Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spellensessies > 2008.3

Titel (5K) Spellensessies 2008.3

Volgende sessie: ???

3 oktober 2008

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Willem, Rutger, Lody en Ronald I. Een extra spellensessie voor de heren om een "lang" spel te spelen: Age of Empires III. Ronald I had de regels voorbereid, Rutger had het al twee keer gespeeld en de anderen zouden zich inlezen. Age of Empires III speelt over 8 beurten, verdeeld in 3 periodes. Na elke periode is er een waardering van de kolonies, die punten opleveren voor de spelers die er het meeste vertegenwoordigd zijn. Verder scoor je punten voor ontdekkingen, gebouwen en goederen. Elke beurt heb je de beschikking over 5 kolonisten, die je kunt inzetten voor diverse acties. Zo kun je ze naar reeds ontdekte koloniŽn verschepen, je kunt proberen goederen te verkrijgen of een schip (dat geldt als "joker"goed), je kunt gebouwen kopen, kolonisten omscholen (tot kapitein, koopman, missionaris of soldaat), je kunt ontdekkingsreizen voorbereiden of soldaten in de koloniŽn laten vechten en tot slot kun je kolonisten gebruiken om inkomsten te krijgen (en deze bepalen dan direct ook weer de speelvolgorde van de volgende ronde). Om beurten zetten de spelers zo hun kolonisten in. Nadat alle keuzes zijn gemaakt, worden de bijbehorende acties uitgevoerd. Daarna krijgen de spelers nog inkomsten door verzamelingen goederen en speciale voordelen uit gebouwen. De ontdekkingsreizen vormen de grootste geluksfactor in het spel. Je stuurt een groep kolonisten op ontdekking en als de groep groot genoeg is, verslaan ze de inboorlingen. Is de groep te klein, ben je ze allemaal kwijt. Erg naar als je er 4 op pad stuurt en ze stoten op de maximale grootte van 5, zoals Ronald I een keer overkwam. Ronald I streed dan ook met Seb om de laatste plaats, terwijl de anderen van plaats wisselden aan de kop. Ronald I probeerde het nog met een legermacht, maar dat leverde niet genoeg op. Willem bouwde lustig mee en had er geen last van. Lody en Rutger werden nog wel dwarsgezeten. Lody wist uiteindelijk te winnen door vele inboorlingen tot het geloof te bekeren. Eindstand: Lody 86, Willem 81, Rutger 75, Seb 50, Ronald I 46. Iedereen was erg te spreken over het spel. Het was helemaal niet zo complex als dat het spelmateriaal deed geloven. Het speelde heel vloeiend en had veel mogelijke strategieŽn, die in de toekomst zeker uitgeprobeerd gaan worden. Voor iedereen die Puerto Rico kan waarderen, is dit spel zeker een aanrader.

Spellensessies overzicht

2 oktober 2008

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Saskia, Willem, Sacha en Ronald I. De keuze viel, gezien het aantal spelers, op Shadows over Camelot. Sacha had het slechts eenmaal in een ver verleden gespeeld, dus Ronald I verzorgde nog even een snelle uitleg. Sacha had meteen het "geluk" om Koning Arthur te worden, zodat ze het spel enigszins in handen had. Ronald I vergat in het begin zijn speciale eigenschap te gebruiken (de kaart van de slechte stapel te bekijken en dan pas te beslissen of hij hem zou uitvoeren) en dat maakte hem enigszins verdacht. Via een rare constructie wist hij een grote overwinning op de Saksen te behalen, maar niet iedereen had het idee dat dat helemaal zo gepland was. Uiteindelijk zouden er 12 zwaarden op tafel komen te liggen: 8 witte en 4 zwarte. Als er dan een verrader in het midden zou zijn, zou het eindigen in een 6-6 en dat was verlies. Voordat het 12e zwaard werd binnengehaald wilde Saskia daarom een beschuldiging uiten, zodat er nog kans op winst was, in het geval er een verrader was. Zij wees Ronald I aan, maar hij bleek eerlijk te zijn. En Sacha bleek de verrader te zijn, zodat met 5-7 werd verloren. Tegen een verraderlijke Koning Arthur valt ook niet te vechten. Het was weer een spannend avontuur geweest. Volgende keer de uitbreiding maar eens proberen.

Spellensessies overzicht

25 september 2008

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Saskia en Ronald I. Saskia had enkele spellen klaargezet en uiteindelijk viel de keus op Lost Valley. Seb was er niet helemaal een voorstander van, maar hij werd omgepraat. Ronald I gaf nog even een korte update van de spelregels en toen bleek dat de anderen het de laatste keer niet helemaal goed gespeeld hadden. Ronald I en Seb volgden de rivier, terwijl Leonie en Saskia de binnenlanden introkken. De rivier maakte een rare kronkeling en alle gebieden die binnen dit rivierengebied lagen, hadden geen hout. Dat maakte het lastig om mijnen te openen. Leonie had haar eigen plekje gevonden, ergens ver in de bergen en de anderen konden daar niet goed bijkomen. Ze had alleen problemen om aan genoeg voedsel te komen, maar af en toe had ze toch geluk bij de jacht. Ronald I verzamelde veel fiches, maar later bleken deze allemaal maar 1 goud te bevatten. Ondertussen haalde Leonie het ene goud na het andere uit de mijnen en leek op de overwinning af te stevenen. Toen vond Ronald I de bron van de rivier en bouwde hij daar samen met Seb een mijn. Daar haalden ze nog veel fiches uit. Leonie en Ronald I kochten het hele spel geen voorwerpen. Eindstand: Leonie 30, Seb 29, Ronald I 22, Saskia 22. Het spel eindigde doordat de winter inviel. Niemand wilde het spel voortijdig beŽindigen. Seb was toch ook weer blij dat hij het spel had kunnen spelen. Er werd nog even nagekletst, voordat iedereen de weg naar huis weer zocht.

Spellensessies overzicht

11 september 2008

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Saskia, Lody, Caroline en Ronald I. Eindelijk weer eens een spellensessie in Sassenheim en eindelijk ook weer even gelegenheid een verslagje te maken. Caroline kwam later, want ze moest eerst nog werken. Vanwege de verjaardag van Lody was iedereen weer afgereisd naar Sassenheim. Lody stelde voor om Wie verhext! te gaan spelen. De anderen kenden het spel nog niet. Iedereen probeert punten te verzamelen door drankjes te brouwen. Daartoe heeft iedereen 12 personages ter beschikking, waarvan er elke spelronde 5 mogen worden ingezet. Iedereen kiest deze tegelijkertijd in het geheim uit en daarna worden ze op een speciale manier uitgespeeld. De startspeler kiest een personage. Met de klok mee moet iedereen aangeven of hij dit personage ook heeft geselecteerd. Zo ja, dan moet beslist worden of de primaire of de secundaire actie gaat worden uitgevoerd. De secundaire actie kan in ieder geval worden uitgevoerd, de primaire kan maar door ťťn speler worden uitgevoerd en wel door de laatste speler die daar voor kiest. Met behulp van de acties kunnen goud en grondstoffen worden verkregen, waar drankjes mee gebrouwen kunnen worden. Er zijn ook bedelaars en zakkenrollers die andere spelers goud en grondstoffen kunnen aftroggelen. Eindstand: Lody 21 (4), Ronald I 21 (3), Seb 17 (10), Saskia 17 (5), Leonie 14 (5). Een alleraardigst spelletje, maar geen topper. Ronald I had nog de spelregels van het dobbelspelletje Decathlon van Reiner Knizia meegenomen. De 10 bekende atletiek onderdelen worden door middel van verschillende dobbelspelletjes gedaan. Caroline was inmiddels door de regen naar huis gefietst en deed ook mee. Het dobbelen duurde wat langer dan gedacht en na enkele onderdelen werd het spelletje afgebroken. Niet iedereen was er even enthousiast over. Toch is het zeker nog een poging waard. Inmiddels was het alweer tijd om huiswaarts te keren.

Spellensessies overzicht

Spellensessies overzicht
Naar boven /Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008