 richtingen. Vanuit de andere 4 richtingen is het erg kwetsbaar, zelfs voor rijtjes van 2. Het is daarom zaak erg gegroepeerd te spelen. Maar om te winnen zul je toch naar de rand moeten om daar de tegenstander van het bord te duwen. En zodra je aan de rand komt, wordt je positie steeds zwakker.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Enrico voor het bijwerken van de pagina en de afbeeldingen