Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spellensessies > 2007.4

Titel (5K) Spellensessies 2007.4

21 december 2007

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Rutger, Jeroen, Seb, Lody en Ronald I. Een lange spellenavond. Ronald I had Agricola voorbereid. Op zijn advies werd er besloten het familiespel te spelen, zonder de vele kaarten die bij het spel geleverd zijn. De spelers beginnen met een boerenfamilie van 2 leden en een kleine boerderij. In de loop van 14 rondes moeten akkers worden geploegd, gezaaid en geoogst, de boerderij moet worden uitgebreid en verbeterd (van hout, via leem naar steen) en weiden moeten worden omheind en gevuld met dieren (schapen, varkens of runderen). Elk van de familieleden kan in een ronde een actie uitvoeren. Elke actie kan echter maar door één familielid worden uitgevoerd, waardoor er flinke concurrentie tussen de spelers ontstaat. Je wilt te veel dingen tegelijk en je wilt ook niet dat een actie voor je neus wordt weggekaapt. Zo kwam Jeroen niet aan ploegen en zaaien toe, Lody had geen kookpot of oven om lekkere vleesmaaltijden te bereiden en Ronald I kreeg maar geen hout voor hekken. Het spel verliep lekker vlot, maar al met al werd het toch een lang spel. Toch vonden de meeste spelers de 14 rondes wat te kort om echt goed op te bouwen, maar dat zal gewenning zijn. Het grootste probleem bleek voor sommige spelers de voeding te zijn. Na bepaalde rondes moeten alle familieleden eten. Jeroen maakt vaak schapenshoarma voor zijn gezinsleden, terwijl Seb heerlijke broodjes bakte. Lody moest echter veel vissen of toneelvoorstellingen houden om de hongerige magen te vullen. Eindstand: Jeroen 32, Rutger 26, Seb 26, Ronald I 21, Lody 20. Iedereen wilde het spel graag nog een keer spelen, maar dan met de extra kaarten die in het spel zitten. Volgende keer dan maar? Agricola is in ieder geval een spel waar je over na blijft denken. Een goed teken, want dan heb je het spel echt beleefd.

Spellensessies overzicht

20 december 2007

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Saskia en Ronald I. Saskia had Oregon meegenomen, een van de nieuwe spellen van Hans im Glück. Het spel speelt zich af in het Wilde Westen. Het spelbord geeft een landschap weer, verdeeld in verschillende gebieden. Elk gebied heeft een bepaalde ondergrond en wordt aangewezen door 2 coördinaten. De spelers krijgen 4 speelkaarten, bestaande uit coördinaatkaarten en gebouwkaarten. Als je aan de beurt bent speel je òf 2 coördinaten en plaatst op een van de gebieden die door de coördinaten worden aangewezen een mannetje òf je speelt 1 coördinaat en 1 gebouw. Je zet dan het aangegeven gebouw op een locatie die voldoet. Als je een mannetje plaatst, scoor je punten voor aangrenzende gebouwen en eventueel bonuspunten als je een groep van 3 mannetjes vormt. Als je een gebouw plaatst, scoren alle aangrenzende mannetjes (dus ook van de tegenstanders) punten voor dat gebouw. Mijnen leveren punten in het geheim op door het trekken van fiches. Daarna trek je nieuwe kaarten. Het duurde even voordat de scoremogelijkheden goed bij de spelers overkwamen. Seb leek dat het eerste door te hebben en hij nam een grote voorsprong. Saskia was de eerste die hem wist te volgen. Ronald I en Leonie bleven lang achter, maar ineens leek ook Ronald I de truc door te hebben. Onverwacht voor de andere spelers wist Ronald I het spel af te maken en konden de punten worden geteld. Maar liefst 3 spelers kwamen op 80 punten uit. Het aantal geplaatste mannetjes gaf de doorslag. Seb had de meeste geplaatst, gevolgd door Leonie en Ronald I. Toch nog een overwinning voor Seb. Eindstand: Seb 80 (-1), Leonie 80 (-2), Ronald I 80 (-5), Saskia 75. Een aardig spel voor tussendoor, maar niet het niveau dat we gewend zijn van Hans im Glück.

Spellensessies overzicht

29 november 2007

Locatie: bij Corrie in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Saskia, Corrie en Ronald I. Een kleine opkomst. Ronald I had enkele spellen meegenomen. De keus viel op Mordred. Mordred is een alleraardigst dobbelspel dat zich afspeelt in Wales ten tijde van King Arthur en de ridders van de ronde tafel. De spelers spelen deze ridders en ze proberen het land tot beschaving te brengen. Daarvoor is natuurlijk geld nodig. En hoe meer geld de spelers willen hebben hoe groter de invloed van de slechte Mordred wordt. Om beurten gooien de spelers twee dobbelstenen. Vooraf bepalen ze in welke "rij" ze willen gooien. Rij A levert weinig inkomsten op, maar heeft ook weinig kans op invloed voor Mordred. Rij C levert veel inkomsten op, maar heeft ook veel kans op invloed van Mordred. Hoeveel een speler Mordred helpt, wordt bijgehouden op een apart scorespoor. Tevens komen er manschappen van Mordred op het spelbord, die langzaam maar zeker meer veroveren. Met het geld dat de spelers verdienen, kunnen ze dorpen, steden, kleine kastelen en grote kastelen bouwen. Tevens kunnen ze mannen van Mordred aanvallen (wat natuurlijk ook geld kost), waardoor je een stapje terug mag op het scorespoor. Dorpen en steden leveren veel punten op, maar kunnen makkelijk door Mordred worden verslagen. Kastelen leveren minder punten op, maar van daaruit kun je de mannen van Mordred wat makkelijker aanvallen. Het spel eindigt als een speler het uiteinde van het scorespoor bereikt, of als alle mannen van Mordred op het bord staan, of als Mordred wordt verslagen, of als een speler aan het begin van zijn beurt alle gebouwen van één soort op het bord heeft staan. Dan wordt er gekeken wie er gewonnen heeft: Mordred of King Arthur. Als Mordred gewonnen heeft, wint de speler die Mordred het minste heeft geholpen, het spel. Als King Arthur heeft gewonnen, dan wint de speler die het meeste punten op het bord heeft. Het eerste spel startte wat onwennig. Al snel werd het bord flink gevuld met Mordred's mannen en moesten de spelers in de tegenaanval. Dat kost natuurlijk flink wat geld, wat een averechts effect heeft op het scorespoor. Het was Corrie die onverwacht het einde van het scorespoor bereikte (door een worp van 1+1) en toen bleek dat Mordred had gewonnen (28 tegen 25). Ronald I was tot zijn opluchting de winnaar. Eindstand: Ronald I -3, Saskia -2, Corrie 0.

De spelers dachten het spel nu door te hebben, dus werd er een revanche gevraagd. Nu werd er heel anders gespeeld en konden de spelers Mordred enigszins tegenhouden. Ronald I probeerde langzaam maar zeker in de buurt van het kasteel van Mordred te komen, terwijl Corrie en Saskia grote kastelen bouwden als afweer. Saskia plaatste haar laatste kasteel en ze dacht dat ze gewonnen zou hebben als dat aan het begin van haar volgende beurt nog op het bord stond. Dat had ze echter verkeerd begrepen. Dan was wel het spel ten einde, maar de winnaar moest nog worden bepaald. Corrie en Ronald I hadden nog een beurt. Corrie had niet helemaal door hoe ze nog kon winnen en daar kon Ronald I van profiteren. Hij kon er voor zorgen dat King Arthur nog zou winnen en dan moest hij zelf de meeste punten hebben. Hij kreeg net voldoende inkomsten om dat voor elkaar te krijgen. King Arthur won (17 tegen 17). Eindstand: Ronald I 13, Corrie 12, Saskia 10.

Mordred is een alleraardigst spel met een flink aanwezige geluksfactor. Het is echter aangenaam om te spelen en het speelt lekker vlot. Af en toe kun je elkaar lekker dwarszitten en ook de verschillende overwinningseisen maken het spel spannend tot het eind. Geen superspel, maar wel eentje die vaker op tafel zal komen.

Spellensessies overzicht

23 november 2007

Locatie: bij Rutger in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Rutger, Jeroen en Ronald I. Een ingelaste spellensessie voor een "lang" spel. Het werd iets later dan 20.00u voordat iedereen aanwezig was. De keuze was gevallen op Cuba. Ronald I had het spel reeds eenmaal gespeeld en de regels voorbereid. Het spel speelt zich af, zoals verwacht, op Cuba. Iedere speler heeft 5 personages ter beschikking. Het spel duurt zes rondes en in elke ronde zetten de spelers 4 personages aan het werk en de vijfde wordt naar het parlement gezonden. Aan het begin van elke ronde worden namelijk vier nieuwe wetten kenbaar gemaakt en aan het eind van de ronde worden na stemming twee van deze wetten ingevoerd. De beschikbare personages zijn: de arbeider. Daarmee verzet je je arbeiderfiguur op je eigen spelbord en zo bepaal je welke grondstoffen en goederen je incasseert. De arbeider activeert namelijk een rij en een kolom op je plantagebord. Verder heb je een koopvrouw die goederen op de markt kan kopen en verkopen. Bij veel aanbod zijn de goederen niet veel waard, bij weinig aanbod juist veel. Dan is er de architect die een gebouw kan bouwen. Het bouwen van een gebouw kost grondstoffen en het gebouw neemt tevens een plekje in op je plantagebord. Het vierde personage is de voorman. Deze activeert alle gebouwen in de rij en de kolom van de arbeider, of hij activeert een willekeurig gebouw. De gebouwen kunnen bijvoorbeeld geld opleveren, of bijvoorbeeld rum en sigaren produceren. De burgemeester ten slotte kan goederen laten verschepen en deze leveren dan, afhankelijk van de ligplaats van de schepen, punten op. Cuba blijkt een alleraardigst spel, waarin je elementen herkent van Puerto Rico, De Kathedraal en Caylus. Alles heeft zijn plaatsje gevonden en het is erg lastig om de juiste planning te maken. De spelers waren positief over het spel, maar vonden het niet helemaal de aangekondigde topper. Vooral Rutger had er problemen mee dat het spel maar zes rondes duurt. Zo kom je niet voldoende aan het opbouwen toe. Toch wilden beiden het zeker vaker proberen, om de gemaakte fouten te voorkomen. Eindstand: Ronald I 76, Jeroen 68, Rutger 60. Inclusief uitleg had het spel 2,5 uur geduurd. Met een beetje ervaring moet het toch in ruim een uur te spelen zijn met drie spelers. Het haalt net niet het niveau van Puerto Rico, maar het is zeker een prima afwisseling.

Spellensessies overzicht

22 november 2007

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Saskia en Ronald I. Leonie wilde graag Funkenschlag met de nieuwe set kaarten spelen. De anderen vonden dat prima. Er werd gekozen voor Amerika en de nieuwe set kaarten zou de oude vervangen. Ronald I en Saskia kozen voor de ene kant van Amerika, Leonie van de andere. Seb zat er een beetje tussenin. Leonie was erg tevreden over haar start, maar viel in het middenspel even terug, vanwege de dure verbindingen in haar gebied. Ronald I leek de beste positie te hebben om uit te breiden, toen Saskia ineens roet in het eten gooide en Ronald I even stil bleef staan. Het eindspel was flink spannend. Wanneer zou het spel eindigen en wie zou er dan gewonnen hebben? In de laatste ronde bood Leonie iets te veel voor een nieuwe fabriek, waardoor ze niet voldoende verbindingen op het bord kon leggen. Ze bleef steken op 16. Ook Seb kon maar 16 verbindingen op het bord krijgen. Wie zou gaan winnen, Ronald I en Saskia? Beiden kwamen tot 17 huizen die van stroom konden worden voorzien. Ronald I was helemaal blut, terwijl Saskia nog 2 geld over had en daarmee de winst pakte. Spannend! Eindstand: Saskia 17 (2), Ronald I 17 (0), Leonie 16 (19), Seb 16 (17). De laatste inkomsten waren daar nog niet bij gerekend, maar dat zou niets veranderen aan de uitslag.

Spellensessies overzicht

8 november 2007

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 20.00u. Aanwezigen: Saskia en Ronald I. Een zeer kleine opkomst deze keer. Wadi kwam als eerste op tafel. Het eerste spel van Emma Games. De spelers bouwen waterpompen en pompen water naar opslagbassins. Bij twee spelers mag je elke beurt 1 pomp bouwen en 2 keer pompen òf 3 keer pompen. De eerste keer dat het spel gespeeld werd, werd over het hoofd gezien dat ook naar het bassin bij de pomp zelf gepompt mag worden. De scores vielen daardoor wat lager uit. Eindstand: Saskia 29, Ronald I 28. Een revanche was op zijn plaats. Nu werd er al gemener gespeeld en werd er meer van de diverse mogelijkheden gebruik gemaakt. Eindstand: Ronald I 37, Saskia 33. Ronald I had ook Meander meegenomen. Een nieuwe uitvoering van een spel dat jaren geleden al eens was uitgebracht. Om beurten leggen de spelers een tegel op het spelbord. De tegels hebben geultjes, waardoor kogeltjes kunnen rollen. Elke speler heeft 5 kogels, die van de ene kant van het spelbord naar het andere moeten.De routes van de spelers staan haaks op elkaar. Het eerste spel was even aftasten naar de mogelijkheden. Eindstand: Ronald I 2, Saskia 2. Saskia wilde direct een revanche. Nu werd er veel gemener gespeeld en rolden de balletjes toch iets anders dan verwacht. Eindstand: Ronald I 2, Saskia 0. Saskia kreeg er niet genoeg van. Een derde partij leverde winst voor haar op. Ronald I dacht de winst op zak te hebben, maar de balletjes rolden sneller dan verwacht en passeerden daardoor de gewenste doorgang. Eindstand: Saskia 2, Ronald I 1. Tot slot van de avond nog Army of Frogs (van dezelfde ontwerper als Hive). De spelers beschikken over kikkers, die een groep moeten vormen. Iedere speler heeft twee willekeurige kikkers in handen. Elke beurt moet er eerst worden gesprongen met een eigen kikker worden gesprongen, daarna moet een nieuwe kikker worden ingebracht (een eigen kikker mag daarbij niet grenzen aan een andere eigen kikker), tot slot wordt de hand weer aangevuld met een nieuwe kikker uit de zak. Als al je kikkers (minimaal 7) een groep vormen, heb je gewonnen. Saskia zag één mogelijkheid van Ronald I over het hoofd, die daardoor kon winnen. Het lijkt erop dat je pas kunt winnen als de andere speler een fout maakt, maar wellicht heeft dat te maken met de onbekendheid met het spel. Je herkent in het spel wel duidelijk het spel Hive.

Spellensessies overzicht

1 november 2007

Locatie: bij Jeroen en Simone in Lisse vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Rutger, Esther, Jeroen, Simone en Ronald I. Voor de eerste keer in Lisse. Het was voor sommigen even zoeken, dus wat later dan normaal was iedereen er. Aangezien de spellen van Jeroen nog niet aanwezig waren, had Ronald I wat meegenomen. Het enige spel dat met iedereen tegelijk gespeeld kon worden, was Picture This. Snel werden de regels doorgenomen. Deze bleken op een aantal punten nogal vaag. Picture This is een vragenspel. Elke vragenkaart heeft een foto op de ene zijde, die voor iedereen zichtbaar is. Op de andere zijde staan vragen. Er wordt een setje van drie van deze vragen gebruikt. Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelsteen en verzet je je pion. Het veld waar je uitkomt bepaalt welke categorie je speelt. Je rechterbuurman stelt de vragen. Als je een antwoord fout hebt (of niet weet) gaat de vraag naar de volgende speler. Als het antwoord goed is, krijg je de volgende vraag. Wie uiteindelijk de derde vraag goed beantwoordt, krijgt de kaart als beloning. Iedereen krijgt eenmaal de kans een vraag te beantwoorden. Het werd niet helemaal duidelijk of dat per vraag is, of per kaart. We kozen voor het laatste, maar tijdens het spel bleek dat er dan niet al te veel kaarten bij de spelers terechtkwamen. Er zijn ook Spotlight kaarten. Dan moet je een persoon tekenen of uitbeelden. Opnieuw staat er niet gedefinieerd op wat voor wijze dat mag/moet. Tot slot zijn er nog Battles, waarmee je een andere speler kunt uitdagen voor een bepaalde categorie. Tevens kun je dan extra kaarten inzetten, die je van de ander kunt winnen of aan de ander kunt verliezen. Zodra iemand de finish bereikt, krijgt iedereen nog één kans om zijn kaarten te verdubbelen, door drie vragen van één kaart goed te beantwoorden. Het duurde lang voordat iemand kaarten verdiende en daardoor waren de Battles ook niet al te spannend. Ronald I won een keer een Battle van Jeroen en was daardoor koploper. Omdat Rutger en Esther naar huis moesten, werd de finish naar voren gehaald. Iedereen die kaarten had, kreeg een verdubbelkans. Rutger slaagde daar wel in en kwam gelijk met Ronald I. Ronald I verdubbelde zijn kaarten niet. Eindstand: Ronald I 4, Rutger 4, Seb 2, Esther 2, Jeroen 0, Simone 0, Leonie 0. Als party-spel was het goed bevallen. De vragen zijn best pittig, maar iedereen is er elke beurt bij betrokken. Ronald I nam met Jeroen nog wat van de nieuwe spellen door, voordat ook hij naar huis ging.

Spellensessies overzicht

25 oktober 2007

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Saskia, Lody, Caroline, Rutger, Esther, Jeroen en Ronald I. Een grote opkomst zo na Spiel. Caroline moest eerst nog werken. Ze kwam later. Aan de ene tafel werd Kingsburg gespeeld, de andere tafel richtte zich op Gypsy King en Frogs. Seb, Leonie, Saskia en Ronald I speelden Kingsburg. Ronald I had het op de beurs gespeeld en kon het wel uitleggen. Enkele details moesten worden nagelezen, maar daarna kon er worden begonnen. Het spel is niet moeilijk te leren, maar er moest wel even goed gekeken worden welke gebouwen interessant waren om te bouwen. Het spel speelt over 5 jaar en in 3 van de 4 seizoenen wordt er gedobbeld. Met combinaties van de dobbelstenen kun je adviseurs van de koning inschakelen om aan grondstoffen, punten en ridders te komen. Met de grondstoffen kun je gebouwen bouwen, die je voordelen opleveren. In de winter moet je je ridders en je gebouwen inzetten om de vijanden van het koninkrijk te verslaan. In het begin gooide Ronald I laag en hij kwam daardoor op een kleine achterstand. Of was dat bewust gedaan? Leonie liet zich echter ook afzakken en pakte telkens de bonus voor de neus van Ronald I weg. Seb was erg enthousiast over het spel. Later ging hij steeds slechter gooien en hij vond het spel dan ook steeds slechter worden. Ronald I en Leonie streefden hem voorbij. Saskia gooide erg wisselend en zo was ook haar scoreverloop. Leonie nam een tussensprint en alleen Saskia kon haar bijbenen. In het laatste jaar gokte Leonie erop dat ze de vijand wel kon tegenhouden en bouwde een kathedraal. Deze leverde maar liefst 9 punten op. Ze had echter gelukt dat Seb 5 legers van de koning gooide, waardoor ze ook de draak kon verslaan. Als Seb niet zo hoog had gegooid, had het Leonie niet alleen 5 strafpunten gekost, maar ook liep ze dan nog 3 bonuspunten mis. Dan was de winst naar Saskia gegaan. Eindstand: Leonie 49, Saskia 45, Ronald I 41, Seb 37. De meeste spelers waren zeer te spreken over het spel. Het zal zeker vaker op tafel komen.

Spellensessies overzicht

11 oktober 2007

Locatie: bij Corrie in Uithoorn vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Saskia, Corrie en Ronald I. Milo mocht nog een kort spelletje Pas op voor de Gier meedoen, voordat hij naar bed moest. Seb wist met ruime voorsprong te winnen voor Leonie. Corrie eindigde met negatieve punten. Ronald I had een stapeltje spellen meegenomen. Saskia wilde Cartagena wel leren en ook voor Corrie was dit nieuw. Seb had geen goede ervaringen met het spel, maar hij liet zich overhalen om mee te doen. Tijdens het spel vielen ook de laatste dingetjes op zijn plaats voor Corrie. Seb en Ronald I namen al snel een goede voorsprong en de dames bereikten wel snel de boot, maar hadden ook diverse achterblijvers. Om beurten leken Seb en Ronald I het spel te kunnen gaan winnen. Seb had nog 1 pion op het bord en Ronald I nog 2. Ronald I was afhankelijk van de zetten van de dames of hij het spel zou kunnen winnen, voordat Seb zijn laatste pion binnen haalde. Ronald I had een beetje geluk dat de dames er voor zorgden. En met de zet van Leonie erbij, werd het nog makkelijker. Eindstand: Ronald I 0, Seb -1, Leonie -2, Corrie -2, Saskia -5. Er was nog wel tijd voor een kort spelletje Can't Stop. Het spel duurde echter wat langer dan gepland, want het lukte maar niet om de top te bereiken. Leonie had uiteindelijk als eerste de 2 en de 12 bereikt. Daarna begon het spel wat sneller te gaan. Seb en Ronald I hadden allebei ook een top bereikt en ineens haalde Seb er 2 bij en won het spel. Saskia had nog geen enkele top. Corrie had niet meegespeeld. Iedereen was blij dat het spel toch nog was afgelopen. Eindstand: Seb 3, Leonie 2, Ronald I 1, Saskia 0. Ondertussen was er wel gezellig bijgekletst, waaronder ook over Spiel. Tijd om naar huis te gaan. Volgende week geen spellensessie in verband met Spiel. Daarna natuurlijk een heleboel nieuwe spellen om uit te proberen.

Spellensessies overzicht

4 oktober 2007

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 20.00u. Aanwezigen: Seb, Leonie, Saskia, Corrie en Ronald I. Saskia stelde voor om Leonardo da Vinci te gaan spelen. Voor Corrie was dit nieuw, maar Ronald I kon het spel nog wel uitleggen. De anderen kregen zo ook weer een opfriscursus. In het begin van het spel leek Ronald I als een speer te gaan en iedereen leek zich al neer te leggen bij zijn overwinning. Hij miste echter driemaal de veiling om een tegelijk voltooid project en wist dat hij nu de bonus aan het eind van het spel zou gaan mislopen. Ondertussen was het Leonie die als eerste een groot project af had en ze bulkte ineens van het geld. Corrie had een tijd lang zonder geld zitten ploeteren, maar met het geld dat ze had verdiend, kon ze zich ook weer in de strijd mengen. Seb had veel leerlingen die overal opdoken. Leonie kocht tegen het einde van het spel veel grondstoffen op om nog 2 grote projecten te gaan doen. Ronald I ging juist naar het stadhuis om te sturen welk project er nog kwam. Omdat hij geen eerdere projectkaarten had, had hij ook geen korting op de werktijd en kon dus maar aan één groot project beginnen. Leonie en Saskia hadden echter de pech dat ze de laatste rondes niet meer konden werken. Ze hadden wel grondstoffen, maar niet de juiste. Eindstand: Seb 50, Ronald I 44, Corrie 38, Leonie 32, Saskia 14. Saskia vond later 1 geld op de grond en had met die geldkaart in de laatste ronde nog wel een project kunnen starten, want ze kwam net 1 geld te kort om een benodigde grondstof te kopen. Een prachtig spel. Het spel had best lang geduurd, dus ging iedereen snel naar huis.

Spellensessies overzicht
Naar boven /Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007