Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spellensessies > 2008.1

Titel (5K) Spellensessies 2008.1

29 maart 2008

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 13.00u. Aanwezigen: Leonie, Corrie, Sacha, Saskia, Michiel, Nienke, Sandra, Enrico en Ronald I. De verjaardag van Saskia werd gevierd middels een spellendag. Michiel was de eerste die verscheen, gevolgd door Sandra en Enrico. Toen ze samen met Saskia aan Oregon waren begonnen, verscheen Ronald I. Niet lang daarna kwam ook Nienke, zodat Ronald I en Nienke met z'n tweeën een potje Thurn & Taxis konden beginnen. Het ging erg gelijk op, totdat Nienke haar route moest afbreken. Vanaf dat moment liep alles bij Ronald I prima en haalde hij stapels fiches binnen. Bijna ging het in de laatste ronde nog mis, maar gelukkig verscheen de juiste kaart en kon hij het spel afmaken door al zijn huisjes te plaatsen. Eindstand: Ronald I 26, Nienke 13. Ronald I had Toledo meegenomen en daar was wel animo voor. Michiel, Nienke, Enrico en Ronald I waren de gegadigden. Sandra, Saskia en de inmiddels ook aangekomen Sacha speelden wat kleine spelletjes met nog een verjaardagsgast, die eigenlijk niet van spellen hield. Toch speelde hij 3 spellen mee en had er nog plezier in ook.

Toledo verliep heel anders dan tijdens de sessie van 27 februari 2008. Iedereen begon direct veel bedrijfjes te stichten en ineens was de weg al vol. Michiel had 5 bedrijfjes, Enrico en Nienke ieder 4 en Ronald I slechts 3. Dat zou hem uiteindelijk opbreken. Michiel spaarde veel kaarten en sloeg ineens zijn slag. Hij was dan ook degene die het duurste zwaard wist te smeden. En toen hij er toch de gang in had, zorgde hij voor een snel einde aan het spel. Met 3 pionnen bracht hij slechts twee zwaarden in de burcht. De anderen konden dat niet voor elkaar krijgen. Eindstand: Michiel 19, Nienke 12, Enrico 11, Ronald I 10. Iedereen vond het een degelijk spel, dat leuk in elkaar zit. Prima geschikt om met iedereen te spelen, maar geen supertopper. Omdat de anderen nog aan het spelen waren, werd een kort spelletje Can't Stop geopperd. Michiel vond het niet echt geweldig, omdat hij altijd te behoudend speelt en zo nooit kan winnen. Maar aangezien Nienke het nog niet kende vond hij dat ze deze klassieker toch moest spelen. Michiel en Enrico hadden al snel de nodige pionnen op het bord, Ronald I en Nienke liepen steeds vast. Ronald I ging daardoor steeds meer risico nemen, want een negatief effect had. Nienke stapte over op de behoudende strategie, maar dat was nu al te laat. Enrico en Michiel streden om de winst. Uiteindelijk had Michiel het meeste geluk en tot zijn verbazing won hij het spel. Eindstand: Michiel 3, Enrico 2, Nienke 1, Ronald I 0.

Ronald I kwam met Palast Geflüster aanzetten. Na aanvankelijk wat trage rondes, ging het steeds beter en werden de acties steeds gemener. Michiel en Ronald I hadden een voorsprongetje genomen, maar Enrico wist aansluiting te vinden. De volgende ronde zou de beslissing brengen, tenzij Nienke 6 personages wist te spelen. Daarin slaagde ze niet en het was (opnieuw) Michiel die de winst pakte. Eindstand: Michiel 5, Ronald I 4+, Enrico 4, Nienke 3. Ronald I had ook Bokken Schieten nog meegenomen. Er werd een proefspelletje gespeeld en dat smaakte naar meer. De spelers krijgen 8 genummerd kaarten. Naast een nummer van 1 tot 50 staan er ook 1 tot 5 bokken op de kaart. Om beurten spelen de spelers een kaart uit en de speler met de hoogste kaart, krijgt de slag. De bokken op de kaarten kunnen pluspunten opleveren, mits je er niet te veel haalt. Hoeveel je mag halen wordt bepaald door eilandkaarten. De spelers die in de eerste vier rondes de laagste kaart spelen mogen een eilandkaart aanleggen en bepalen zo tezamen hoeveel bokken je maximaal mag halen. Na 8 slagen is de ronde afgelopen en worden punten geteld. Er werden vier rondes gespeeld, zodat iedereen een keer startspeler was. Eindstand: Michiel 33, Ronald I 22, Nienke 19, Enrico 14. Saskia kwam ondertussen meekijken en hoorde een heel beknopte uitleg. Ze dacht dat ze in de maling genomen werd, maar dat was helemaal niet het geval. Na Bokken Schieten kwam Up Town op tafel. Een Sudoku achtig spel, waarbij de spelers om beurten tegels op het bord plaatsen. Na enkele beurten kwamen Leonie en Corrie binnen. Leonie viel voor Saskia in en Corrie bewonderde even de verjaardagscadeautjes. Het wordt eentonig, maar opnieuw won Michiel het spel. Eindstand: Michiel 1, Leonie 2, Sacha 3 (7), Ronald I 3 (8), Nienke 4. Voor Michiel was het tijd om naar huis te gaan.

De overige zes speelden een spelletje In 80 Tagen um die Welt. Voor Nienke was het spel nieuw. Corrie vloog als een gek de wereld rond en nam het niet zo nauw met het aantal dagen. Ze bleef niet binnen de 80. De anderen bleven erg dicht bij elkaar, totdat Leonie het benauwd kreeg en rare sprongen ging maken. Ronald I was de eerste die een gooi naar de winst deed. Met een beetje geluk van de ballon zou hij het redden, maar dat ging mis. Saskia was de eerste die binnen 80 dagen binnen kwam, vlak daarop gevolgd door Nienke, die evenveel dagen nodig had. Maar Sacha had het het beste gepland en won met ruime voorsprong. Eindstand: Sacha 74, Saskia 78, Nienke 78, Ronald I 81, Corrie 83, Leonie 92.

Spellensessies overzicht

27 maart 2008

Locatie: bij Corrie in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Corrie, Sacha, Willem  en Ronald I. De eerste bijeenkomst na Snowgame. Op het laatste moment meldden Saskia (ziek) en Seb en Leonie zich af. Het werd dus een rustig avondje. Ronald I had Toledo meegenomen. Milo nam zolang de plaats van Corrie in, die Nisha op bed ging leggen. In Toledo proberen de spelers dure zwaarden te smeden uit metaal en diamanten. De spelers sturen hun acties door middel van geldkaarten (met waardes van 1 tot en met 6). Met behulp van deze geldkaarten kunnen de speelpionnen langs de weg worden voortbewogen en kunnen de bedrijven van andere spelers worden betaald voor hun diensten. In je beurt kun je één van vier acties uitvoeren: 2 geldkaarten van de stapel nemen, een bedrijfje langs de weg plaatsen, pionnen verplaatsen, 1 pion terug naar de start brengen. Het hart van het spel bestaat uit het verplaatsen van pionnen. De worden langs de weg van bedrijfje naar bedrijfje geloodst. In één beurt kun je maar geldkaarten van één waarde gebruiken om je pionnen te verplaatsen (tenzij je een paard hebt). In de bedrijfjes kun je metaal of edelstenen halen, een zwaard laten smeden (mits je de benodigde grondstoffen hebt) of vechtles nemen. Daarnaast zijn er enkele kroegen en is er een schilder actief waar je extra punten kunt kopen in de vorm van schilderijen. Milo pikte het spel ook snel op en het spel kwam snel op gang. Na enkele rondes nam Corrie het roer over en ging Milo ook naar bed.

De spelers waren druk in de weer met het smeden van zwaarden toen Willem het welletjes vond. Hij bracht snel drie zwaarden naar de burcht en de laatste ronde was aangebroken, tot schrik van de andere spelers. Sacha wist gelukkig haar dure zwaard nog naar de burcht te brengen en pakte zo alsnog de winst. Eindstand: Sacha 20, Ronald I 16, Willem 15, Milo/Corrie 10. Een heerlijk familiespel, met eenvoudige regels, maar voldoende mogelijkheden voor een interessant potje. Een prima subtopper. Daarna haalde Ronald I nog het kaartspelletje Palast Geflüster tevoorschijn. Elke speler krijgt daarin 6 speelkaarten. Op deze kaarten staan verschillende personages (waarvan er in totaal 7 verschillende zijn). Als je aan de beurt bent, speel je een personage open voor je op tafel en voert zijn actie uit. Daarna is de speler aan de beurt wiens kleur op de kaart stond, of, in het geval van een neutrale kaart, de speler die de minste kaarten voor zich heeft liggen. Wie als eerste 6 verschillende personages voor zich op tafel heeft liggen, krijgt een punt. Moet je echter een dubbel personage spelen, dan heb je verloren en krijgen alle andere spelers een punt. Eindelijk weer een kaartspelletje van Adlung dat echt de moeite waard is. Aanrader! Het was echter een zware week geweest voor de spelers en de energie was er niet meer om het spelletje af te maken. Na enkele rondes werd het afgebroken. De tussenstand was op dat moment: Corrie 2, Willem 2, Sacha 1, Ronald I 1.

Spellensessies overzicht

6 maart 2008

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Jeroen, Seb, Leonie, Lody en Ronald I. Omdat Caroline bijna jarig was, werd er in Sassenheim afgesproken. Zelf moest ze echter wel werken. Ronald I had Galaxy Trucker voorbereid en hij legde het alvast aan Lody uit. Beiden bouwden alvast een ruimteschip voor een proefvlucht. Toen ze net aan de vlucht begonnen, verschenen Seb en Leonie. De proefvlucht werd afgemaakt, terwijl Ronald I het spel uitlegde aan Seb en Leonie. Lody had een beter ruimteschip gemaakt, want hij won met grote voorsprong. Nu kon iedereen meedoen en er werden er ruimteschepen gebouwd. Seb had het niet helemaal begrepen en maakte wat bouwfouten. Deze konden nog worden hersteld en de eerste reis kon beginnen. Seb dacht dat hij erg veel pech had en klaagde over de geluksfactor. Het bouwen van het tweede ruimteschip duurde een stuk langer. Aangezien er nu ook een zandloper in het spel was, kon de druk worden opgevoerd. Als hij is doorgelopen kan iedereen hem besluiten om hem weer om te draaien. Zodra iemand zijn ruimteschip klaar heeft, kan de zandloper voor de laatste keer worden omgedraaid. Ronald I vond het wel leuk om het wat spannend te maken en draaide al snel de zandloper om. Toen de zandloper voor de laatste keer werd omgedraaid begon de stress. De ruimteschepen waren dan ook niet allemaal even goed op orde. En toen er ook nog veel meteorieten en gevaarlijke piraten het pad van de spelers kruisten, werden er veel brokstukken de ruimte ingeschoten. Dat waren kostbare delen. Seb slaagde er maar niet in met een positief saldo naar de volgende ronde te gaan. De laatste ronde nam de ondertussen aangekomen Jeroen de plaats in van Lody. Er werden prachtige ruimteschepen gebouwd. En aangezien iedereen erg veel kon bouwen, ontstond er schaarste aan bepaalde onderdelen. Het werd een slachting en alleen Jeroen en Ronald I scoorden nog redelijk wat credits. Leonie had echter haar slag geslagen in de tweede vlucht en won nog met voorsprong. Eindstand: Leonie 44, Lody/Jeroen 38, Ronald I 30, Seb 2. Met uitzondering van Seb vonden de heren het een erg leuk spel en ook Leonie kon het wel waarderen. Dit zal tijdens Snowgame vast en zeker enkele malen op tafel komen. Volgende week waarschijnlijk geen spellensessie in verband met het naderende Snowgame.

Spellensessies overzicht

1 maart 2008

Locatie: bij Corrie in Uithoorn vanaf 21.00u. Aanwezigen: Corrie en Ronald I. Ronald I had de spelregels van Galaxy Trucker voorbereid en wilde het graag uitproberen. In Galaxy Trucker bouwen de spelers een ruimteschip, waarmee ze de ruimte in trekken. Daar landen ze op planeten om goederen op te halen, vechten met piraten en smokkelaars en vinden verlaten ruimtestations. Ondertussen trotseren ze diverse meteorenstormen. Het bouwen van het schip en het reizen door de ruimte vormen telkens twee aparte rondes. In totaal worden 3 ruimtereizen afgelegd. Wie het meeste geld heeft verdiend, wint het spel. Het bouwen van het ruimteschip doen de spelers tegelijk. Van een stapel gesloten onderdelen trek je een kaartje en bouw je het aan je ruimteschip. Als je het onderdeel niet wilt, leg je het open terug in het midden en pak je een nieuw kaartje. De andere spelers kunnen het open kaartje nu ook uitkiezen. Je wilt je schip natuurlijk voorzien van zoveel mogelijk laadruimen voor goederen, pilotencabines voor zoveel mogelijk bemanning, zoveel mogelijk motoren om snel te kunnen reizen, veel kanonnen in veel richtingen, schilden tegen gevaren en batterijen om deze schilden en de zware motoren en kanonnen vaak te kunnen gebruiken. Het valt niet mee om dat in je ruimteschip te proppen, door de verschillende soorten verbindingen. Om kleine meteoren makkelijk te kunnen schampen, wil je geen uitsteeksels aan de buitenkant van je ruimteschip. Uiteindelijk is iedereen min of meer tevreden over zijn ruimteschip (in het gevorderdenspel word je vanzelf gedwongen door een zandloper) en begint het reizen. De koploper komt de gebeurtenissen als eerste tegen en hij heeft dan ook de eerste keus om te landen op een planeet of een verlaten ruimtestation te doorzoeken. Dat kost reisdagen en daardoor zakt hij vanzelf naar achteren. Meteorenstormen treffen alle deelnemers en piraten en smokkelaars vallen iedereen aan, totdat iemand hen verslagen heeft. De achterblijvers kunnen dus lekker schuilen, maar verdienen ook geen beloning. Ronald I had zijn schip het eerste klaar, maar Corrie bouwde een betere. Dat zag ze zelf nog niet echt, maar Ronald I had graag geruild. En al snel bleek dat hij gelijk had. Hij had te weinig bemanning om een groot ruimtestation te doorzoeken en Corrie was de eerste die lading had. Daardoor was ze wel het slachtoffer van piraten. Even leek haar voorsprong in het niet te verdwijnen, maar met een flinke eindsprint pakte ze de overwinning in de eerste ruimtereis met 16 tegen 9. Het was inmiddels al wat later op de avond geworden, dus werd het spel afgebroken. Het was echter goed bevallen en komt binnenkort zeker weer op tafel. Een leuk spel om met Snowgame mee te nemen.

Spellensessies overzicht

22 februari 2008

Locatie: bij Karin en Arjen in Uithoorn vanaf 20.30u. Aanwezigen: Karin, Arjen, Corrie en Ronald I. Een bezoekje bij Karin en Arjen ter gelegenheid van de verjaardag van Arjen. Corrie en Ronald I hadden De Veilingmeesters van Amsterdam meegenomen als cadeautje. Dat moest natuurlijk even uitgeprobeerd worden. Ronald I verzorgde de uitleg en na enkele rondes kwam het spel goed op gang. Er werd flink geboden op de diverse kaartjes en vaak zelfs met dubbele waarde. Zowel Arjen, Karin als Corrie gingen bijna failliet, maar kwamen vervolgens ook weer vrij snel aan bergen met geld. Het was de bedoeling het spel enkele rondes te spelen, maar het werd helemaal uitgespeeld. Uiteindelijk bleek Ronald I met ruim 1.500.000 de winnaar. Corrie was met ruim 900.000 tweede. Arjen haalde ruim 800.000, terwijl Karin bleef steken op ruim 600.000. Toch waren ze erg te spreken over het spel. Het was helaas erg laat geworden en aangezien iedereen weer vroeg op moest, werd de avond snel afgesloten.

Spellensessies overzicht

21 februari 2008

Locatie: bij Corrie in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Corrie, Sacha, Willem, Rutger, Esther, Leonie, Seb en Ronald I. Er zou geen spellenavond zijn, maar Corrie had ik het geheim een feestje geregeld ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Spelmagazijn. Veel spellenvrienden verschenen op deze avond, Willem zelfs helemaal uit Duitsland en Seb vanaf een bedrijfsfeestje. Wat een verrassing. Er was een verrassingstaart, een kaart en wat cadeautjes. En anderen stuurden nog kaarten of mailtjes. Bedankt allemaal.

Leonie had wat spellen voor veel spelers meegenomen. De keus viel op Tanz der Hornochsen. Terwijl Corrie Milo naar bed bracht, begonnen de anderen met spelen. Later schoof Corrie ook nog aan, maar aangezien ze het spel niet kende, begreep ze niet helemaal wat de bedoeling was. Door een grote serie pluspunten wist Sacha onverwachts toch nog te winnen. Ronald I had zijn spellenboek niet bij zich, dus werden geen scores genoteerd.

Tanz der Hornochsen

Het bleek lastig nog een spel voor 8 spelers te vinden. Gelukkig had Ronald I nog Risk Express bij zich. Dat kende bijna niemand, dus een korte uitleg was op zijn plaats. Dit dobbelspel is een soort kruising tussen Regenwormen en Risk. Het spelen was in ieder geval een vrolijke boel en niet al te serieus. Ronald I en Sacha zaten te knokken om hetzelfde werelddeel, terwijl veel anderen zich stukbeten op Australië. Willem had als eerste een groot werelddeel compleet en dat zorgde uiteindelijk voor de winst. Tegen het einde van het spel viel Rutger onder druk de laatste kaart midden op tafel aan, want het was tijd dat het spel zou eindigen. Daarmee zou hij echter niet kunnen winnen. Willem was dit keer de beste. Leonie en Corrie vonden er echt helemaal niks aan, maar de meeste anderen vonden het wel een grappig spelletje. Inmiddels was het tijd om huiswaarts te keren. De verrassingsavond was ten einde.

Risk Express

Spellensessies overzicht

16 februari 2008

Locatie: spellendag Beesd. Door de verjaardag van Jeroen, ging Ronald I alleen in de avond naar de spellendag. Toen hij daar aan kwam werd er overal lekker gespeeld. Het spelletje Blokus waar vier spelers mee bezig waren, was gelukkig snel afgelopen. Er werd een spel voor vijf spelers gezocht. Uiteindelijk viel de keus op Die Fürsten von Florenz. Romario en Marcel hadden het nog nooit gespeeld en voor Rien en Sandra was het al weer lang geleden. Ronald I verzorgde de uitleg. Iedereen pikte het spel snel op en er werd dan ook flink geknokt voor de nodige punten. Niets werd cadeau gegeven. Bij vijf spelers is vooral de schaarste aan personeel voelbaar. Zo kon Sandra maar vier werken verrichten en kon in de laatste ronde niets "nuttigs" meer doen. Ronald I probeerde het spel weer met een lege tuin te eindigen, maar dat ging niet lukken. Halverwege moest hij toch zijn strategie veranderen om bij te kunnen blijven. De prestigekaarten zouden de doorslag geven. Eindstand: Marcel 44 (1.400), Sandra 44 (100), Ronald I 43, Rien 38 (400), Romario 38 (100). Een spannend spelletje dat helemaal niet zo lang had geduurd als van tevoren was verwacht. De avond werd afgesloten met een spelletje Heck Meck. Jeroen S schoof ook nog aan, zodat er met 6 spelers werd gespeeld. Rien had telkens veel pech, maar dat vond hij niet echt erg. Zoals vaak gebeurd bij dit spel verliezen de spelers die in het begin van het spel een hoge stapel stenen hebben, deze tijdens het spel weer en zijn er andere gelukkige winnaars. Tot zijn grote verrassing was Ronald I dit keer de winnaar. Meestal is hij het slachtoffer van de verdwijnende stapels, maar deze keer niet. Eindstand: Ronald I 5 (31), Marcel 4 (33), Sandra 4 (27), Jeroen S 2 (25), Romario 2 (23), Rien 1 (22). Ondertussen was het bijna 12 uur geworden. De tafels en stoelen werden opgeruimd, de zaal geveegd, de vaat gewassen en opgeborgen. Het was weer een geslaagde spellendag geweest met zo'n 30 spelers, waaronder enkele nieuwe.

Spellensessies overzicht

16 februari 2008

Locatie: spellenverjaardag Jeroen in Lisse. Jeroen vierde zijn verjaardag met een kleine spellendag. Ronald I en Corrie waren de eersten die met de kids (Milo en Nisha) arriveerden. Niet veel later verschenen ook Leonie en Seb (met Eline). Corrie, Seb en Simone gingen met de kids buiten spelen, Leonie en Ronald I startten met Jeroen een spelletje RoboRally. Ronald I en Jeroen zaten elkaar telkens dwars, waardoor Leonie kon profiteren. Ze was weg uit het strijdgewoel en werd maar sporadisch dwarsgezeten. Jeroen was dit keer niet de winnaar in de strijd met Ronald I en moest regelmatig opnieuw beginnen met een nieuwe robot. Ronald I moest zijn robot ook nog een keer uitschakelen. Maar daar had hij er ook weer lekker de sokken in. Leonie kreeg niet de juiste kaarten om het spel snel af te maken, waardoor Ronald I nog in kon lopen. Maar het zou nog 2 beurten duren voordat Ronald I na Leonie ook alle 6 de checkpoints wist te bereiken. Ondertussen waren de kids weer terug en ook Rutger en Esther waren (met Mette) aangekomen. Een drukte van belang dus. Daarom werd gekozen voor een eenvoudig spelletje Egelrace. Milo wilde ook meedoen, maar het spel verliep hem met zes spelers te traag en hij verloor de aandacht. De anderen speelden en kletsten en uiteindelijk bereikte iedereen de finish. Jarige Jeroen deed dat als laatste. Het kostte hem nog een beurt of 3 nadat iedereen al klaar was. Daarna was het tijd voor broodjes en soep. Simone had zich flink uitgesloofd en iedereen zat er dan ook lekker van te smikkelen. Toen was het ook voor de kids bedtijd en dus gingen de meesten naar huis. Seb en Rutger bleven nog achter om nog meer spellen te spelen. Lody, Caroline en Sacha zouden in ieder geval ook nog komen.

Spellensessies overzicht

14 februari 2008

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Saskia en Ronald I. Ronald I had Jamaica meegenomen. De spelers zijn in dit spel piraten die een rondje om het eiland varen. Elke speler heeft 5 laadruimen die gevuld kunnen worden met voedsel, kruit voor de kanonnen en geld. Net als bij Ave Caesar heeft elke speler een eigen stapel actiekaartjes, waarvan er 3 op handen worden genomen. Op elk actiekaartje staan twee acties, een dag-actie en een nacht-actie. De startspeler gooit twee dobbelstenen en bepaalt welke voor de dag en welke voor de nacht wordt gebruikt. De waarde van deze dobbelstenen is van invloed op de kaartjes die gespeeld worden. De mogelijke acties zijn: vooruit varen, achteruit varen, kruit inslaan, voedsel inslaan, geld ontvangen. De ontvangen goederen moeten in een nieuw leeg laadruim worden opgeslagen. Is er geen leeg laadruim, dan moet een laadruim met een ander (!) goed worden leeggeruimd. Om beurten spelen de spelers een van hun kaarten uit en voeren na elkaar de bijbehorende acties uit. De plaats waar hun schip uitkomt geeft aan hoeveel voedsel of geld er betaald moet worden en of er schatten worden gevonden. Kom je bij andere schepen op het veld, dan moet er geknokt worden. De aanvaller zet kruit in en telt er een dobbelsteenworp bij op. Vervolgens zet de verdediger kruit in en gooit de dobbelsteen. De speler met de hoogste waarde mag een laadruim bij de andere speler leeghalen, of een schatkaart stelen of een vervloekte schat weggeven. Op de dobbelsteen staat ook een ontploffing. De speler die de ontploffing gooit, wint het gevecht direct. Het spel eindigt zodra iemand een rondje heeft afgelegd. De eindscore is dan de waarde van het veld waar je op staat (van +15 tot -5). Daarbij worden je geld en je schatten opgeteld en eventueel vervloekte schatten worden afgetrokken. Leonie ging snel van start maar kreeg niet veel goederen binnen. Daardoor kwam ze stil te liggen en kon worden ingehaald en aangevallen door anderen. Ronald I en Seb probeerden zoveel mogelijk schatten te verzamelen, waarbij Ronald I Seb meestal iets te vlug af was. Saskia haalde Leonie in en vloog richting finish. De anderen konden haar niet echt bijhouden en dat bleek de basis voor haar overwinning. Ronald I kwam met zijn vele geld en schatten nog het dichtst in de buurt. Eindstand: Saskia (15+0+10=) 25, Ronald I (-5+18+3=) 17, Seb (4+9+0=) 13, Leonie (5+9-4=) 10. Het idee van het spel is erg leuk, het ziet er prachtig uit, maar het kwam niet helemaal uit de verf. Nog maar eens proberen. De spelers waren maar matig positief. Daarna nog een spelletje Thurn und Taxis. Vooral Seb moest weer even wennen aan het spel, maar toen hij het eenmaal weer doorhad, ging hij als een speer. Met ruime voorsprong haalde hij de laatste koets en plaatste meteen ook al zijn huisjes. Ondertussen had hij ook nog eens veel bonuspunten gehaald. Een geweldige score. Eindstand: Seb (10+21-0=) 31, Leonie (7+13-0=) 20, Ronald I (7+15-2=) 20, Saskia (7+12-3=) 16. Tijd om naar huis te gaan, want het was toch best weer laat geworden. Volgende week waarschijnlijk geen spellenbijeenkomst door diverse andere afspraken..

7 februari 2008

Locatie: bij Corrie in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Saskia en Corrie. (Verslag van Corrie). De opkomst was klein, omdat veel mensen moesten werken of zelf visite kregen. We waren met zijn drieen, Seb, Saskia en Corrie. Seb had zijn pas voor zijn verjaardag verkregen "De Kathedraal" mee genomen, want die wilde Saskia graag spelen. Na het uitpuzzelen van alle regels begonnen we het spel. Het begon een beetje traag, omdat we alledrie even moesten inschatten wat nu slimme acties waren. We waren ook erg aan elkaar gewaagd, het was een echte kop aan kop race. En dat terwijl ieder op een andere manier punten vergaarde. Seb had al heel snel het kaartje waarmee je 'de gebeurtenis' elke beurt kon zien en dat gaf hem voordeel. Saskia kon door haar pion bij de punten te zetten een punt extra krijgen en Corrie mocht een ambachtsman extra op tafel en had al snel een glasblazer die veel punten verzorgde. Het bleef spannend tot het eind, maar toch haalde Seb de anderen in, door te zorgen geen belasting te hoeven betalen en daarna met geld punten te kopen met zijn goudsmid. Hij had net een punt meer dan Corrie en won het spel. De eindstand was Seb 52, Corrie 51 en Saskia 48. Het was een erg gezellige avond.

Spellensessies overzicht

31 januari 2008

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb en Sacha. Een kleine opkomst. Er werden twee spellen gespeeld. Keythedral werd gewonnen door Seb. En Anthler Island werd gewonnen door Leonie.

Spellensessies overzicht

24 januari 2008

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Saskia en Ronald I. Een heel kleine opkomst. Op verzoek van Saskia had Ronald I Imperial meegenomen. Na enige overreding wilde Leonie het ook wel proberen. Imperial speelt zich af in Europa ten tijde van het imperialisme. De spelers financieren de verschillende grootmachten in hun strijd om macht. Het is zaak te investeren in de grootmachten die het goed doen, wat dat levert aan het eind van het spel veel punten op. Je kunt natuurlijk ook in andere grootmachten investeren, die dan de leidende grootmachten aanpakken. Het duurde even voordat alle mechanismen voor de spelers op hun plaats vielen. Er werd lekker doorgespeeld, maar rond elf uur was het toch tijd om te stoppen. Dat betekende wel dat enkele investeringen van het laatste moment niet rendabel waren geweest. De einduitslag is dan ook enigszins vertekend. Eindstand: Leonie 90, Saskia 82, Ronald I 82. Het spel was Leonie beter bevallen dan ze in eerste instantie had verwacht. Ze vond het spel best leuk, zolang ze maar actief kon deelnemen. Het is namelijk ook mogelijk om alleen te scoren op investeringen, maar dan speel je het spel eigenlijk vrij passief en dan wordt het best eentonig.

Spellensessies overzicht

17 januari 2008

Locatie: bij Corrie in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Saskia, Sacha, Corrie en Ronald I. Een kleine opkomst. Bijna alleen maar dames waren op komen dagen. Een aantal van hen had nog een klein cadeautje meegenomen voor Corrie die de dag ervoor jarig was geweest. Corrie voelde zich niet helemaal lekker en Leonie was erg moe. Er werd dus gekozen voor enkele niet al te moeilijke spellen. Ronald I had o.a. Zooloretto meegenomen. Hij introduceerde een kleine uitbreiding: een aparte kooi voor jonkies. Iedereen kreeg een aparte kooi. Daarin kon je twee (eventueel verschillende) jonge dieren kwijt, direct na hun geboorte. De eerste levert 1 munt op, de 2e zelfs 2 munten. Je kunt ze daarna echter niet meer verplaatsen en dus leveren ze aan het eind geen punten op. Tijdens het spel werd er lekker gesmuld van de taart die Corrie had geserveerd. De dierentuin van Sacha zag er prachtig uit, maar zou niet voldoende punten opleveren. Ronald I en Saskia hadden een rommelig geheel en ook nog de nodige dieren in de schuur. De winst zou gaan naar Leonie of Corrie. Beiden hadden erg veel dieren en kraampjes. Eindstand: 1) Corrie 30, 2) Leonie 28, 3) Sacha 22, 4) Ronald I 21, 5) Saskia 13. Daarna stelde Ronald I voor om Linie 1 te gaan spelen. Niet al te moeilijk, hoewel nog niet iedereen het kende. Leonie had als eerste haar route klaar en kon gaan rijden. Ronald I en Corrie volgden niet veel later. Even kwam Leonie nog onder druk, maar uiteindelijk won ze toch nog gemakkelijk. Sacha en Saskia kregen het niet voor elkaar om hun route af te maken en zagen daar op het laatst maar helemaal van af. Ze zagen het spel niet meer zitten. Er werd niet verder gespeeld voor de 2e plaats. Het was voor Corrie tijd om haar bed op te zoeken. Eindstand: 1) Leonie, 2/3) Ronald I / Corrie, 4/5) Sacha / Saskia. Op verzoek van Saskia wordt volgende keer weer eens in Amsterdam gespeeld.

Spellensessies overzicht

11 januari 2008

Locatie: bij Rutger en Esther in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Jeroen, Seb, Willem, Rutger en Ronald I. Een extra ingelaste spellenavond om Agricola te spelen. Dit keer met de beginnerskaartjes erbij. Iedere speler krijgt nu 7 kaartjes met kleine aanschaffingen en 7 kaarten met opleidingen. Deze kunnen tijdens het spel worden geactiveerd, wat natuurlijk wel ten koste van acties gaat. Het leek erop dat Ronald I prachtige kaartjes had, maar gaandeweg het spel kwamen de anderen erachter dat hun kaartjes toch eigenlijk ook wel heel handig waren en sterk konden worden ingezet. Willem was de landbouwer van het stel en had veel akkers en haalde veel graan en groente op. Jeroen richtte zich helemaal op veeteelt en had al snel veel dieren. Door de verschillende kaartjes was er meer "lucht" in het spel, omdat er nu keuzes open bleven. De kaartjes zijn wel duidelijk verschillend in kracht en de momenten waarop je ze het beste kunt inzetten. Ze verlevendigen het spel wel en eigenlijk alleen aan het begin van het spel zorgt het voor de nodige vertraging. Het is zeker aan te raden het spel eerst zonder de kaartjes te spelen, maar daarna zorgen ze voor een interessante aanvulling. Eindstand: Willem 38, Jeroen 33, Rutger 29, Ronald I 22, Seb 18.

Spellensessies overzicht

10 januari 2008

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Jeroen, Simone, Seb, Leonie, Saskia, Sacha, Willem, Lody, Bart en Ronald I. Een grote opkomst. In eerste instantie waren Jeroen en Simone er nog niet, dus werd er gesplitst in 2 groepen van 4. De ene groep ging Im Jahr des Drachen spelen, de andere het familiespel van Agricola. Net toen de spellen konden beginnen, kwamen Jeroen en Simone nog binnen. Jeroen schoof aan bij Im Jahr des Drachen, Simone wilde liever meekijken. Voor Bart was Agricola nieuw, dus Ronald I verzorgde een korte uitleg. De rest zou tijdens het spel volgen. Voor Seb en Saskia was het de tweede keer. Bij de beginopstelling kwam Ronald I erachter dat hij de vorige keer dat hij het speelde met Saskia en Willem het beginvoedsel was vergeten. Dat gaf toen meteen al een druk op het spel. Nu begon het spel wat soepeler. Voor Bart was het best lastig, maar hij weerde zich kranig. Zowel Seb als Saskia waren zeer te spreken over het spel en beiden vroegen het voor hun verjaardag. De strijd ging uiteindelijk tussen Ronald I en Seb. Iedereen dacht dat Ronald I met ruime voorsprong ging winnen, maar hij had maar een heel kleine voorsprong op Seb. Hij scoorde namelijk flink op het aantal akkers en had geen enkel leeg veld meer. Tevens verbouwde hij veel graan en groente. Ronald I slaagde erin om 5 familieleden te krijgen en daarmee compenseerde hij de vele lege velden. Hij was er tevens als enige in geslaagd een prachtig stenen huis te bouwen. Eindstand: Ronald I 27, Seb 25, Saskia 15, Bart 12.

Spellensessies overzicht

3 januari 2008

Locatie: bij Corrie in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Jeroen, Seb, Leonie, Saskia, Willem, Corrie en Ronald I. Een grote opkomst in het nieuwe jaar. Ronald I had een tasje spellen meegenomen, maar eerst werd er nog even nagepraat over Oud en Nieuw. Er was belangstelling om Cuba te spelen en ook Agricola was in trek. Ronald I verzorgde eerst een snelle uitleg van Cuba. Jeroen kende het al en kon tijdens het spel nog de nodige dingen bijschaven. Seb en Leonie speelden ook Cuba en Corrie schoof als laatste aan. Ze had het spel al een keer eerder gespeeld, maar ook nu beviel het haar in het geheel niet. Ze worstelde zich er doorheen, maar werd toch laatste. Jeroen nam tegen het einde van het spel ineens een grote voorsprong door flink te verschepen. Het was dan ook geen verrassing dat hij won. Seb had een aardige inkomstenbron gevonden. Er was een wet die punten bracht voor water. Nu had hij snel een stuwdam gebouwd en hij had vetorecht in het parlement, waardoor de waterwet nooit werd gewijzigd. Tegen het einde van het spel had hij aardig wat water verzameld. Aan de andere tafel speelden Ronald I, Willem en Saskia het familiespel van Agricola. Ronald I legde het hoognodige uit en vond dat Willem en Saskia het spel verder maar moesten beleven. Zij kwamen dan ook voor de nodige verrassingen te staan. Willem had niet goed begrepen hoe het broodbakken werkte, waardoor hij in één van de oogsttijden ineens vrijwel zonder eten zat. Dat kostte hem de nodige strafpunten. Het spel verliep lekker vlot en na afloop werd er nog flink over de te volgen strategieën gesproken. Beide spelers waren erg te spreken over het spel, maar niet over de uitslag. Eindstand: Ronald I 32, Willem 12, Saskia 9. Inmiddels was het al erg laat geworden, de hoogste tijd om huiswaarts te gaan.

Spellensessies overzicht
Naar boven /Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008